Στις ρίζες της κρίσης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στις ρίζες της κρίσης

Η δεκάτια του 1980 όπως την κατέγραψε ο οικονομικός ταχυδρόμος

Σπύρος Α. Βρετός

9.00€ -10% 8.10€

Η εργασία αυτή προσπάθησε να διαπιστώσει πώς οι εξελίξεις οι οποίες λάμβαναν χώρα στην Ελλάδα και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο παρουσιάστηκαν μέσα από την αρθρογραφία του Οικονομικού Ταχυδρόμου, πώς επηρέασαν τις θέσεις του περιοδικού και τις επιμέρους θέσεις των συντακτών του, πώς οι κοινωνικές αλλαγές στην Ελλάδα βρήκαν την αντανάκλασή τους στις σελίδες του περιοδικού, στην αισθητική του, στο έντυπο ως προϊόν, καθώς και πώς επηρέασαν την περαιτέρω εξέλιξή του, κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετίας που ακολούθησε την υπό εξέταση περίοδο, μέχρι και την τελική απόφαση διακοπής της έκδοσής του.
Η διαδρομή του εντύπου απηχεί και ανακεφαλαιώνει την πορεία της οικονομικής σκέψης στην Ελλάδα και, κατά κάποιον τρόπο, την εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας, με τις κοινωνικές επιπτώσεις που αυτή είχε. Δεδομένου ότι η σημερινή κατάσταση έχει τις ρίζες της στις αποφάσεις που ελήφθησαν (και στις επιλογές που δεν έγιναν) εκείνη την περίοδο, η ανάλυση των εκατέρωθεν απόψεων ρίχνει φως στα σημερινά αδιέξοδα.
Μετά την κατάληψη εξ εφόδου του τότε Οικονομικού Ταχυδρόμου, κυκλοφόρησε το αυτοπροσδιοριζόμενο ως "έντυπο κριτικής ανάλυσης" εβδομαδιαίο ΣΑΜΙΖΝΤΑΤ πασχίζοντας να διασώσει κάτι από το πνεύμα της ελεύθερης, ενίοτε αντιπαραθετικής, μακράν από political correctness συζήτησης στα πλαίσια του Οικονομικού.
Την προσπάθεια εκείνη αρχισυντάκτευσε -ό,τι κι αν αυτό σημαίνει υπό τις συνθήκες ανασφάλειας και έλλειψης πόρων...- ο Σπύρος Βρετός που, όπως θα δει ο αναγνώστης άμα περιπλανηθεί στις σελίδες του βιβλίου αυτού, είχε μιαν ιδιαίτερη σχέση με την εμπειρία του Οικονομικού. 

Σπύρος Α. Βρετός

Σπύρος Α. Βρετός (Συγγραφέας)

Ο Σπύρος Α. Βρετός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Ήταν δημοσιογράφος και μεταφραστής. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε οικονομικά περιοδικά ("Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Κεφάλαιο", "Επιλογή", "Οικονομική Επιθεώρηση") και ως αρχισυντάκτης σε ηλεκτρονικά μέσα ("Kapa-Tel", www.i-note.gr, www.economia.gr). Συνεργάστηκε ως σύμβουλος με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Είχε συνεργαστεί με τα περιοδικά "Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Κεφάλαιο", "Επιλογή" και "Οικονομική Επιθεώρηση", εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στην ιστοσελίδα σχολιασμού "www.i-note.gr". Ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης "Σαμιζντάτ". Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου "Biotechnological and Medical Themes in SF" (Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2002), στον συλλογικό τόμο "Jahrbuch zur SF 2004" (Βερολίνο: Shayol Verlag, 2005) και στην επιθεώρηση "The New York Review of SF" (Νέα Υόρκη: Dragon Press, Σεπτέμβριος 2008, τεύχος 241). Κείμενά του έχουν επίσης δημοσιευθεί στα περιοδικά "Διαβάζω", "9 [Εννέα]", "NPQ"-Ελληνική Έκδοση και στα fanzines "Big Bang", "Brazil", "Οι Δραματουργοί των Γιαν", "Πολιορκία", "Φανταστικά Χρονικά", και έχουν φιλοξενηθεί στους ιστότοπους www.alef.gr, www.altfactor.ath.cx και www.lexima.gr. Έφυγε από τη ζωή στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, λίγους μήνες αφότου έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
409
Διαστάσεις:
26x16
Βάρος:
0.723 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση