Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η "Κενή Διαθήκη" του Πάρι Τακόπουλου
Συγγραφέας:   Ελευθέριος Ανευλαβής


Η "Κενή Διαθήκη" του Πάρι Τακόπουλου
Η "Κενή διαθήκη", είναι κυρίως και πρωτίστως, ένα βιβλίο μοναχικό, ανεπίδεκτο επιπόλαιης ανάγνωσης, αραβούργημα-μοχθούργημα, το οποίο αιωρείται μεταξύ του μεγαλείου της ποίησης και του βοθροβυθού τού ανθρώπινου φροϋδικού υποσυνειδήτου. Χορογραφεί την χαρά της βακχείας, και αφαιρεί, γδέρνοντάς τα, τα φανταχτερά και, συνάμα, παραμορφωτικά φ κ ι α σ ί δ ι α του φαρισαϊσμού της θρησκοληψίας, της δολερής υποκρισίας "αδολοφίλων" και υποκριτών σεμνοτύφων.
Η Κενή Διαθήκη, αρνούμενη όλες τις λογοτεχνικές "ετικέτες", συνθέτει, "εκ των αντιθέτων", την "καλλίστην αρμονίαν", η οποία, ως "αρμονία αφανής", είναι "φανεράς κρείσσων." (Ηράκλειτος) Είναι το δωρορόδον το αμάραντο της νεοελληνικής λογοτεχνίας. "Δοκός εν τω οφθαλμώ" ξινισμένων κριτών, οι οποίοι κρίνοντες, εξ ιδίας ευηθείας, "βλέπουν το ξυλάριον, το εν τω οφθαλμώ" του αλλοίου, του διαφορετικού απ΄ αυτούς, "την δε δοκόν, την εν τω οφθαλμώ των, δεν βλέπουν." Και ούτε εις, ούτε ένας, Διογένους φανός, να φαίνει αυτοίς, "εν τη σκοτία" αυτών.

Η "Κενή διαθήκη" χρειάζεται "Δήλιο κολυμβητή", για να διαπλεύσει το τρικυμιώδες, μα τόσο αρμονικό, πέλαγος των λέξεών της. Χρειάζεται αναγνώστη-Μαγγελάνο, που θα την περιπλεύσει και θα θαυμάσει τους κόλπους και τα ακρωτήριά της. Τα όρη και τις χαράδρες της. Τα ορμητικά ποτάμια της και τις δροσερές πηγές της.

Είναι δύσκολο, βέβηλο βιβλίο, η "Κενή Διαθήκη". Λεξοκατα-δικάζει, συνεχώς, τον αναγνώστη, να σχοινοβατεί, ανάμεσα στον χαόκοσμο των καινοφανών λέξεών της, και τον ωκεανό του ανεννόητου-νοητού των νοημάτων της, με την κατανόηση έτοιμη να προδοθεί, σε κάθε γραμμή, σε κάθε λέξη, αν ο αναγνώστης δεν προσέξει. Φίλιε αναγνώστη, αναγιγνώσκων την Κενή Διαθήκη, κράτα πάντα ανοικτά τα μάτια της ψυχής σου. Κράτα ορθάνοικτο τον ε γ ώ φ θ α λ μ ο του νου σου.

Στην "Κενή διαθήκη" η γλώσσα, η λέξη, ούτε λέγει ούτε κρύπτει, αλλά σημαίνει και, συνειρμικά, σηματοδοτεί ομάδα ιδεών, αισθημάτων, αναμνήσεων, παρορμήσεων. Ένα σημείο, σύνθεμα σημαίνοντος και σημαινομένου, πολλά σήματα και σώματα και συνειρμοί εννοιών. Θέλει Κάλβειον αρετήν και τόλμην . Και σ΄ όποιον πει αφελώς "α ν έ γ ν ω ν, έ γ ν ω ν", εγώ του απαντώ, ανευλαβώς: Ανέγνως, αλλ΄ ουκ έγνως, ότι αβρόχοις τοις ποσίν, αδύνατον να έγνως.

Αστραπές, από τα ύψη του νου, σεισμοί από τα έγκατα της ψυχής και της ζωής, στην "Κενή Διαθήκη", όπου "τα πάντα οιακίζει κεραυνός" του Ηρακλείτου. Θεοσοφία, περί πάντων πραγματεία, καινούργια γραμματεία λέξεων καινών, ουδόλως κενών, γλώσσης ελληνικής των αρχαιονεοελλήνων: Από Ομήρου Ιλιάδος και Οδυσσείας, μέχρι Χρηστομανείου "Αυτοκρατείρας Ελισάβετ." Από Παλαιάς τε και Καινής Διαθήκης, μέχρι μοναστικών κανόνων. Αστραπές, από τα ύψη του νου, σεισμοί από τα έγκατα της ψυχής και της ζωής, είναι του Πάρι Τακόπουλου, η "Κενή Διαθήκη".

24χ17 εκ., 276 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.09 (Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-9568-44-9
ISBN (10ψήφιο): 960-9568-44-0
Βάρος: 0.583 κιλά
Εκδότης: Καλλιγράφος
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
23.32
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ανευλαβής, Ελευθέριος
Ο Ελευθέριος Ανευλαβής γεννήθηκε το 1943 στην Λιβαδειά του νομού Βοιωτίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και αποφοίτησε το έτος 1968. Μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και έκανε μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Αμερική, για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1977 και να διορισθεί ως επιμελητής Παθολογίας στον «Ευαγγελισμό». Το 1978 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το 1979 διορίσθηκε πανεπιστημιακός επιμελητής στην τότε ονομαζόμενη Φυματιολογική κλινική του πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Νοέμβριο του 1985 διορίσθηκε Διευθυντής του ΕΣΥ στην Α. Παθολογική κλινική του Κωνσταντοπούλειου ΠΓ νοσοκομείου Ν. Ιωνίας «Η Αγία Όλγα».

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.