Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η δημοκρατική πολιτεία στον Αλέξης ντε Τοκβίλ

Η δημοκρατική πολιτεία στον Αλέξης ντε Τοκβίλ
Ο Αλέξης ντε Τοκβίλ υπήρξε ο πιο βαθυστόχαστος εκπρόσωπος του πολιτικού φιλελευθερισμού στην ηπειρωτική Ευρώπη το πρώτο μισό του 19oυ αιώνα. Το έργο του παρουσιάζει τη δημοκρατία ως δημοκρατική πολιτεία που αναγνωρίζει δικαιώματα και καθορίζει υποχρεώσεις του ατόμου, καθώς και ως ατελέστατη διαδικασία διεκδίκησης των δικαιωμάτων της ελευθερίας και της ισότητας. Πρόκειται για ένα δίπτυχο που διαμορφώνει σε ποιο βαθμό οι δημοκρατικοί λαοί θα είναι πραγματικά ελεύθεροι ή θα είναι υποταγμένοι στις συνέπειες της ισότητας των συνθηκών, δηλαδή τον ατομικισμό, το πάθος για την ευζωία και τη διαμόρφωση ενός κράτους κηδεμόνα. Όπως ανακαλύπτει στη συγκριτική μελέτη του μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, οι δημοκρατίες είναι δεσποτικές όταν η καθιέρωση της λαϊκής κυριαρχίας περιορίζεται στη βούλησή μιας "παντοδύναμης" εξουσίας ή είναι φιλελεύθερες όταν εκφράζονται μέσα από ελεύθερους θεσμούς που συνδράμουν στη διασφάλιση της ατομικής ελευθερίας και του κοινού καλού. Γι’ αυτό πιστεύει ότι η διαχείριση των συνεπειών της ισότητας των συνθηκών στις δημοκρατικές κοινωνίες εξαρτάται από την αλληλεξάρτηση μεταξύ της ελευθερίας και της ισότητας, των πολιτικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Ο καθοριστικός παράγοντας στη διαδικασία εγκαθίδρυσης της δημοκρατικής πολιτείας, όπως θα επιβεβαιώσει μελετώντας το αμερικανικό παράδειγμα, δεν είναι τόσο οι θεσμοί και οι νόμοι αλλά τα ήθη, οι αρχές και οι πεποιθήσεις του λαού, με άλλα λόγια, η πεπαίδευση ενός λαού στην άσκηση της ελευθερίας της ισότητας. Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου, ο Τοκβίλ κρίνει ενώ περιγράφει την πρόοδο της δημοκρατίας, γι’ αυτό το έργο του είναι σύνθετο στον βαθμό που περιέχει ανάμικτα μηνύματα, μια απειλητική προειδοποίηση και μια ελπιδοφόρα συμβουλή. Μέσα από την ανάγνωση του έργου του σημαντικού αυτού στοχαστή η συγγραφέας προσεγγίζει ένα από τα βασικά προβλήματα των νεότερων χρόνων, τη σχέση ανάμεσα στην πολιτεία, το κράτος δικαίου και τη σύγχρονη δημοκρατία.

24χ17 εκ., 440 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 321.4 (Δημοκρατία), 320.01 (Πολιτική επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία), 320.51 (Φιλελευθερισμός)
ISBN: 978-960-458-646-2
ISBN (10ψήφιο): 960-458-646-7
Βάρος: 0.918 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
18.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.02
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ναυσικά Παπανικολάτου (Σόποτ Πολωνίας, 1955) είναι διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα "Η δημοκρατική πολιτεία στον Αλέξις ντε Τοκβίλ" (1998). Πήρε Β.Α. από το Πανεπιστήμιο Carleton (Ottawa, 1977), M.A. στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Ottawa (1980), Diplome d’ Etudes Approfondies από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι, 1983). Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας (1978-81) και στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ του Κεμπέκ (1984-5), Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και στέλεχος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) από το 1997.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.