Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το γλωσσικό ιδίωμα των Ολυμπίων
(Λεξικό (ερμηνεία και προφορά))

Το γλωσσικό ιδίωμα των Ολυμπίων
Το βιβλίο σχετίζεται με τη γλώσσα επικοινωνίας των γονιών μας, των παππούδων και εκείνων που έζησαν πριν από αυτούς στην περιοχή της Ολυμπίας και στον ευρύτερο γειτονικό προς αυτήν χώρο. Αναφέρεται στη μητρική τους γλώσσα, τη γλώσσα του τόπου που γεννήθηκαν, τη γλώσσα της εργασίας, της χαράς, του παιχνιδιού, του καβγά, του τραγουδιού, του εθίμου, της λύπης, του θανάτου, τη γλώσσα με την οποία έζησαν. Ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας, με άγραφους αλλά σταθερούς κανόνες, που μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά, χωρίς ειδική διδασκαλία, μόνο προφορικά και από μνήμης. Ήταν η γλώσσα που μιλούσαν σε κάθε περιοχή της Ολυμπίας καθώς και σε ευρύτερα τμήματα της Γορτυνίας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Τριφυλίας. γνήσια γλώσσα και όχι εκείνη που γράφουμε σήμερα. Με αυτή την «ντοπιολαλιά», έζησαν οι πρόγονοί μας, χωρίς καμία δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των.

Θεωρούμε ότι αυτό το βιβλίο, όπως και τα συναφή, έχει πολλαπλή σημασία. Είναι ένα από τα μέσα που μας συνδέουν από την πλευρά της γλώσσας με τους προγόνους μας. Έχει ιστορικό, επιστημονικό, λαογραφικό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον. Είναι χρήσιμο, όχι μόνο για τους επιστήμονες, αλλά και όλους εμάς τους απλούς ανθρώπους που, λίγο ή πολύ, ζήσαμε στην ύπαιθρο χώρα της Ολυμπίας και στις γύρω από αυτήν περιοχές. Ακόμη, και για τους νεώτερους είναι χρήσιμο, για να αντλήσουν στοιχεία αναφορικά με το ιστορικό, λαογραφικό, κοινωνικό παρελθόν των προγόνων τους. Τέλος και για οποιονδήποτε φιλομαθή ή ερευνητή του αντικειμένου του τόπου του, ή του ελλαδικού χώρου, δεν είναι άσχετο.

368 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 480.7 (Ελληνική γλώσσα - Διάλεκτοι )
ISBN: 978-960-694-250-1
ISBN (10ψήφιο): 960-694-250-3
Βάρος: 0.4 κιλά
Εκδότης: Δρόμων
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
18.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.02
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γιαννικόπουλος, Ευάγγελος Πολ.
Ο Ευάγγελος Πολ. Γιαννικόπουλος γεννήθηκε στην Αρχαία Φιγαλεία Ολυμπίας. Αφού περάτωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο ιστορικό Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας και έπειτα από τη θητεία του στο στρατό, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός, κατετάγη στο Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων το 1958. Φοίτησε στις Σχολές και σε Σεμινάρια του Σώματος και υπηρέτησε σε διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες, ως Αξιωματικός με πολλές διακρίσεις. Επίσης έλαβε παράλληλα το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα τοιαύτα της Γερμανικής και Αγγλικής γλώσσας από τη Στρατιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών. Μετά την συνταξιοδότησή του με το βαθμό του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντού, εστράφη προς τα πνευματικά ενδιαφέροντα και συγκεκριμένα ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα. Είναι εκδότης της εφημερίδας "Η Πανολυμπιακή" και της επετηρίδας "Ολυμπιακή Εστία", από την οποία έχουν εκδοθεί έξι τόμοι. Επίσης έχει δημοσιεύσει ικανό αριθμό άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει εκδώσει τα κάτωθι αυτοτελή βιβλία ή ανάτυπα, ήτοι: "Το Βυζάντιο μεταξύ του αρχαίου και του νεωτέρου πολιτισμού" (1991), "Τα Φιγαλικά - Ιστορίες ανέκδοτα" (1995), "Αστυνομία Πόλεων, ένας επιτυχημένος θεσμός" (2011) και "Επώνυμοι Αρκάδες στην Κύρου Ανάβαση" (2012). Είναι μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", του Δ.Σ. της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, της Ένωσης Ελλήνων λογοτεχνών και του Συλλόγου Ολυμπίων. Είναι έγγαμος και έχει αποκτήσει με την Ελένη Σαλαπάτα δύο τέκνα "...ένα παιδί κι ένα ... κορίτσι".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.