Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η κατασκευή της πραγματικότητας
Συγγραφέας:   Δημήτρης Οκκαλίδης


No Cover
Υπάρχουν τα πράγματα με τον τρόπο που συνήθως τα αντιλαμβανόμαστε, ανεξάρτητα από εμάς, ή είναι περισσότερο προϊόν της φαντασίας μας; Και εάν ή όταν συμβαίνει το δεύτερο, γιατί συμβαίνει; Τί είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να "βλέπουν" τα ιδία πράγματα με διαφορετικό τρόπο, και, πολλές φορές, να βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν για κανέναν άλλον; Τι ωφελεί στους ανθρώπους το να πιστεύουν στην ύπαρξη εντελώς φανταστικών πραγμάτων, ανύπαρκτων "φαντασμάτων"; Και πως καταφέρνουν να συμβιβάζουν αυτήν την πίστη τους με τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής τους, όπου είναι υποχρεωμένοι να δρουν αποδοτικά με ένα απόλυτα λογικό τρόπο;
Το βιβλίο αυτό μιλάει για το πως υπάρχουν όσα υπάρχουν, και για ποιό λόγο κάποιοι άνθρωποι φαντάζονται ότι υπάρχουν ανύπαρκτα πράγματα. Και το κάνει αυτό με απλό, αλλά συστηματικό τρόπο. Δεν προϋποθέτει ότι ο αναγνώστης έχει ειδικές γνώσεις - αντίθετα, επιδιώκει να αναπτύξει τα επιχειρήματά του με ένα τρόπο εντελώς γενικό, απόλυτα κατανοητό και αδιαμφισβήτητο για όλους. Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες, μερικά παραδείγματα έχουν συγκεντρωθεί σε παραρτήματα στο τέλος του βιβλίου. Πάντως η ανάγνωση τους δεν είναι προϋπόθεση ούτε απαιτείται για την κατανόηση του βιβλίου.
Ο συγγραφέας δεν ικανοποιείται από την τρέχουσα ερμηνεία, που αποδίδει σε ιδιομορφίες ή περιορισμούς της αντιληπτικότητας ή της νοημοσύνης τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ίδια πράγματα ή πιστεύουν σε ανύπαρκτα πράγματα. Αναζητεί τις βαθύτερες αιτίες που επιτρέπουν ή επιβάλλουν να συμβαίνει αυτό και τους μηχανισμούς των αισθήσεων και του νου που παράγουν τον λιγότερο η περισσότερο φανταστικό κόσμο μέσα στον οποίο ζει ο καθένας από εμάς. Εξετάζει βήμα προς βήμα πώς και γιατί ο εγκέφαλός μας συγκεντρώνει ένα μικρό μόνον μέρος των δεδομένων με τα οποία τον τροφοδοτούν οι αισθήσεις, τα ομαδοποιεί σε "σχήματα", και τα ονομάζει. Μετά από λίγο καιρό, καταλήγει να πιστεύει (συχνά λανθασμένα) ότι αυτά τα "πράγματα" υπάρχουν ανεξάρτητα από τις αισθήσεις ή την νόηση του - τα φαντάζεται δηλαδή σαν αυτόνομα "όντα", που δεν εξαρτώνται από αυτόν.

21χ14 εκ., 206 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 190 (Φιλοσοφία, Σύγχρονη)
ISBN: 978-960-7623-81-2
ISBN (10ψήφιο): 960-7623-81-9
Βάρος: 0.318 κιλά
Εκδότης: Γερμανός
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon
Εξαντλήθηκε
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Δημήτρης Οκκαλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και πήρε πτυχίο στην Φυσική (1977) και M.Sc. (1979) στην Βιοφυσική από τα κολλέγια Imperial και Chelsea (King΄s) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου αντίστοιχα. Το 1993 πήρε διδακτορικό από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης με μερική απασχόληση, ενώ εργάστηκε στο αντικείμενο της Ιατρικής Φυσικής στα νοσοκομεία "Ιπποκράτειο" και "Θεαγένειο" καθώς και στο νοσοκομείο Sir Paul Boffa στην Μάλτα. Σήμερα είναι Senior Lecturer, (Deputy Head) στο τμήμα Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστήμιου της Μάλτας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.