Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές
Συγγραφέας:   Γεράσιμος Α. Ρηγάτος


Αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές
Οι μύθοι αποτελούν την ψυχοδυναμική θεώρηση ενός διαχρονικού και πολυσύνθετου δημιουργικού φαινομένου σε κάθε τόπο και σε κάθε πολιτισμό. Κατά τον Φρόιντ αντιπροσωπεύουν για τον ανθρώπινο πολιτισμό ό,τι το όνειρο για τη ζωή των ανθρώπων.

Ανάμεσα στους μύθους της αρχαιότητας ορισμένοι αναφέρονται σε πρόσωπα που πραγματοποίησαν σημαντικά επιτεύγματα ή έδρασαν με τρόπο που εξασφάλιζε την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

Στο βιβλίο εξετάζονται από την ιατρική σκοπιά οι αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές. Πρόκειται για ιατρoμάγους και ιατρομάντεις όπως ο Αμφιάραος, ιδρυτής αρχαιότατων ναών-θεραπευτηρίων, και για μυθικούς ήρωες-ευεργέτες του ανθρώπινου είδους όπως ο Προμηθέας και ο Ηρακλής, ορισμένοι άθλοι του οποίου αποτελούν μεγάλα υγειονομικά έργα των προϊστορικών χρόνων.

Πρόκειται επίσης για μάγισσες-φαρμακεύτριες αλλά και θεραπεύτριες με εξαιρετικές γνώσεις της χλωρίδας και για ιαματικές θεότητες όπως ο προομηρικός Παιών, ο μετέπειτα Ασκληπιός κ.ά. Θεραπευτικοί ρόλοι και αρμοδιότητες αναφέρονται και για πολλούς από τους Ολύμπιους θεούς, όπως ο Απόλλων και η Αθηνά-Υγιεία, αλλά και για θεοποιημένα φυσικά φαινόμενα όπως ο Ήλιος και ο Ύπνος.

Οι μύθοι -φυσικά και οι αναφερόμενοι σε θεραπευτές- υποκρύπτουν συμβολισμούς, αρχαιότατες γνώσεις και δεξιότητες που προσφέρονται ακόμα για μελέτη, γι’ αυτό και κινητοποιούν το ενδιαφέρον των ανθρώπων ώς σήμερα.

21χ14 εκ., 112 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 610.09 (Ιατρική - Ιστορία), 610.38 (Ιατρική, Ελληνική και ρωμαϊκή)
ISBN: 978-960-452-214-9
ISBN (10ψήφιο): 960-452-214-0
Βάρος: 0.179 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ρηγάτος, Γεράσιμος Α.
Ο Γεράσιμος Α. Ρηγάτος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1945 από γονείς Κεφαλλονίτες και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο οποίο και έγινε διδάκτωρ και υφηγητής-άμισθος επίκουρος καθηγητής της παθολογίας. Έχει γράψει αρκετά ιατρικά βιβλία κι έχει δημοσιεύσει μόνος ή με συνεργάτες πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα βιοϊατρικά περιοδικά. Είναι ή έχει διατελέσει πρόεδρος ή μέλος ΔΣ σε πολλές επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και διευθυντής σύνταξης ή μέλος σύνταξης ιατρικών περιοδικών. Ασκεί την ειδικότητα του Παθολόγου-Ογκολόγου. Παράλληλα ασχολείται με την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της ιατρικής κι έχει δημοσιεύσει περί τις 100 εργασίες και αρκετά βιβλία στα πιο πάνω αντικείμενα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.