Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Πρακτικόν Γεωργικόν Σχολείον Γόρτυνος Μεσαράς
(Ίδρυση, λειτουργία, προσφορά)
Συγγραφέας:   Μύρων Τζαρδής


Πρακτικόν Γεωργικόν Σχολείον Γόρτυνος Μεσαράς
Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής εργασίας για τη συγγραφή μεταπτυχιακής διπλωματικής διατριβής, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ε.Α.Π. "Σπουδές στην εκπαίδευση".
Στο βιβλίο αυτό προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τα γεγονότα και τη μορφή που έλαβε η ίδρυση, η οργάνωση και η διοίκηση της γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Κρήτη από το 1920 μέχρι το 1952 που ιδρύθηκε το πρόγραμμα των Γεωργικών Εφαρμογών (ΚΕΓΕ) και συγκεκριμένα στο Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Γόρτυνας Μεσαράς, το οποίο ήταν και το μοναδικό Γεωργικό σχολείο που λειτουργούσε στην Κρήτη τη συγκεκριμένη περίοδο.
Εξετάσαμε τη περίοδο μετά την αυτονομία της Κρήτης (1898-1913), για το γεγονός ότι τότε επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας, ο οποίος συμβάδιζε με την προβολή νέων πολιτικών και κοινωνικών ιδανικών όπως η δικαιοσύνη, η μόρφωση, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, η ασφάλεια κ.λπ. Εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας στις προσπάθειες για τον αστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1928.
Επίσης, ο συγγραφέας έκρινε σκόπιμο να εξεταστεί η προϋπάρχουσα κατάσταση τόσο
στην Κρητική Πολιτεία όσο και στο Βασίλειο της Ελλάδας στα εκπαιδευτικά πράγματα και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στην υπό διαμόρφωση εκείνη την εποχή εκπαίδευση.
Γίνεται αναφορά σε όλα τα σχετικά με τη διαμόρφωση και εξέλιξη της οργάνωσης και
διοίκησης της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας της, με την παρουσίαση όλων των νόμων και των εσωτερικών κανονισμών που αφορούσαν τη λειτουργία της. Παρουσιάζονται τα προγράμματα σπουδών της, το διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό της, τα καθήκοντα και τα δικαιώματα των μαθητών και των αποφοίτων της, την πολιτιστική ζωή της, εξετάζει τους λόγους της αναστολής της λειτουργίας της και συμπληρώνει έτσι ένα κενό στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης.
Τέλος τονίζεται η προσφορά του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Γόρτυνος Μεσαράς
στην ανάπτυξη της γεωργίας στην Κρήτη και γενικότερα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο του τόπου μας.

234 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο Κρήτης
Ταξινόμιση DDC: 371.495 9 (Σχολεία - Ελλάς - Ιστορία ), 370.094 95 (Εκπαίδευση - Ιστορία - Ελλάς)
ISBN: 978-618-5024-68-0
ISBN (10ψήφιο): 618-5024-68-3
Βάρος: 0.4 κιλά
Εκδότης: Mystis Editions
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τζαρδής, Μύρων
Ο Μύρων Τζαρδής είναι τεχνολόγος Γεωπόνος με μεταπτυχιακές σπουδές στην επαγγελματική γεωργική εκπαίδευση. Εργάζεται στην Περιφέρεια Κρήτης, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Ηρακλείου. Με αφορμή την μεταπτυχιακή διατριβή για την "οργάνωση και διοίκηση του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Γόρτυνας Μεσαράς" ασχολείται με την ιστορική έρευνα της Νεότερης Ελλάδας, ιδιαίτερα της Κρήτης και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού Παν. Ιωαννίνων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.