Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μύθοι και σύμβολα
(Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις και σύγχρονη κοινωνία)

Offer
Το βιβλίο αυτό είναι μια εισαγωγή στην ανθρωπολογική σκέψη: στην ιστορία, τις θεματικές της αλλά κυρίως στην συμβολή της στην προσέγγιση των διαφόρων κοινωνιών, (όχι μόνο των "παραδοσιακών" αλλά ακόμα και της σύγχρονης "μεταμοντέρνας" κοινωνίας). Πιστεύεται γενικά, ότι η Ανθρωπολογία είναι η "επιστήμη των πρωτόγονων" (ή "παραδοσιακών") κοινωνιών. Αυτό οφείλεται στο ότι η κυρίαρχη επιστημονική γνώση έθεσε το κέντρο βάρους της μελέτης των κοινωνιών του ανθρώπου, στις "διαφορές" τους και όχι στην ομοιότητά τους (αναγνώρισε δηλαδή μια διαφορά "είδους" ανάμεσα στις δυτικές και στις μη-δυτικές κοινωνίες, οι οποίες θεωρήθηκαν "άγριες", "πρωτόγονες" ή "απλοϊκές"). Σ’ αυτό το πλαίσιο, η γλώσσα των κοινωνιών αυτών, ορίστηκε ως «διάλεκτος», η θρησκεία τους ως "μαγεία", ο εκτός κατοικίας χώρος τους ως "ζούγκλα".

Ο μεγάλος Claude Levi-Strauss παραίνεσε τους κοινωνικούς επιστήμονες να κατανοήσουν πληρέστερα το "εδώ" και το "τώρα" μέσα από την γνώση που συγκεντρώθηκε στο "χθες" ή στο "αλλού", γιατί οι συμπεριφορές και οι σκέψεις των συμπολιτών μας δεν είναι αντικειμενικά λιγότερο "περίεργες" από τις συμπεριφορές και τις σκέψεις των λεγόμενων "αγρίων". Έτσι, με βάση τις ανθρωπολογικές "ανακαλύψεις" αναθεωρούνται ρατσιστικές πεποιθήσεις και αλλάζει η προσέγγιση βασικών εννοιών (όπως της "ταυτότητας" και της "ετερότητας" -που αποτελούν κεντρικό διακύβευμα κάθε κοινωνικότητας). Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται η σημασία του μύθου, των αρχετύπων, των συμβόλων και του φαντασιακού στο πλαίσιο κάθε κοινωνίας ακόμα και της σύγχρονης κοινωνίας που ορίζεται και ως "ορθολογική".

Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να προσεγγίσει την σύγχρονη κοινωνία κάτω από το φως της ανθρωπολογικής προσφοράς: απομυθοποιώντας στερεότυπα, προϊδεάσεις και αξιολογικές κρίσεις ως προς τις "διαφορετικές" πολιτιστικές εκφράσεις σε πλανητικό επίπεδο. Πρόκειται για μια διάθεση (που δεν έχει ακόμα εγκαθιδρυθεί στην χώρα μας) προσέγγισης της Κοινωνιολογίας και της Ανθρωπολογίας (δύο επιστημών που γεννήθηκαν στο πλαίσιο της δυτικής σκέψης του 19ου αιώνα) αναγνωρίζοντας ότι το αντικείμενό τους (οι πολλαπλές εκφράσεις της κοινωνικότητας) δεν μπορεί να είναι διαχωρισμένο βάσει κάποιων προκαταλήψεων.


Σημείωση: Πρόλογος: Pierre Bouvier

21χ14 εκ., 357 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 306 (Κοινωνική ανθρωπολογία)
ISBN: 978-960-02-3124-3
ISBN (10ψήφιο): 960-02-3124-9
Βάρος: 0.539 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
20.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.80
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Πτυχιούχος κοινωνιολογίας της Σορβόννης και δημοσίου δικαίου/πολιτικών επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τέσσερα μεταπτυχιακά διπλώματα από τη Σορβόννη (1. κοινωνικής και πολιτιστικής ανθρωπολογίας, 2. πολιτικών σπουδών, 3. επιστημών επικοινωνίας και πληροφόρησης καθώς και 4. κοινωνιολογίας του δικαίου) και δύο διδακτορικά με άριστα (1. 3ου κύκλου στην κοινωνική και πολιτιστική ανθρωπολογία και 2. doctorat d΄etat στην κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Paris V/Sorbonne). Συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και βιβλίων, μέλος πολλών εθνικών και διεθνών επιστημονικών συλλόγων. Έχει διδάξει σε ελληνικά και ξένα (γαλλόφωνα) πανεπιστήμια και είναι καθηγήτρια κοινωνιολογίας (με έμφαση στην επικοινωνία) στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.