Υπάρχει λύση;
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Υπάρχει λύση;

Συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη

Γιάννης Κ. Πρετεντέρης

Κωνσταντίνος Γ. Σημίτης

17.70€ -27% 12.92€

Η βροχή πληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης είναι βροχή αινιγμάτων. Ο πολίτης δυσκολεύεται να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει, ποιες θα είναι οι εξελίξεις και, κυρίως, τι σημαίνουν γι΄ αυτόν. Η κυβέρνηση τον διαβεβαιώνει ότι προχωρεί τώρα προς τη ρύθμιση του χρέους. Πώς; Οι εταίροι μας επιμένουν ότι συμφώνησαν με την Ελλάδα να ρυθμίσουν το χρέος το 2018. Ο πολίτης διαβάζει ότι πρόκειται να αποφασισθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το παρόν είναι υπό συζήτηση μόνο τα βραχυπρόθεσμα. Ποια είναι τα υπόλοιπα παραμένει άγνωστο, όπως άγνωστο είναι επίσης το πότε θα προσδιορισθούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους. Νέοι φόροι; Νέα ρύθμιση συντάξεων; Νέα μείωση του εισοδήματός του; Οι μεν τον διαβεβαιώνουν ότι όλα θα καλυτερεύσουν στο άμεσο μέλλον, οι δε ότι το μέλλον θα είναι σκοτεινό για απροσδιόριστο χρόνο. Επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα. Όχι μόνο ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει τους όρους του παιχνιδιού, αλλά και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τα θέματα αυτά διερωτώνται τι μπορούν να θεωρήσουν βέβαιο. Τον Μάιο του 2016 το αρμόδιο όργανο της ΟΝΕ, το Eurogroup, ανακοίνωσε ότι "ο σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν του επιτρέπει να αποφανθεί για το τι θα συμβεί στο μέλλον". Είναι δυνατή, παρ΄ όλα αυτά, μια λύση; Η συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη σκοπό έχει να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων. Διαλέξαμε αυτόν τον τρόπο ανταλλαγής απόψεων για να εκφρασθούμε ζωντανά και κατανοητά. Δεν το καταφέραμε, ίσως, πάντα. Η οικονομία και η πολιτική έχουν την ιδιαίτερη γλώσσα τους. Κύριος στόχος μας είναι να προβληματίσουμε. Τα ποικίλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα λυθούν, αν δεν συμβάλλουν στην υπέρβασή τους καλά πληροφορημένοι πολίτες με άποψη και κρίση. Κ.Σ.

Γιάννης Κ. Πρετεντέρης

Γιάννης Κ. Πρετεντέρης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Πρετεντέρης (1954) είναι δημοσιογράφος, γιος του συγγραφέα Κώστα Πρετεντέρη. Σπούδασε οικονομικά, δίκαιο και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ (Γαλλία) και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Ελβετία). Από το 1984 εργάστηκε στο Βήμα, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στα Νέα, στο MEGA, στον Αντέννα και στο Θέμα FM. Σήμερα είναι σύμβουλος έκδοσης και αρθογράφος στα Νέα και το Βήμα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Γ. Σημίτης

Κωνσταντίνος Γ. Σημίτης (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Γ. Σημίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και την Αγγλία. Δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κόνσταντς το 1971 και ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γκίσσεν την περίοδο 1971-1975. Το 1977 εκλέχτηκε καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 1965 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ομίλου "Αλέξανδρος Παπαναστασίου". Στη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε παράνομα στο εξωτερικό και από το 1970 συμμετείχε στο Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος. Διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας (1981-1985), Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1985-1987) και Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου (1993-1995). Το 1985 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πειραιά, όπου επανεκλέγεται συνεχώς έως σήμερα. Στις 18 Ιανουαρίου 1996 εξελέγη πρωθυπουργός και στις 30 Ιουνίου 1996 πρόεδρος του Κινήματος, θέσεις τις οποίες διατήρησε μέχρι τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και μέχρι το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ της 8ης Φεβρουαρίου 2004, αντίστοιχα. Κυριότερα έργα του: "Η δομική αντιπολίτευση" (1979), "Θέσεις για την πολιτική στρατηγική του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος" (1980), "Για μια κοινωνία ισχυρή, για μια ισχυρή Ελλάδα" (1995), "Για μια ισχυρή Ελλάδα" (τρίτομο, 2002), "Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα 1996-2004" (2005). Επίσης έχει γράψει: "Gute Sitten und Ordre Public" (1959), "Δίκαιο της ευρεσιτεχνίας" (1967 και δεύτερη έκδοση 1999), "Verbraucherschutz, Schlagwort oder Rechtsprinzip?" (1976).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
288
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση