Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Πλαίσιο, σώμα, βίωμα, αναπαραστάσεις
(Θεμελιώδη ζητήματα ψυχολογίας και ψυχοπαιδαγωγική)
Συγγραφέας:   Μάριος Α. Πουρκός


Offer
Το παρόν βιβλίο έχει ένα κριτικό, μεταθεωρητικό, επιστημολογικό-μεθοδολογικό και εν μέρη ιστορικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στο να ενισχύσει την αντίληψη ή επίγνωση σχετικά με τους παράγοντες του πλαισίου (οίκου, περιβάλλοντος), του σώματος, του βιώματος και των αναπαραστάσεων που υπεισέρχονται στα διάφορα θεμελιώδη θεωρητικά και επιστημολογικά-μεθοδολογικά ζητήματα της ψυχολογίας και της ψυχοπαιδαγωγικής. Αποσκοπεί επίσης στο να προσφέρει ένα πλαίσιο ευαισθητοποίησης, προσανατολισμού και κριτικού προβληματισμού σχετικά με την σπουδαιότητα που έχει το πλαίσιο (οικολογικό, πραγματιστικό, χωροχρονικό, διαπροσωπικό, πολιτισμικό κ.ά.), το σώμα και το βίωμα στις διαδικασίες επικοινωνίας, εκπαίδευσης, γνώσης, μάθησης και ανάπτυξης και γενικότερα στις διαδικασίες της γνώσης και της ανθρώπινης καθημερινής δραστηριότητας στις συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας. Στα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου γίνεται επίσης μια παρουσίαση και αποτίμηση της σύγχρονης αυτής προβληματικής, έχοντας ως βασικό άξονα προβληματισμού τις δυνατότητες αξιοποίησης και κατά το δυνατό σύνθεσης επιλεγμένων σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων (κυρίως αυτές της οικολογικής, κοινωνικο-ιστορικο-πολιτισμικής, αφηγηματικής-διαλογικής, ενσώματης και πολυτροπικής προσέγγισης) στο πνεύμα μιας οικο-σωματικο-βιωματικής προοπτικής. Στην προοπτική αυτή, ενάντια στις βιολογικές, ατομικιστικές, θετικιστικές, μηχανιστικές, γραμμικές, αναγωγιστικές και γνωστικιστικά προσανατολισμένες προσεγγίσεις της ψυχολογίας και της ψυχοπαιδαγωγικής, προτείνονται συνθετότερες μονάδες και επίπεδα ανάλυσης, καθώς και μια διευρυμένη αντίληψη της διαλεκτικής των κοινωνικών σχέσεων με τις ψυχολογικές και καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου. Στην προοπτική αυτή βασίζεται η εναλλακτική πρόταση στην εκπαίδευση και των διαδικασιών μάθησης και ανάπτυξης, αυτή της Βιωματικής, Ευρετικής και Αφηγηματικής-Διαλογικής Ψυχοπαιδαγωγικής, η οποία αντιδιαστέλλεται από το κυρίαρχο παράδειγμα του νοησιαρχισμού και γνωστικισμού.

Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και σε νέους ερευνητές που ενδιαφέρονται για εναλλακτικές ψυχολογικές και ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις.

27χ22 εκ., 928 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370.15 (Παιδαγωγική ψυχολογία )
ISBN: 978-960-01-1717-2
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1717-9
Βάρος: 2.747 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
80.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

59.20
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μάριος Α. Πουρκός γεννήθηκε στη Τριμίκλινη της Κύπρου. Πραγματοποίησε το σύνολο των σπουδών του στο Jagiellonian University στην Κρακοβία της Πολωνίας, από το οποίο απόκτησε τα ακόλουθα διπλώματα: Master of Arts στη Φιλοσοφία, Master of Arts στην Κοινωνιολογία, Master of Arts στην Ψυχολογία με κύρια ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία, Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Θρησκειολογία, Διδακτορικό δίπλωμα Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Ψυχολογία. Εργάστηκε τριάμισι χρόνια ως επιστημονικός ερευνητής και βοηθός καθηγητή στο τμήμα Ψυχολογίας του ίδιου πανεπιστημίου στον τομέα της Αναπτυξιακής και Παιδαγωγικής Ψυχολογίας σε προγράμματα που αφορούσαν τις Ψυχοπαιδαγωγικές βάσεις της Γνωστικής, Υπαρξιακής και Κοινωνικο-ηθικής Μάθησης και Ανάπτυξης. Από το 1989 μέχρι το 1992 εργάστηκε σε οργανική θέση Παιδοψυχολόγου στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής όπου διατέλεσε υπεύθυνος στο Κέντρο Αποκατάστασης και Συμβουλευτικής Δυσλεκτικών Παιδιών και Εφήβων. Από το 1992 έως το 1996 δίδαξε στο ΠΕΚ Ηρακλείου ειδικά μαθήματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας. Από το 1989 μέχρι το 1992 δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια εκλέχτηκε Λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στο ίδιο Τμήμα. Σήμερα είναι καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Βασικός πυρήνας των επιστημονικών του ενδιαφερόντων είναι οι ποιοτικές και οι βασισμένες στο σώμα, το παιχνίδι, την τέχνη και την αφήγηση μεθοδολογίες-μέθοδοι έρευνας και οι οικολογικές-συστημικές, κοινωνικο-ιστορικο-πολιτισμικές και πολυτροπικές-βιωματικές προσεγγίσεις των διαδικασιών μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει πολλά κείμενα σχετικά με αυτά τα ζητήματα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.