70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων

70 Years of Greek Animation

Συλλογικό έργο

Σοφία Μαντουβάλου

Γιάννης Βασιλειάδης

16.00€ -10% 14.40€

Ιστορική αναδρομή και καταγραφή δράσεων, ομιλιών και συνεντεύξεων με αφορμή τον εορτασμό των 70 Χρόνων Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (1945-2015) από την Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων ΑΣΙΦΑ Ελλάς σε συνεργασία με την διαδικτυακή πύλη Greekanimation.com

Γράφουν οι: Ιορδάνης Ανανιάδης, Γιάννης Βασιλειάδης, Νίκος Βεργίτσης, Δημήτρης Δεληνικόλας, Αναστασία Δημητρά, Βασίλης Ευδοκιάς, Βασίλης Καραμητσάνης, Λευτέρης Κρέτσος, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Σοφία Μαντουβάλου, Ελένη Μούρη, Γιώργος Νικολούλιας, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Αλέκος Παπαδάτος, Παναγιώτης Ράππας, Άγγελος Ρούβας, Σπύρος Σιάκας, Στράτος Στασινός


Τα Eλληνικά Κινούμενα Σχέδια κλείνουν μια δημιουργική πορεία 70 χρόνων έχοντας να παρουσιάσουν ένα αξιόλογο έργο σχεδόν σε όλες τις τεχνικές, τις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, κατακτώντας σημαντικά βραβεία και διακρίσεις σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η επέτειος αυτή αποτελεί ορόσημο και σηματοδοτεί μία νέα αρχή αντίληψης για την ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής και την ένταξή της στη διεθνή αγορά.

The creative journey of Greek Animation numbers 70 years, having produced a remarkable body of work in almost all techniques, categories and film genres, and having won major awards and distinctions at festivals and competitions in Greece and internationally. Τhis anniversary constitutes a landmark and creates a new beginning in terms of mentality for the development of Greek animation production and its expansion to the international markets.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Μαντουβάλου

Σοφία Μαντουβάλου (Συγγραφέας)

Η Σοφία Μαντουβάλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, αλλά δηλώνει πως ανήκει στους πολίτες του κόσμου που εργάζονται για την καθημερινή επανάσταση της πραγματικότητας για ένα καλύτερο αύριο. Παρέα με τους αχώριστους φίλους της, τη φαντασία, το χιούμορ και το παράλογο, κλείνει τα όνειρά της μέσα στα βιβλία, ελπίζοντας να τα μοιραστεί με τα παιδιά. Οι σπουδές της στην εξελικτική ψυχολογία, την εκπαιδευτική τεχνολογία και τη σκηνοθεσία τη βοήθησαν να συνδυάζει τα φανταστικά με τα πραγματικά στοιχεία της ζωής και να κοιτάζει με ρεαλισμό την ουτοπία. Σαράντα χρόνια δημιουργικής πορείας αριθμούν ογδόντα βιβλία για παιδιά, νέους και ενήλικες, και έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών ταινιών. Μέρος του έργου της στην παιδική λογοτεχνία έχει μεταφραστεί, βραβευτεί και διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το 2014 ήταν υποψήφια της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Hans Christian Andersen – ΙΒΒΥ. Η πρωτότυπη σειρά της κινουμένων σχεδίων για τη γλώσσα Ένα γράμμα μια ιστορία έλαβε τη διεθνή διάκριση MEDEA AWARDS 2013, ενώ είναι το πρώτο ψηφιακό αλφαβητάρι παραγωγής του Υπουργείου Παιδείας.
Για περισσότερες βιογραφικές περιπέτειες: www.sophiamadouvalou.gr


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Βασιλειάδης

Γιάννης Βασιλειάδης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1936, στην Κωνσταντινούπολη. Ασχολήθηκε με τη μουσική από νεαρή ηλικία (πιάνο), και αργότερα με τον κινηματογράφο (στο Κέντρο Σπουδών Θεάτρου-Κινηματογράφου, Σχολή σκηνοθετών κινηματογράφου των Ε. Καλκάνη - Κ. Φωτεινού), και τη λογοτεχνία (είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών). Έχει εκδώσει τα ακόλουθα: Μουσική: Μπάρτοκ (1969) του Pierre Citron (μετάφραση), Μουσικά κείμενα (1978), Μότσαρτ - χρόνια ωριμότητας (1991), Η μοναξιά του Γιοχάνες Μπραμς και Βίλχελμ Φρίντεμαν Μπαχ (2002). Κινηματογράφος: Το κινούμενο σχέδιο - Animation (1975 και 1986). Λογοτεχνία: Η ρωσική πρωτοπορία στην πεζογραφία (1968), Γκυ ντε Μωπασάν (σύντομο δοκίμιο, και δύο εκτενή δοκίμια: Χάινριχ φον Κλάιστ - Γκέοργκ Μπύχνερ και Ιούλιος Βερν που είναι προς έκδοση. Θεωρητικά κείμενα, μελετήματα και κριτικά σημειώματά του δημοσιεύτηκαν σε κινηματογραφικά, λογοτεχνικά και μουσικά περιοδικά ή επιθεωρήσεις: "Φιλμ", "Σύγχρονος Κινηματογράφος", "Σινεμά", "Τομές", "Νέα Εστία", "Η Λέξη", "Φωνόγραφος", "Η Δεξαμενή".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Δημητρά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βεργίτσης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Μούρη (Συγγραφέας)

Η Ελένη Μούρη γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1959. Είναι απόφοιτος της σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας (1983). Από τον Οκτώβριο του 1984 συνεργάζεται με την εταιρεία "Κουνούπι" και ξεκινά σπουδές εξειδίκευσης στο animation στο C.P.F. per la technica cinetilevisiva Milano. Η ταινία της με τίτλο "Οι στρουθοκάμηλοι" εκπροσώπησε το C.P.F. μαζί με άλλες δύο, στο φεστιβάλ κινούμενων σχεδίων του Annecy της Γαλλίας το 1987. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το πανεπιστήμιο του Novi Sad της Σερβίας με θέμα "Τρόπος διδασκαλίας του κινουμένου σχεδίου". Από το 1978 εργάζεται ως ελεύθερος συνεργάτης με πολλές εταιρείες παραγωγής διαφημίσεων με animation ("Κουνούπι", "Artoon", "Blitz""Κουάκ"). Επίσης κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Μιλάνο, εργάζεται κατά διαστήματα στην εταιρεία "Bozzeto-produzione film S.R.L.". Το 1993-94 δημιουργεί ταινία video διάρκειας 20΄ με θέμα τον τρωϊκό πόλεμο (παραγωγή της "Κυρ. Ι. Παπαδόπουλος Ε.Ε." για παιδιά). Ιδρυτικό μέλος της Cartoon Hellas, παρακλάδι της Cartoon Europa 1991. Διδάσκει στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στη σχολή γραφικών τεχνών, και καλλιτεχνικών σπουδών στο τμήμα γραφιστικής, κινούμενο σχέδιο και γραφιστική κινηματογράφου από το 1987 έως σήμερα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Κυριακουλάκος

Παναγιώτης Κυριακουλάκος (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και διδάκτωρ Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Ναντέρ. Είναι παραγωγός και σκηνοθέτης ψηφιακών έργων που χρησιμοποιούν τεχνικές πληροφορικής κινηματογραφίας και έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα ψηφιακής εικόνας σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και τα Ινστιτούτα Οπτικοακουστικών Μέσων στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Έχει μακροχρόνια διδακτική πείρα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε θέματα νέων τεχνολογιών στον οπτικοακουστικό τομέα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Ευδοκιάς (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Ευδοκιάς γεννήθηκε το 1989. Σπουδάζει στην Ερμούπολη της Σύρου. Στον ελεύθερο χρόνο του παίζει μουσική, όπου και όποτε μπορεί, και ζωγραφίζει, όπου και ό,τι βρει.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιορδάνης Ανανιάδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Δεληνικόλας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Καραμητσάνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Κρέτσος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Νικολούλιας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής

Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής (Συγγραφέας)

Ο Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1940 στη Χαλκίδα. Ο πατέρας του, ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης, εκτελέστηκε τον Απρίλιο του 1944. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο (1958), πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Ανωτάτη Εμπορική (1958), αλλά δεν ολοκλήρωσε, εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών, τις σπουδές του εκεί. Έγινε δεκτός στο Προπαιδευτικό Έτος της Σορβόννης και, μετά από εξετάσεις, εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου ολοκλήρωσε πτυχιακές σπουδές φιλολογίας και ιστορίας (1968). Το 1993, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ Paul Valery (Montpellier III), όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα κλασσικά γράμματα (1995) και διδακτορικό δίπλωμα (1997, έδρα Αδαμάντιος Κοραής) για τη διατριβή του "Οι φιλόσοφοι της ελληνικής Αρχαιότητας και οι πηγές τους στα Δοκίμια του Μισέλ ντε Μονταίνι". Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1962. Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές διηγημάτων. Το 1995 αποκήρυξε ένα μέρος του συγγραφικού του έργου και επανεπιμελήθηκε τα μυθιστορήματα: "Σχόλια σχετικά με την περίπτωση", "Στα ίχνη της παράστασης", "Προς Οφρύνιο", "Το άγαλμα", "Το μήνυμα", "Η πρόσοψη". Οι έξι αυτοί τίτλοι συγκροτούν την ενότητα "Εξάμετρον". Το δοκιμιακό έργο του αναφέρεται σε σύγχρονα προβλήματα, όπως η πολιτική του τρόμου στον 20ο αιώνα ("Ο Φεβρουάριος αιών"), η εξέλιξη της λογοτεχνίας από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας ("Παραμύθι της λογοτεχνίας"), οι αλλαγές που κομίζει η τεχνολογία στην αντίληψη της προσωπικής και συλλογικής ιστορικής μνήμης ("Μνήμη και μνήμη", "Εκτός πλαισίου"), η αντιμετώπιση του ερωτήματος τι; ως υποχρέωσης του σκέπτεσθαι ("Λόγος ερειπίων"). Οι μεταφράσεις του, από τα γαλλικά και ισπανικά, φέρνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τα πλήρη και σχολιασμένα κείμενα του Μισέλ ντε Μονταίνι ("Δοκίμια"), του Φρανσουά Ραμπελαί ("Γαργαντούας και Πανταγκρυέλ"), του Ισπανού ιερωμένου και στοχαστή Μπαλτάσαρ Γκρασιάν ("Χρησμολόγιο και τέχνη της φρόνησης", "Ο ήρωας"), του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα ("Τα ποιήματα του Αλμπέρτο Καγιέιρο"), του Μεξικανού πεζογράφου Χουάν Ρούλφο ("Η πεδιάδα στις φλόγες"). Επιπλέον, μετέφρασε για το Θέατρο Τέχνης- Κάρολος Κουν το έργο του Ραμόν Μαρία δελ Βάγιε Ινκλάν "Θεϊκά λόγια", το οποίο ανέβηκε στη σκηνή της οδού Φρυνίχου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Ιππότης της Τάξης Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας, Ιππότης της Τάξης της Ισαβέλλας της Καθολικής (Ισπανία), μέλος της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας και έχει τιμηθεί με β’ Kρατικό Bραβείο Mυθιστορήματος (1981). Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με λογοτεχνικά έντυπα, αρθρογραφεί και παρουσιάζει βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και στοχαστών σε περιοδικά και εφημερίδες. Το 2015, δώρισε το προσωπικό αρχείο του (1955-2010), λογοτεχνικά και επιστημονικά βιβλία, ξένα περιοδικά και αντικείμενα τέχνης, στο Μουσείο Μπενάκη, τις συλλογές του λογοτεχνικών περιοδικών στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού και βιβλία τέχνης στο υπό ίδρυση Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα. Είναι γνώστης της γαλλικής, της αγγλικής και της ισπανικής γλώσσας. Διατηρεί την ιστοσελίδα: www.philipdracodaidis.gr, όπου μπορεί κανείς ν΄ αναζητήσει τις περιλήψεις, καθώς και χαρακτηριστικά αποσπάσματα των έργων του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ (Επιμέλεια)

Ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γραφιστική (ΒΑ hons) και Animation (MA). Βραβευμένος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων. Εικονογραφήσεις του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα (Athens Voice, Βαβέλ, PC Magazine, 9 Ελευθεροτυπίας, Metropolis Press, +design, Centro, Χορεύω) και έχουν προβληθεί σε τηλεοπτικές εκποµπές (Η Πολυκατοικία, The X Factor). Συγγραφέας του βιβλίου "Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία. Η Σοβαρή Πλευρά Μιας "Αστείας" Τέχνης". Δημιουργός της σειράς φυλλοσκοπίων "Σινεμά Τσέπης" και του poster book "Ένας Κομίστας στην TV" (Syllipsis). Συνδημιουργός, μαζί με τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου, της 1ης ελληνικής εκπαιδευτικής σειράς κινουμένων σχεδίων "Ένα Γράμμα Μια Ιστορία" (Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, Υπουργείο Παιδείας | ΕΡΤ1) για την ελληνική αλφάβητο και γλώσσα, που εξελίσσεται σε διαδραστικό περιβάλλον μάθησης (Medea Awards, Highly commended). Στιχουργός των τραγουδιών "Με την Καμπύλη της Γραμμής και την Αιχμή του Λόγου" και "Χρώμα Βάζω Μαρκαδόρου", που μελοποίησε ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής. Το πρώτο έγινε τραγούδι τίτλων της σειράς βιογραφικών ντοκιμαντέρ "Από το Μικρό στο Μεγάλο" (Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος | Βουλή Τηλεόραση) αφιερωμένη στη ζωή και το έργο σπουδαίων Ελλήνων γελοιογράφων. Συνεπιμελητής του βιβλίου "70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων" (ASIFA Hellas - Greekanimation.com). Συνιδρυτής του βραβευμένου δημιουργικού γραφείου Syllipsis και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas. Μελοποίησε και ερμήνευσε ποίηση Κ. Π. Καβάφη στο οπτικοακουστικό επίγραμμα "Κ. Π. Καβάφης | Η Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)", που συνυπογράφει με τον κινηματογραφιστή Παναγιώτη Κουντουρά (Βραβείο Κοινού, Athens Animfest 2019).

Άγγελος Ρούβας (Επιμέλεια)


Παναγιώτης Κυριακουλάκος

Παναγιώτης Κυριακουλάκος (Επιμέλεια)

Ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και διδάκτωρ Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Ναντέρ. Είναι παραγωγός και σκηνοθέτης ψηφιακών έργων που χρησιμοποιούν τεχνικές πληροφορικής κινηματογραφίας και έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα ψηφιακής εικόνας σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και τα Ινστιτούτα Οπτικοακουστικών Μέσων στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Έχει μακροχρόνια διδακτική πείρα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε θέματα νέων τεχνολογιών στον οπτικοακουστικό τομέα.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
220
Διαστάσεις:
20x20
Βάρος:
0.6 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση