Το σπίτι των ανέμων στη Σαντορίνη
zoom in
40.00€ -10% 36.00€
Η εικονογραφημένη αφήγηση για την κατοικία διακοπών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης επιχειρεί μια επανεκτίμηση του εξαιρετικού αυτού έργου της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, γνωστού ως το "Σπίτι των Ανέμων". Η αρχιτέκτων του έργου και έξι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, αναλύουν το οικοδόμημα μέσα σε ένα ευρύ πλαίσιο, και ορίζουν τον εννοιολογικό ορίζοντα ερμηνείας του. Οι μελέτες συγκροτούν μια αυθεντική πνευματική κατάθεση περί το οικοδομείν σε ένα τόπο στο Αιγαίο, σε μια γωνιά της Μεσογείου. Η ανάλυση συμβάλλει σημαντικά στην αναζήτηση των κατάλληλων τρόπων διατήρησης αξιών σε κίνδυνο αφανισμού ή αλλοίωσης, καθώς και εφαρμογής των αρχών παθητικού βιοκλιματικού σχεδιασμού. Μέσω πολυάριθμων αναφορών τόσο στον χαρακτήρα του νησιού, όσο και το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η μελέτη συμβάλλει ουσιαστικά στον τρέχοντα προβληματισμό αρχιτεκτόνων, μελετητών, δασκάλων και απλών θαυμαστών της Σαντορίνης ανά τον κόσμο, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη "ανάπτυξη" αυτού του μοναδικού τόπου. Περιεχόμενα: - Αγνή Κουβελά, "Επιστροφή στο Σπίτι των Ανέμων" - Gunkut Akin, "Η οικία Κουβελά στη Σαντορίνη και η δημιουργία μιας νέας τοπικότητας" - Karin Skousboll, "Το μαγικό "Σπίτι των ανέμων" στη Σαντορίνη" - Ανδρέας Γιακουμακάτος, "Ο γρίφος της Σαντορίνης" - Δημήτρης Φιλιππίδης, "Η επιβολή ενός παράδοξου" - Τάσος Τανούλας, ""... Σα λεπτό ρούχο ψηλαφεί τον άνεμο ριγώντας...", Απόπειρα μιας κριτικής προσέγγισης στο "Σπίτι των ανέμων"" - Δημήτρης Α. Φατούρος, "Ακρωτήριο αρχιτεκτονικής"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Φιλιππίδης

Δημήτρης Φιλιππίδης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης (γ. 1938) είναι αρχιτέκτονας (ΕΜΠ, 1962), μετά το 1975 καθηγητής πολεοδομίας και σήμερα ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Εργάστηκε σε διάφορα γραφεία εκπονώντας αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες (1964-1995) και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές βιβλίων για την ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων. Έχει γράψει δεκαπέντε βιβλία: "Νεοελληνική αρχιτεκτονική" (1984), "Για την ελληνική πόλη" (1990), "Είκοσι θέσεις για την πολεοδομία" (1990), "Το σκυρόδεμα στην ελληνική αρχιτεκτονική του εικοστού αιώνα" (1992), "Μεσογειακά σπίτια: Ελλάδα" (1994), "Λύσανδρος Καυταντζόγλου" (1995), "Πέντε δοκίμια για τον Κωνσταντινίδη" (1997), "Διακοσμητικές τέχνες" (1998), "Μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα" (2001), "Προάστια και εξοχές της Αθήνας του ΄30" (2006), "Αρχιτεκτονικές μεταμορφώσεις" (2006), "Νεοκλασικές πόλεις στην Ελλάδα" (2007), "Οικοδομικό τετράγωνο 19 (2009), "Εφήμερη και αιώνια Αθήνα" (2009), "Δημήτρης Πικιώνης" (2009). Έχει επιμεληθεί αφιερώματα και μονογραφίες αρχιτεκτόνων, καθώς και τους έξι πρώτους τόμους της σειράς "Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική" (1980-1988).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντρέας Γιακουμακάτος

Αντρέας Γιακουμακάτος (Συγγραφέας)

Καθηγητής Ιστορίας, κριτικής ανάλυσης και θεωρίας της αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1955. Σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στην Κρατική Ακαδημία "Luigi Cherubini" της Φλωρεντίας, καθώς και αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία (ιστορία με τους Giovanni Klaus Koenig και Ezio Godoli). Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (με τους Manfredo Tafuri και Giorgio Ciucci) και είναι διδάκτωρ ιστορίας της αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του (1981) δίδαξε ιστορία της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας, την τελευταία περίοδο ως επίκουρος καθηγητής. Στη Φλωρεντία ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Aletheia τον οποίο διηύθυνε επί μια δεκαετία, επιδιώκοντας την προβολή της νεοελληνικής λογοτεχνίας και του πολιτισμού: είναι έτσι μέλος της Associazione Nazionale di Studi Neogreci, με πρόεδρο τον Mario Vitti. Από το 1987 είναι σύμβουλος εκδόσεων των επιθεωρήσεων "Αρχιτεκτονικά Θέματα" και "Θέματα Χώρου+Τεχνών" καθώς και συνεργάτης της Enciclopedia Italiana Treccani, του Touring Club Italiano και της εφημερίδας "Το Βήμα" για θέματα αρχιτεκτονικής. Υπήρξε ιδρυτής και επί σειρά ετών συντονιστής της ελληνικής ομάδας του DOCOMOMO, επίτροπος της Ελλάδας στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Μεταξύ των εργασιών του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό περιλαμβάνεται η επιμέλεια καταλόγων εκθέσεων και η δημοσίευση περισσότερων από 150 άρθρα, εισηγήσεις, διαλέξεις και δοκίμια για την ιστορία και την κριτική της αρχιτεκτονικής, καθώς και το βιβλίο "L΄ architettura delle scuole e il razionalismo in Grecia" (1985). Από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης έχει κυκλοφορήσει η μελέτη του "Στοιχεία για τη νεότερη ελληνική αρχιτεκτονική, Πάτροκλος Καραντινός".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Α. Φατούρος

Δημήτρης Α. Φατούρος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π. 1952. Επιμελητής Ε.Μ.Π., στον Δ. Πικιώνη και στον Ν. Χατζηκυριάκο-Γκίκα, 1953-59. Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) 1959-1996. Πρύτανης του Α.Π.Θ. 1983-1988. Ομότιμος καθηγητής στο Α.Π.Θ. από το 1996. Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών 2014. Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Yale 1966-67, έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των Η.Π.Α και αλλού. Εκλεγμένος πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ), 1973 και 1974. Υπουργός Παιδείας 1993-94 και Πρόεδρος σε διάφορες περιόδους σε Επιστημονικά Κέντρα και Οργανισμούς. Έχει βραβευθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχει μελετήσει πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, που έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις και έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικές και διεθνείς Εκθέσεις. Ατομική Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, 2009. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκδόσεις. Πρόσφατα: Λ. Παπαδόπουλος, Σ. Τσιτιρίδου (επιμ.), Δημήτρης Φατούρος, Αθήνα, Δομές, 2009.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Τανούλας (Συγγραφέας)

Αρχιτέκτων, Δρ ΕΜΠ, ΜΑ Πανεπιστημίου της Υόρκης. Προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων στην Ακρόπολη (1984-2010). Μέλος της τεχνικής ομάδας Συντήρησης των Μνημείων Ακροπόλεως από το 1977. Μέλος επιστημονικών επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού για την συντήρηση μνημείων και προετοιμασία εκθέσεων. Διηύθυνε σεμινάρια, έδωσε διαλέξεις και συμμετείχε σε συνέδρια στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Δημοσίευσε τρεις μονογραφίες και πάνω από εβδομήντα άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και τόμους, σε θέματα ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Από τις διεθνείς διακρίσεις του, οι τελευταίες είναι το βραβείο συντήρησης και το βραβείο κοινού που παρέλαβε από την Europa Nostra το 2013.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Karin Skousboll (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγνή Κουβελά (Συγγραφέας)

Αρχιτέκτονας ΕΜΠ (1966). Από το 1967 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Από το 1980 εντάσσει τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό στη σύνθεση. Συμμετέχει στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση με διαλέξεις και άρθρα, ενώ παρουσιάζει το έργο της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντιπροσωπευτικά έργα της είναι το Επιτόπιο Μουσείο και η πλατεία Μητρόπολης Νάξου, το "Σπίτι των Ανέμων" στη Σαντορίνη, το αρχαιολογικό πάρκο Τύμβου Μαραθωνομάχων, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (επέμβαση μέσα σε παλαιό κέλυφος), τα ΙΣΤΙΑ, κτίριο γραφείων στον Πειραιά, καθώς και το Οικολογικό Πάρκο Ευρυάλης και η Πλατεία Αγ. Τριάδας στη Γλυφάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gunkut Akin (Συγγραφέας)

Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής από το 2013. Κατέχει πτυχίο αρχιτεκτονικής από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης (1974) και Ph.D. από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (1985), όπου δίδαξε για 30 χρόνια μαθήματα ιστορίας-θεωρίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Στη συνέχεια προσχώρησε στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης (το 2008). Το πεδίο ενδιαφέροντός του κυμαίνεται από τις αρχαιολογικές πηγές της λαϊκής αρχιτεκτονικής μέχρι τη μεσαιωνική και οθωμανική αρχιτεκτονική της Τουρκίας, καθώς και τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό πολιτισμό της Τουρκίας και της Μεσογείου. Εκτός από αυτό το ευρύ φάσμα των κυρίως εμπειρικών θεμάτων, η επιστημολογία της αρχιτεκτονικής παραμένει συνεχές ερευνητικό αντικείμενο και υποκείμενο των δημοσιευμένων άρθρων του για την αρχιτεκτονική του 19ου και του 20ού αιώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγνή Κουβελά (Επιμέλεια)

Αρχιτέκτονας ΕΜΠ (1966). Από το 1967 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Από το 1980 εντάσσει τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό στη σύνθεση. Συμμετέχει στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση με διαλέξεις και άρθρα, ενώ παρουσιάζει το έργο της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντιπροσωπευτικά έργα της είναι το Επιτόπιο Μουσείο και η πλατεία Μητρόπολης Νάξου, το "Σπίτι των Ανέμων" στη Σαντορίνη, το αρχαιολογικό πάρκο Τύμβου Μαραθωνομάχων, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (επέμβαση μέσα σε παλαιό κέλυφος), τα ΙΣΤΙΑ, κτίριο γραφείων στον Πειραιά, καθώς και το Οικολογικό Πάρκο Ευρυάλης και η Πλατεία Αγ. Τριάδας στη Γλυφάδα.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
170
Διαστάσεις:
28χ24
Βάρος:
0.77 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση