ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΝΙΣΗΜ ΛΕΒΗ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΝΙΣΗΜ ΛΕΒΗ

Οι στερεοσκοπικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού 1898-1944

Αλέξανδρος Μωυσής

49.50€ -10% 44.55€

Κ

άθε φωτογραφία και μια ιστορία. Ένα συγκινητικό φωτογραφικό οδοιπορικό, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε περισσότερες από πεντακόσιες γυάλινες στερεοσκοπικές πλάκες του γιατρού και φωτογράφου Νισήμ Λεβή, μέλους επιφανούς οικογένειας της ρωμανιώτικης εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων. Οιφωτογραφίες βρέθηκαν τυχαία στην κατοχή ενός μικροπωλητή που καλούσε τον κόσμο να σκύψει στο ξύλινο κουτί και να δει — με το αζημίωτο: «Ένα φράγκο το πανόραμα, κύριοι!».

Ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο, που ξεκινά από την τελευταία δεκαπε­νταετία της οθωμανικής κυριαρχίας στα Ιωάννινα και διατρέχει όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, μια γοητευτική περιήγηση στα κοσμοπολίτικα κέντρα του τότε κόσμου, κυρίως όμως ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε ένα πλήθος ανθρώπων που διαφορετικά θα παρέμεναν απλά ονόματα στον κατάλογο θυμάτων στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

 

�«...καιοκόσμοςπουοΝισήμ Λεβής γνώριζε και κατέγραψε, ο κόσμος δηλαδή της ευρωπαϊκής αστικής τάξης, στον οποίο μας επέτρεψε να ρίξουμε μια ματιά, χάνεται πάραυτα».

Μαρκ Μαζάουερ

 

Το βιβλίο αποπνέει, ωστόσο, χαρά. Οικογένειες, φιλίες, έρωτες, συντροφιές με μουσικές, ωραίες πλεύσεις σε λίμνες και θάλασσες, περιπάτους σε αγρούς και σπήλαια, στρατιώτες σε εκστρατείες, γλέντια ανθρώπων που σήμερα σιγούν. Ένα αφήγημα του χθες, επίκαιρο και σήμερα.

Αλέξανδρος Μωυσής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νισήμ Λεβή (Φωτογράφος)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
ΑΘΗΝΑ
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
240
Διαστάσεις:
26x25
Βάρος:
1.03 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση