Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γλώσσα και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
(Παιδαγωγικές διαστάσεις στο δημοτικό σχολείο)
Συγγραφέας:   Ευαγγελία Καυκούλα


Γλώσσα και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Αντικείμενο του παρόντος βιβλίου είναι η καταγραφή των εξελίξεων που σημειώθηκαν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, και ειδικότερα η καταγραφή της ιστορικής εξέλιξης των θεμάτων που σχετίζονται με τη γλώσσα στο δημοτικό σχολείο, από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους μέχρι την επίσημη λύση του γλωσσικού ζητήματος, που έγινε μετά τη μεταπολίτευση, με το νόμο 309/30-4-1976 "Περί οργανώσεως και διοικήσεως της Γενικής Εκπαιδεύσεως", με τον οποίο καθιερώνεται ως επίσημη γλώσσα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης η Κοινή Νεοελληνική. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική πολιτική και στις αλλεπάλληλες γλωσσοεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, που καθόριζαν κάθε φορά την επίσημη μορφή της γλώσσας, που διδασκόταν στο δημοτικό σχολείο. Επιδιώκεται επίσης η διερεύνηση και συσχέτιση της κυρίαρχης ιδεολογίας της κάθε εποχής, μέσω της οποίας διαμορφώνονται η γλώσσα διδασκαλίας, το αναλυτικό πρόγραμμα, η μέθοδος διδασκαλίας και τα σχολικά βιβλία. Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και συνδέεται με άλλα ειδικότερα θέματα, όπως είναι η ιστορία της νεοελληνικής φιλολογίας, η μεθοδολογία της διδασκαλίας και οι ιδεολογικές επιλογές από τις εκάστοτε κυρίαρχες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου. Τα στοιχεία, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της μελέτης από τις αντιπαραθέσεις και τους συσχετισμούς, εξετάζονται και αξιολογούνται κατάλληλα.

232 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 372.6 (Γλώσσα και εκπαίδευση), 370.094 95 (Εκπαίδευση - Ιστορία - Ελλάς)
ISBN: 978-960-694-247-1
ISBN (10ψήφιο): 960-694-247-3
Βάρος: 0.4 κιλά
Εκδότης: Δρόμων
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
14.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.46
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ευαγγελία Καυκούλα γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού Φθιώτιδας. Σπούδασε δασκάλα στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά και κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στις επιστήμες της αγωγής, τις οποίες και περάτωσε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε πολλά χρόνια σε δημοτικά σχολεία στον Πειραιά και στην Αθήνα, ως δασκάλα και τώρα υπηρετεί σε δημοτικό σχολείο, ως διευθύντρια. Έχει κάνει αρκετές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε παιδαγωγικά συνέδρια με θεματολογία, που αναφέρεται σε γενικά θέματα της παιδαγωγικής, της διδακτικής και της ιστορίας της εκπαίδευσης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.