Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
zoom in
25.00€ -33% 16.75€

Tο βιβλίο αυτό επισκοπεί τα χρέη της χώρας από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα. Το χρονικό των δανείων δίνει την εντύπωση ότι οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου έτειναν κατά διαστήματα να θεωρούν δάνεια (και βοήθειες) περίπου ως «τακτικό έσοδο» με διάφο­ρες αιτιολογίες. Η Ελλάδα βρέθηκε τέσσερεις φορές σε αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών της. Μετά από κάθε πτώχευση η χώρα αποκλειόταν για αρκετό διά­στημα από τις αγορές, που ήδη τότε καθιστούσαν σα­φές ότι η εξυπηρέτηση των χρεών ήταν προϋπόθεση για την χορήγηση νέων δανείων. Παρατηρούνται επα­ναλαμβανόμενες και αργόσυρτες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, διεθνείς έλεγχοι, λογιστικά τεχνά­σματα, απάτες των πάσης φύσης εγχώριων και ξένων διαμεσολαβητών, ποινικές διώξεις για κακοδιαχείρι­ση κ.λπ. Τελικά επιτυγχανόταν κάποιος συμβιβασμός των ελληνικών κυβερνήσεων με τους δανειστές και η χώρα αντλούσε νέα δάνεια.

Το παρόν βιβλίο απευθύνεται σε σπουδαστές, φοι­τητές, ερευνητές, δημοσιογράφους, πολιτικούς και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να ενημερω­θεί σφαιρικά για την δανειακή εμπειρία της χώρας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Γ. Λιαργκόβας

Παναγιώτης Γ. Λιαργκόβας (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ΄ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D) το 1991. Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αφών Β. Μπάκαλα, του Πανεπιστημίου Clark καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διατελέσει Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, Ειδικός Συνεργάτης στο Υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικός Συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως στα Πανεπιστήμια Clark, Bologna, Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλίας. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων», που διεξάγεται σε συνεργασία με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Έχει συγγράψει και εκδόσει έξι βιβλία και περισσότερα από 70 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε περισσότερα από 40 διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύεται στο χώρο της οικονομικής ανάλυσης και πολιτικής καθώς και στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Ρεπούσης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Β. Καζάκος

Πάνος Β. Καζάκος (Συγγραφέας)

Ο Πάνος Καζάκος, 1941, είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και οικονομικά στη (Δυτική) Γερμανία. Είναι διδάκτωρ του Christan-Albrechts-Universitat Kiel. Την περίοδο 1996-2002 διηύθυνε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών. Έχει διατελέσει ανάμεσα σε άλλα εμπειρογνώμων α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών και διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Η μελέτη του "Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση" (Ι. Σιδέρης, 1996), βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Άλλες δημοσιεύσεις (επιλογή): "Ανάμεσα σε κράτος και αγορά - Οικονομία και πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα 1944-2000", "Πατάκης", 2001, "Stabilisierung ohne Reform-Konvergenz und Pfadabhangigkeit im Griechenland der 90er Jahre", ZEI, Bonn 2000, "Η νέα Agenda της αριστεράς και άλλα δοκίμια πολιτικής κριτικής", "Παπαζήσης", Αθήνα 1998, "Greece and EC Membership Evaluated", (co-editor) "Printer", London 1994.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
430
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.645 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση