Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιερατικές σχολές Σάμου (1875-1929)

Ιερατικές σχολές Σάμου (1875-1929)
Αριστερά τω εισπλεόντι εις τον γραφικώτατον λιμένα του Βαθέος, της πρωτευούσης της Σαμιακής ηγεμονίας, και περί το μέσον περίπου της δεξιάς αυτού ακτής κατέρχεται μέχρι του χείλους της θαλάσσης παχύσκιον εξ΄ υψηλών και πυκνών πεύκων δάσος. Τον χώρον τούτον καλούσιν οι Σάμιοι Μαλαγάριον.
Επί της παραλιακής οφρύος του χαριεστάτου τούτου δάσους κείται η Ιερά Μονή των Ταξιαρχών μετόχιον ούσα της προς ανατολάς επί οροπεδίου ωραίου κειμένης και ημιόλιον ώρας απ΄ αυτού αφισταμένης σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Ζώνης.
Η Ιερά Μονή των Ταξιαρχών διά την ωραίαν αυτής και υγιεινήν θέσιν, διά την μικράν, ημίωρον μόνον, από του Άνω και Κάτω Βαθέος απόστασιν, δια την πάγκαλον θέαν ήν ο εν αυτή ιστάμενος θεατής έχει, ήτοι τον βαθύν και ωραίον εν σχήματι πετάλου αναπεταννύμενον λιμένα, τους περί αυτόν αμφιθεατρικώς ανυψωμένους ευθαλείς λόφους, τα γραφικώτατα απέναντι και δεξιά επί των κλιτύων μέχρι θαλάσσης εκτεινομένας πόλεις του Κάτω και Άνω Βαθέος και της μέχρι της Ιεράς Μονής σχεδόν εξικνούμενης σειράς οικιών, τα εν τω λιμένι αείποτε ναυλοχούντα και τα εισπλέοντα και εκπλέοντα ατμόπλοια και ιστιοφόρα, έτι δε διά το κάλλιστον θέαμα των λεμβών, οίτινες μετά κολπουμένων ιστίων διασχίζουσι μετά σπουδής την θάλασσαν και φέρουσι εις συγκοινωνίαν τας δύο απέναντι ακτάς του Βαθέος λιμένος, επί πάσι δε τούτοις δια την θαλάσσιαν αύραν και την γλυκείαν πνοήν των πευκών παρέχει έξαλλον χαράν εις τον επισκέπτην.
Διά τα πλεονεκτήματα ταύτα ο χώρος ούτος είνε προσφιλεστάτη εκδρομή των κατοίκων της πόλεως, κατά το θέρος μάλιστα. Δια ταύτα και τινές αρχιεπίσκοποι της Σάμου κατέστησαν έδραν αυτών την Ιεράν ταύτην Μονήν. Ού μόνον δε οι αρχιερείς αλλά και οι κατά καιρούς ηγεμόνες της Σάμου σφόδρα έχαιρον διατρίβοντες εν τη ιερά ταύτη Μονή.
Οι αοίδιμοι της Σάμου ηγεμόνες Αδοσίδης, Φωτιάδης και Αλέξανδρος Καραθεοδωρής κατέστησαν την Μονήν εξοχικήν αυτών έπαυλιν πολλάς εξωραϊστικάς διαρρυθμίσεις επενεγκόντες και μεταβολάς τινάς εν τοις κελλίοις ποιησάμενοι, όπως ανετωτέραν την εν αυτώ διατριβήν εαυτών τε και των μελών των ηγεμονικών αυτών οίκων καταστήσωσι.
Την Ιερά ταύτην Μονήν ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Σάμου Γαβριήλ κατέστησεν Ιερατικήν Σχολήν προς μόρφωσιν κατωτέρου κλήρου.


Σημείωση: Πρόλογος: Ιωσήφ Μπουζάκης, καθηγητής ιστορίας της εκπαίδευσης και συγκριτικής παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Πατρών

24χ17 εκ., 1093 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Σάμος
Ταξινόμιση DDC: 268 (Χριστιανική εκπαίδευση), 370.094 95 (Εκπαίδευση - Ιστορία - Ελλάς)
ISBN: 978-960-93-7583-2
ISBN (10ψήφιο): 960-93-7583-9
Βάρος: 2.385 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
25.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ρώσσιου, Αικατερίνη
Η Κατερίνα Ρώσσιου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1967 και κατάγεται από το Σπήλαιο Γρεβενών. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ( 1992). Είναι κάτοχος του First Certificate in English του University of Cambridge (1992). Οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο " Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας " του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2006) περατώθηκαν με βαθμό άριστα. Έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα ( άριστα ) το 2013 με ειδίκευση στην Ιστορία της Εκπαίδευσης από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 1992 εργάζεται στην Μέση Εκπαίδευση ως καθηγήτρια πληροφορικής με οργανική θέση στο 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς. Την τετραετία 2003-2007 υπηρέτησε στο Κέντρο Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού (Κε.Συ.Π ) Ν. Κιλκίς, ως Ειδικός Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης Σ.Ε.Π.. Από το 2007 μέχρι σήμερα υπηρετεί ως Διευθύντρια σε διάφορα σχολεία του νομού Κιλκίς. Είναι αναπληρώτρια Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κιλκίς. Διετέλεσε επιμορφώτρια των ΥΠ.Ε.Π.Θ., Ε.ΚΕ.ΠΙΣ, Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. Συμμετείχε σε ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και επιμορφώσεις, στη διοίκηση της εκπαίδευσης, στην εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση και σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα. Διετέλεσε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε. Ε. Φ), από το 1990 -1995, του συμβουλίου της Ε.Ε.Φ Κοζάνης, του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών (Σ.Ε.Ο) από το 1975-1995. Επίσης είναι μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ) από το 1993 έως σήμερα και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛ.Ε.Ι.Ε). Είναι έκτακτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (Ε.Π.Υ.) και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.). Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Χριστοφορίδης, Θεόδωρος
Ο Θόδωρος Χριστοφορίδης γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από την Ξηρόβρυση του Κιλκίς. Έλκει το γένος του από μικροαστική Ποντιακή οικογένεια προσφύγων δεύτερης γενιάς από την Τραπεζούντα της Μικράς Ασίας. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ( 1992 ). Είναι πτυχιούχος του τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής Δικτύων και Αυτοματισμού Γραφείων των Δημόσιων Ι.Ε.Κ. λαμβάνοντας επί διετία υποτροφία και κάτοχος της κρατικής Πιστοποίησης (2003). Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών "Σπουδές στην Εκπαίδευση" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ( 2005 ). Είναι Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στην εκπαιδευτική πολιτική. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Γ. Ν. Νοσοκομείου Κιλκίς. (1998 - 2002 ). Εργάστηκε ως πιστοποιημένος επιμορφωτής του ΥΠΕΠΘ στην Κοινωνία της Πληροφορίας στο Ε.ΚΕ.ΠΙ.Σ, στο Ι.Δ.Ε.Κ.Ε, στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κλπ. Από το 1999 έως το 2010 εργάστηκε ως καθηγητής στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση με οργανική θέση στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Κιλκίς του οποίου το 2005 ορίστηκε Αναπληρωτής Διευθυντής. Υπήρξε επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος του πανελλήνιου συνδικαλιστικού οργάνου της, της Ε.Λ.Ε.Ε. Το 2010 μετετάγει στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από τον Αύγουστο του 2011 είναι Διευθυντής του Εσπερινού Γενικού Λυκείου του Κιλκίς. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.