Η θεσμική διαδρομή της αμβλώσεως
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η θεσμική διαδρομή της αμβλώσεως

Μια ηθικο-συνταγματική προσέγγιση

Φερενίκη Παναγοπούλου - Κουτνατζή

12.72€ -33% 8.52€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600232875

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια , Ιατρική

  • Έτος κυκλοφορίας

    2016

  • Εκδότης

    παπαζήσης

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύεται από φιλοσοφική και συνταγματική άποψη, μετά από μια σύντομη ιστορική διαδρομή της διαμάχης αναφορικά με τις αμβλώσεις, αφενός το δικαίωμα στη ζωή και η αξία του εμβρύου και αφετέρου το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της γυναίκας. Παράλληλα, εξετάζονται ζητήματα που αφορούν σε συγκρούσεις συμφερόντων τόσο συλλογικών όσο και ατομικών, όπως, για παράδειγμα, το συμφέρον συλλογικοτήτων (λ.χ. ενός κράτους) στην σταθεροποίηση ή την αύξηση του πληθυσμού τους ή το συμφέρον του επίδοξου πατέρα στη γέννηση του παιδιού του ενάντια στις προτιμήσεις της εγκύου. Ένα από τα κομβικότερα σημεία του σχετικού διαλόγου, το οποίο απασχολεί το πόνημα, είναι το ερώτημα περί του εάν το έμβρυο δύναται να εκλαμβάνεται ως πρόσωπο. Στη συνέχεια, εξετάζονται κριτικά οι σημαντικότεροι νομολογιακοί σταθμοί αναφορικά με το δικαίωμα διακοπής της εγκυμοσύνης. Έπειτα, σχολιάζεται η προσπάθεια ανευρέσεως μιας συμβιβαστικής λύσεως από τη φιλοσοφική και νομική ακαδημαϊκή κοινότητα. Η εργασία ολοκληρώνεται με την εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία αφορούν στη δέουσα στάση του δικαίου απέναντι στο τόσο έντονα συγκρουσιακό ηθικό και νομικό ζήτημα των αμβλώσεων.

Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης

Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Δημήτρης Λαμπρέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα· κατάγεται από τη Μικρά Ασία και τη Λέσβο. Σπούδασε, με υποτροφία, φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ). Παράλληλα με την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής για τον Nietzsche, ασχολήθηκε ενεργά με την ψυχανάλυση. Είναι καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δημοσίευσε φιλοσοφικές μελέτες και άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έλαβε μέρος σε φιλοσοφικά συνέδρια. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στο χώρο της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, της αισθητικής και της κοινωνικής φιλοσοφίας. Έχει ήδη εκδώσει 13 φιλοσοφικά βιβλία. Είναι, επίσης, Διευθυντής Έκδοσης της Επετηρίδας Φιλοσοφικής Έρευνας "διαΛΟΓΟΣ". Ποιήματά του, καθώς επίσης και συνεργασίες του σχετικές με τη μελέτη και την κριτική της λογοτεχνίας, έχουν δημοσιευθεί σε μία σειρά από λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές και μία μελέτη για τον Μίλτο Σαχτούρη. Είναι μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος. Ως καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ασχολείται και με θέματα οικολογικής φιλοσοφίας. Με τη φωτογραφία ασχολείται επί μία εικοσαετία, τα τελευταία όμως δέκα χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον του αποκλειστικά στη φωτογραφία της φύσης. Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, έχει εκδώσει δύο λευκώματα φωτογραφιών, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και έχει βραβευτεί.

Φερενίκη Παναγοπούλου - Κουτνατζή

Φερενίκη Παναγοπούλου - Κουτνατζή (Συγγραφέας)

H Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε επί οκταετία Νομική Ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (βασικές σπουδές και μεταπτυχιακό δίπλωμα δημοσίου δικαίου), Δίκαιο και Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στο Συνταγματικό Δίκαιο και τη Βιοηθική από το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου. Έχει γράψει επτά μονογραφίες δημοσίου δικαίου και έχει επιμεληθεί, μόνη της και από κοινού με την Καθηγήτρια Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη και την Επίκουρη Καθηγήτρια Ευαγγελία Μπάλτα, πέντε συλλογικούς τόμους Βιοηθικής και έναν συλλογικό τόμο δημοσίου δικαίου. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες αναφορικά με το συνταγματικό δίκαιο, τη βιοηθική, την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τις νέες τεχνολογίες.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
250
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.382 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση