Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η αντίληψη του περιβάλλοντος
(Δοκίμια για την διαβίωση, την κατοίκηση και τις δεξιότητες)
Συγγραφέας:   Tim Ingold


Η αντίληψη του περιβάλλοντος
Πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι το περιβάλλον; Μια δυναμική θεώρηση από έναν ειδήμονα της συγκριτικής ανθρωπολογίας, της εξελικτικής θεωρίας και των σχέσεων πολιτισμού, τεχνολογίας και οικολογίας.
Σύμφωνα με τον Τιμ Ίνγκολντ, η πολιτισμική ποικιλότητα συνίσταται, πρώτα απ’ όλα, στην ποικιλία των δεξιοτήτων. Ούτε έμφυτες, ούτε επίκτητες, αλλά βιολογικές όσο και πολιτισμικές, οι δεξιότητες αναπτύσσονται και ενσωματώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την πρακτική και την εκπαίδευση σ’ ένα περίγυρο. Για να εξηγήσουμε τη γέννησή τους μέσα από τη δυναμική της ανάπτυξης, απαιτείται μια οικολογική προσέγγιση, η οποία εντάσσει τους ανθρώπους στο πλαίσιο μιας ενεργητικής εμπλοκής με το συστατικά του περιβάλλοντός τους.

Τα δοκίμια που συνθέτουν αυτό το βιβλίο επικεντρώνονται στην εξασφάλιση της διαβίωσης, στο νόημα της «κατοίκησης» και στο χαρακτήρα των δεξιοτήτων, συνυφαίνοντας προσεγγίσεις από τα πεδία της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της οικολογικής ψυχολογίας, της εξελικτικής βιολογίας και της φαινομενολογίας έτσι όπως δεν είχε ξαναγίνει ποτέ πριν. Το βιβλίο επαναστατικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τι είναι «βιολογικό» και τι «πολιτισμικό» στους ανθρώπους, τι συνιστά εξέλιξη και ιστορία και τι σημαίνει για τα ανθρώπινα όντα -που είναι ταυτόχρονα οργανισμοί και πρόσωπα- να κατοικούν ένα χώρο. Προσφέρει έτσι μια μοναδική κατανόηση της πρόσληψης του περιβάλλοντος, πολύτιμη όχι μόνο σε ανθρωπολόγους, αλλά και σε βιολόγους, ψυχολόγους, αρχαιολόγους, γεωγράφους και φιλοσόφους.


Σημείωση: Πρόλογος: Αλεξάνδρα Μπακαλάκη

24χ17 εκ., 320 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ανθρωπολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Ανθρωπολογία )
Άλλα πρόσωπα: Αγγελική Βρεττού (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-221-594-4
ISBN (10ψήφιο): 960-221-594-1
Βάρος: 0.673 κιλά
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
23.32
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ingold, Tim
Ο Tim Ingold γεννήθηκε το 1948 στην Αγγλία. Σπούδασε στο Leighton Park School και στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Είναι καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν, εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου. Διεξήγαγε επιτόπια έρευνα (1971-1972) στους Λάπωνες Σκολτ της βορειοανατολικής Φιλανδίας για τις ανάγκες του διδακτορικού του τίτλου, με θέμα "Οι Λάπωνες Σκολτ σήμερα" (1976). Το 1974, διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπου δίδαξε οικολογική και οικονομική ανθρωπολογία. Το 1999, διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Άμπερντην (Σκωτία), όπου και πρωτοστάτησε τρία χρόνια αργότερα στην ίδρυση του νεότερου ανθρωπολογικού τμήματος στη Μεγάλη Βρετανία. Από τα σημαντικότερα έργα του είναι τα "Η ιδιοποίηση της φύσης" (1986α), "Εξέλιξη και κοινωνική ζωή" (1986β), "Η αντίληψη για το φυσικό περιβάλλον" (2000) και "Γραμμές" (2007). Από τους σημαντικότερους τόμους που έχει επιμεληθεί είναι οι "Τι είναι ζώο;" (1988β), "Εργαλεία, γλώσσα και νόηση στην ανθρώπινη εξέλιξη" (1993, μαζί με την Κάθλην Γκίμπσον), "Βασικές διαμάχες στην ανθρωπολογία" (1996β), "Εγκυκλοπαίδεια ανθρωπολογίας" (2005, 6η έκδ.) και "Τρόποι βαδίσματος" (2008, μαζί με τον Τζο Φεργκούνστ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ζώων, στη συγκριτική ανθρωπολογία κυνηγετικών-συλλεκτικών και κτηνοτροφικών κοινωνιών, στη σχέση μεταξύ των βιολογικών, ψυχολογικών και ανθρωπολογικών προσεγγίσεων της κουλτούρας και της κοινωνικής ζωής και, πιο πρόσφατα, στην κοινωνικότητα του βαδίσματος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.