Ο ρόλος των νέων στο μέτωπο, την Κατοχή και την Αντίσταση (1940-1944)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο ρόλος των νέων στο μέτωπο, την Κατοχή και την Αντίσταση (1940-1944)

Τα πολιτικοστρατιωτικά τεκμήρια

Θανάσης Χρήστου

Στο επίκεντρο του εγχειρήματος στέκεται η ανάδειξη του αυθόρμητου ρόλου των νέων ανθρώπων, που πήραν μέρος στην ελληνοϊταλική και τη συνεπακόλουθη ελληνογερμανική διελκυστίνδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τους οποίους ενδεχομένως να θεωρεί κανείς στην πρώτη διερευνητική εξέταση ως δευτεραγωνιστές ή και τριταγωνιστές της υπόθεσης. Και τούτο αφενός, διότι η εγχώρια ιστοριογραφία τους αφιέρωσε λίγες σελίδες με επιγραμματικές αναφορές και αφετέρου, επειδή ίσως η συμμετοχή των στρατηγών ή των πάσης φύσεως αξιωματούχων να ήταν περισσότερη ευκρινής. ΄Η και ακόμη, διότι οι μηχανισμοί παραγωγής γραφειοκρατικού υλικού να θεώρησαν ως υποχρέωσή τους να απαθανατίσουν περισσότερο τις ενέργειες των υψηλόβαθμων αυτών ομάδων, παρά τις παρορμητικές πρωτοβουλίες των νεαρών βλαστών που η συμμετοχή τους στα πολεμικά δρώμενα θεωρούνταν αυτονόητη και ως εκ τούτου όχι και τόσο νευραλγικής σημασίας. Κατά συνέπεια, η οπτική μας γωνία οριοθετήθηκε ενεργά και δομήθηκε μεθοδικά πάνω στον αρχειακό άξονα της συμβολής της ελληνικής νεολαίας στο έπος του Μετώπου του 1940-1941, της επακόλουθης τριπλής Κατοχής και της αδάμαστης και αγέρωχης Αντίστασης των ετών 1941-1944.
Θανάσης Χρήστου

Θανάσης Χρήστου (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Χρήστου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε το 1963 στις Θεσπιές Θηβών και από το 2004 διδάσκει ανελλιπώς το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο. Επίκεντρο των μελετών και των άρθρων του αποτελεί η Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Ελληνικού Κράτους (1830 έως σήμερα) και ειδικότερα η συγκρότηση των πολιτικών θεσμών, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ζυμώσεις του φοιτητικού κινήματος, η συγγραφή βιογραφιών σημαντικών προσωπικοτήτων που σημάδευσαν την ελληνική κοινωνία, η ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από τα γερμανικά αρχεία και η διαμόρφωση των ιδεολογικών ρευμάτων στο μείζονα ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο κατά το 19ο και 20ό αιώνα. Το επιστημονικό του έργο απαρτίζεται από μία σειρά βιβλίων, μελετών και άρθρων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Λ. Κωνσταντινόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Βασίλης. Λ. Κωνσταντινόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας της Γερμανίας, απ΄ όπου και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα. Δίδαξε σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου και διδάσκει κλασική φιλολογία.


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
320
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση