Τα μυστικά παράθυρα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα μυστικά παράθυρα

Ιστορίες γυναικών

Κική Σεγδίτσα

Κωνσταντίνα Δούκα

10.00€ -10% 9.00€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9786185215200

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2016

  • Εκδότης

    Βεργίνα

Aν μπορέσουμε να κρυφοκοιτάξουμε μέσα από τα «Μυστικά Παράθυρα» των δύο συγγραφέων θα γνωρίσουμε και θα ζήσουμε τις ιστορίες των πρωταγωνιστών και ίσως μέσα ανακαλύψουμε ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό.Θα συναντήσουμε ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών τάξεων με εμμονές, δισταγμούς και φόβους από τη μια, ανεξάρτητους και δυναμικούς από την άλλη με όλες τις αδυναμίες και τα προτερήματά τους. Ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι κρύβεται πίσω απ’ τις κλειστές τους πόρτες.

Του μίλησα, μα αμέσως κατάλαβα πως ήτανε νεκρός... Το ’βαλα στα πόδια και περίμενα. Κι εγώ δεν ξέρω τι περίμενα... Θέλησα να φωνάξω, μα ήρθε στο νου μου η καθημερινή μου ζωή, ο μικρός μας Αδάμ, ο συνεχιστής του ονόματος και η γιαγιά μου η άσχημη και μπιρμπιλομάτα, που πολύ της έμοιαζα. Κάθισα στ’ αυγά μου και καμώθηκα την ανήξερη. Προσπάθησα να βάλω σε μια τάξη τις σκέψεις μου γιατί πολύ φοβήθηκα πως με οδηγούσανε σε περίεργα μονοπάτια με λασπόνερα, όπου κάποια στιγμή τα λασπόνερα θα φτάνανε ώς τα Tεράστια αυτιά μου και θα με πνίγανε.                                                                                                                     K.Δ.

Ξανασηκώνεται και έρχεται μπρος στο παραθύρι. Ο ήλιος οδεύει πια προς το τέλος του ταξιδιού του. Εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη. Νομίζει πως ακούει το βήξιμο του πατέρα που δηλώνει πως έφτασε. Και τη μάνα να τον υποδέχεται στο κατώφλι. «Η μάνα! Πόσα φαρμάκια κατάπιε! Από την ντροπή τη δικιά μου ή σίγουρα με το ότι η μεγάλη κόρη της, η πρωτότοκη, δεν αξιώθηκε στεφάνι». Φαντάζεται την ώρα της προσευχής να επικαλείται τη βοήθεια του Θεού να παρουσιάσει ένα άξιο της Κάλης της παιδί, για να γλυκάνει η ζωή και η καρδιά του πατέρα. «Κάλη μου, πώς άντεξες, ψυχούλα μου;»                                                                                                                     Κ.Σ.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Και να ξεχαστεί με τίποτα δε θέλει...

Δύο απογεύματα είχαν μια ιδιαίτερη ποιότητα για μένα. Γιατί τα γέμισε μια εκλεκτή γραφή. «Τα μυστικά πα-

ράθυρα, ιστορίες γυναικών» της Κωνσταντίνας Δούκα και της Κικής Σεγδίτσα. Συγγραφείς από καιρό δοσμένες στις μισολεγόμενες αλήθειες της ζωής. Και αν μπορέσουμε και εμείς να τις κρυφοκοιτάξουμε πολλά ίσως θα δούμε.Η Κωνσταντίνα Δούκα μάς προσφέρει ανθρώπινες στιγμές που διηγούνται την πολυτιμότητα της καθημερι-

νότητας. Και όπου η απλότητα – εκτοπίζοντας κάθε εκζήτηση – επιτρέπει στον αναγνώστη να συναντήσει τον ίδιο

τον εαυτό μέσα από τις ιστορίες των άλλων. Τα διηγήματα είναι συμβιωτικά. Άρα αυθεντικά. Και αυτό δείχνει για το πόσο η λογοτεχνία μπορεί να είναι διδαχή καταγραφής της πραγματικής ζωής. Οι Χριστόροφοι, οι Δόμνες, οι Αναστασίες, οι Ρόζοι... κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Δεν έχετε παρά να τους συναντήσετε.

Η Κική Σεγδίτσα, όπως πάντα καλοπροαίρετη απέναντι στη ζωή, μετατρέπει εδώ το κάθε περιστατικό σε χρονο-

γράφημα. Είναι το χαρακτηριστικό που του δίνει ισχύ, η οποία υπερβαίνει τις αφορμές που το προκάλεσαν. Και η

περιγραφή των χαρακτήρων ανυπόκριτη. Κάποιοι θα συναντήσετε, και εδώ, «γνωστούς» μιας άλλης εποχής lieux

du temps, καιροί ιδιωτικοί και δημόσιοι συνάμα. Μπορεί να μην είστε σίγουροι ότι είναι αυτοί που φαντάζεστε, αλλά αρκεί που μ’ αυτόν τον τρόπο ξαναζείτε κάτι. Συχνά σημαντικό. Η Κική Σεγδίτσα δεν είναι ξεναγός αρχαίων

μορφών, αλλά των τωρινών πραγμάτων και αναμνήσεων απογράφος. Και έμμεσα και ευγενής κριτής.

«Τα μυστικά παράθυρα, ιστορίες γυναικών» οι δύο κυρίες τα μισανοίγουν. Από αυτά οι άνδρες δεν απουσιάζουν.

Μετέχουν άλλοτε με αξιοπρέπεια και άλλοτε με τις αδυναμίες που τους συνοδεύουν. Σε κάθε περίπτωση όμως ό,τι

στα διηγήματα λέγεται συγκροτείς κοινωνιογραφία της... κοινωνίας μας. Ή έστω μιας εποχής της που σιγά σιγά

αποσύρεται. Και να ξεχαστεί με τίποτα δε θέλει.

Ιωάννης Μεταξάς

Ομότιμος καθηγητής πολιτικής επιστήμης

του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κική Σεγδίτσα

Κική Σεγδίτσα (Συγγραφέας)

Η Κική Σεγδίτσα γεννήθηκε κάποιο Ιούνη στη Λαμία. Στη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών της ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος-ψυχίατρος, αλλά την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάστηκε σε έγκυρες εφημερίδες ως καλλιτεχνική συντάκτης, κριτικός κινηματογράφου, ελεύθερη ρεπόρτερ. Επίσης, εργάστηκε σε πολλά περιοδικά ποικίλης ύλης. Συγχρόνως, ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο -με προσωπικές εκπομπές- και την τηλεόραση ως δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Το πρώτο ελληνικό σκαρίφημα (σίριαλ) "Το Σπίτι με το Φοίνικα" έχει την υπογραφή της, για να ακολουθήσουν τα "Στησιχόρου 73" και άλλες μίνι σειρές. Την κερδίζει ο κινηματογράφος με τα σενάρια "Τελευταία Πτήση", "Η Φωνή Μιας Αθώας", "Η Λιτανεία των Ηρώων" και άλλα. Πολλά ποιήματα απ΄ τις συλλογές της "Κίτρινα Ράμφη", "Νεκροί Θεοί", "Ρυτίδες", "Επιστροφή στο Μέλλον" και "Ερωτική Απόδραση" μεταφράστηκαν στο εξωτερικό. Έδωσε περίπου 30 λογοτεχνικές διαλέξεις. Η Union et Maintien το 1967 την τίμησε με το Χρυσό Φοίνικα και η Nederlands Laureaat van Arbeid με το α΄ τάξεως παράσημο γραμμάτων και τεχνών. Επίσης έλαβε τιμητικές διακρίσεις από την Commune Libre de courbevoir (Seine) και την Ελληνική Εταιρεία Κοινοτικής Ανάπτυξης, όπως και το 1ο βραβείο καλύτερου στίχου από το 31ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το τραγούδι "Δως μου την καρδιά μου πίσω". Εργάζεται στην τηλεόραση του Antenna ως δημοσιογράφος και σεναριογράφος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνα Δούκα

Κωνσταντίνα Δούκα (Συγγραφέας)

H Kωνσταντίνα Δούκα γεννήθηκε και σπούδασε στην Aθήνα. Aσχολήθηκε με τον θεατρικό λόγο και την πεζογραφία. Tιμήθηκε τρεις φορές από το υπουργείο Πολιτισμού και Eπιστημών με δύο κρατικούς επαίνους και ένα βραβείο για τα θεατρικά της έργα "Tο παιχνίδι της αγάπης", " O δρόμος για τον Άνω Kόσμο" και "H σοφίτα", που ανέβηκε στη Nέα Σκηνή του Eθνικού Θεάτρου το 1997. Tην ίδια χρονολογία η Kωνσταντίνα Δούκα βραβεύτηκε από την E.E.Λ. για το θεατρικό της έργο "Aποχαιρετώντας τους απ΄ έξω". Παράλληλα με τον θεατρικό λόγο ασχολήθηκε με το διήγημα και το μυθιστόρημα. Έργα της στον τομέα αυτόν είναι "O Σωτήρης ο σιδεράς και ο κόσμος του" (1976), μια συλλογή διηγημάτων που μεταφράστηκε στα ιαπωνικά από την Bυζαντινολόγο Mασάκο Kίντο, "H συνωμοσία"(1983), "Iστορίες μυστηρίου" (1987), θεατρικά κείμενα με τον γενικό τίτλο "Mονόπρακτα" (1992) και "Eπταφωνίας αναγνώσματα" (1998), όπου η συγγραφέας συμμετέχει σε ομαδική έκδοση διηγημάτων. Έργα της θεατρικά και πεζά, παρουσιάστηκαν από τα M.M.E. και περιέχονται σε ξένες και ελληνικές Aνθολογίες. Είναι μέλος της E.E.Λ. και της Eταιρείας Eλλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
132
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.229 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση