Η μνήμη αφηγείται την πόλη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η μνήμη αφηγείται την πόλη

Προφορική ιστορία και μνήμη του αστικού χώρου

Συλλογικό έργο

Γιάννης Κολοβός

Τασούλα Βερβενιώτη

22.00€ -10% 19.80€

«H μνήμη αφηγείται την πόλη». Πρόκειται για μία συλλογική έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλέθρον κι εστιάζει στην προφορική ιστορία και τη μνήμη του αστικού χώρου.

Πώς θυμούνται οι άνθρωποι τις πόλεις; Πώς αφηγούνται το παρελθόν τους μέσα σ’ αυτές και το παρελθόν των ίδιων των πόλεων; Πώς η μνήμη τους παράγει καινούργια νοήματα των πόλεων; Εμπειρίες όπως ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση ποια σημασία αποκτούν στις αναμνήσεις εκείνων που τις έχουν βιώσει στην καθημερινή τους ζωή; Ποια σχέση έχουν οι ιστορίες που προσφέρουν οι προφορικές μαρτυρίες για τις πόλεις με τις εδραιωμένες δημόσιες εικόνες και βιογραφίες των πόλεων;

Σημείο εκκίνησης αυτού του τόμου είναι δύο βασικές παραδοχές. Ότι η συνάντηση ανάμεσα στη μελέτη του αστικού χώρου και την προφορική ιστορία μπορεί να γεννήσει πρωτότυπες και ριζοσπαστικές μορφές ιστορίας των πόλεων και των ανθρώπων που τις κατοικούν περιστασιακά ή μόνιμα. Kαι ότι χρόνος και χώρος συγκροτούν εξίσου την ιστορική εμπειρία και, συνεπώς, τη μνήμη που συνθέτει την προφορική μαρτυρία.

Καθώς η προφορική ιστορία εργάζεται σε στενή σχέση με τον συγκεκριμένο κάθε φορά τόπο, βοηθά ώστε να αρθρωθεί το πώς οι άνθρωποι τον βιώνουν και συχνά καταφέρνει να αλλάξει τις καθιερωμένες προσλήψεις γι’ αυτόν. Έτσι, μέσα από τη συλλογή και την ανάλυση τωνπροφορικών μαρτυριών δίνεται η δυνατότητα να εννοιολογηθεί η ποικιλία του τοπικού και να αναδειχθούν οι πολλές πόλεις μέσα στην πόλη.

Οι συγγραφείς του τόμου μελετούν με ποιους τρόπους η διαδικασία της μνήμης που ενεργοποιεί η προφορική αφήγηση διαμεσολαβεί την εμπειρία της πόλης, τι αποσιωπά, πώς διαχειρίζεται το τραυματικό και το καθημερινό. Εστιάζουν στις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις ανάμεσα στην ατομική και τη συλλογική μνήμη και εντοπίζουν σημεία στα οποία η κοινωνική μνήμη συμμορφώνεται και άλλα στα οποία αντιστέκεται στα ηγεμονικά αφηγήματα του αστικού χώρου. Ενδιαφέρονται για τους «άλλους» των πόλεων, τις μνήμες που κουβαλάνε και τις μνήμες που δημιουργούν σε νέους τόπους εγκατάστασης. Στους αστικούς χώρους ένα πλήθος αναμνήσεων διαφορετικών ομάδων διασταυρώνονται ή επικαλύπτονται σχηματίζοντας αστικά παλίμψηστα.

Αυτά τα παλίμψηστα διαπλέκονται, με ποικίλες μορφές, με τους λόγους για το διαφορετικό και τους λόγους του μίσους επηρεάζοντας τις ταυτότητες, τις σωματικές συναντήσεις και τις πρακτικές που διαγράφουν τον ιστό των σύγχρονων πόλεων. Λόγω του δεσμού που η προφορική ιστορία διατηρεί με την τοπικότητα, την υποκειμενικότητα και την εμπειρία, μπορεί να επεξεργάζεται τέτοιες πλευρές του αστικού φαινομένου ως μέρος μιας ιστορίας των πόλεων με πολλές αποχρώσεις, γωνίες και πτυχές. Η προφορική μαρτυρία μπορεί να αποσταθεροποιεί εικόνες του χώρου που θεωρούνται αμετάβλητες και να επιτρέπει συνδέσεις ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν αλλά και ανάμεσα στα διαφορετικά υποκείμενα που βιώνουν αυτή την αλλαγή.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Κολοβός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τασούλα Βερβενιώτη (Συγγραφέας)

Η Τασούλα Βερβενιώτη δουλεύει στην εκπαίδευση και είναι ιστορικός. Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία των δεκαετιών 1940 και 1950. Έχει γράψει πλήθος άρθρων σε συλλογικούς τόμους και ιστορικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Μια από τις τελευταίες της δουλείες αφορά τον ελληνικό εμφύλιο: "Charity and Nationalism", στο Paola Bacchetta and Margaret Power (επιμ.) "Right-Wing Women: From Conservatives to Eχtremists Around the World" Routledge, Νέα Υόρκη και Λονδίνο 2002.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνα Μπάδα (Συγγραφέας)

Η Κωνσταντίνα Μπάδα γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 1983 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα με τίτλο "Η αθηναϊκή φορεσιά κατά την περίοδο 1687-1834" (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1983). Είναι καθηγήτρια κοινωνικής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1984 είναι μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο (στον Τομέα Λαογραφίας). Κατά την μεταδιδακτορική της έρευνα, διεύρυνε τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και προς τον ευρύτερο χώρο της ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge (1986-87) και στα αντικείμενα της προφορικής ιστορίας και των γυναικείων σπουδών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex (1997-98). Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην ανίχνευση της ιστορικότητας του λαϊκού πολιτισμού και της καθημερινής ζωής, στη μελέτη των πολιτισμικών ταυτοτήτων, στην προφορική ιστορία, στη μελέτη, τη διατήρηση και την ορθολογική διαχείριση των πολιτισμικών πόρων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, βιβλιοκρισίες, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες, έχει οργανώσει ημερίδες και εκθέσεις και έχει εκπονήσει ερευνητικά προγράμματα. Οι αυτοτελείς δημοσιεύσεις της ενδεικτικά είναι: "Paul Sant Cassia and C. Bada", "The making of modem Greek family. Marriage and exchapge in nineteenth century" (Cambridge Univ. Press, Αθήνα -Κέιμπριτζ 1992), Μπάδα Κωνσταντίνα, "Ενδυματολογικοί κώδικες της παιδικής - νεανικής ηλικίας. Το κοινωνικο-ιστορικό τους ισοδύναμο" (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δωδώνη, Παράρτ. αριθμ 48, Ιωάννινα 1993).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Συγγραφέας)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρλεν Μούλιου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Νάκου

Ειρήνη Νάκου (Συγγραφέας)

Η Ειρήνη Νάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε ιστορία-αρχαιολογία και αγγλική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Η ιστορική σκέψη των παιδιών μέσα σε μουσειακό περιβάλλον" στο University of London Institute of Education. Ειδικεύεται στη διδακτική της ιστορίας και τη μουσειοπαιδαγωγική. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και για νέους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δήμητρα Λαμπροπούλου

Δήμητρα Λαμπροπούλου (Συγγραφέας)

Η Δήμητρα Λαμπροπούλου είναι Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στον Τομέα Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν (Συγγραφέας)

Η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν διδάσκει κοινωνική ανθρωπολογία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διευθύνει το εργαστήριο κοινωνικής ανθρωπολογίας και το αρχείο προφορικών μαρτυριών που στεγάζονται στο ίδιο τμήμα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν, μεταξύ άλλων, την κοινωνική μνήμη, τη μετανάστευση, τις μετακομμουνιστικές κοινωνίες και τον εθνοτισμό. Έχει διεξάγει επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα, στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στην Ουγγαρία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Μάρκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Ηλιοπούλου (Συγγραφέας)

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (1977-1981) και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Παρισιού (1981-1985). Έχει πραγματοποιήσει 7 ατομικές εκθέσεις (Αθήνα, Πειραιάς, Παρίσι κ.ά.) και έχει λάβει μέρος σε πολλές και σημαντικές ομαδικές εκθέσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πειραιάς, Πάτρα, Ύδρα, Κύπρος, Μέτσοβο, Βέλγιο, Παρίσι, κ.ά.). Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Καρακατσιάνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Καλλιμοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Καραστεργίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
352
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.738 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση