Ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα, πληγή ή πρόοδος;
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα, πληγή ή πρόοδος;

Επιστημονικό συμπόσιο, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2010

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου

15.00€ -10% 13.50€
Στα πρακτικά του επιστημονικού συμποσίου ΄Ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα. Πληγή ή πρόοδος;΄, που εξέδωσε η Εταιρεία Σπουδών, αναπτύσσεται το σοβαρό και διαχρονικό θέμα της μετανάστευσης, προς και από την Ελλάδα. Για τη δική μας κοινωνία η εισροή μεταναστών είναι γεγονός πρωτόγνωρο· ενώ η χώρα μας έστελνε μέλη της να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, τώρα καλείται η ίδια να διαχειριστεί ξένους μετανάστες στους κόλπους της. Στον τόμο μελετώνται ποικίλες όψεις του ζητήματος, όχι μόνον από την πλευρά της ελληνικής κοινωνίας αλλά και απʼ αυτή των μεταναστών. Από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις έως τις ψυχολογικές· από τις εργασιακές σχέσεις και τα ζητήματα της εκπαίδευσης έως τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές· από τις αλλαγές στις συνθήκες κατοίκησης και κίνησης έως το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Συγγραφείς του τόμου είναι: Γιάννης Παπαδόπουλος, Άννα Λυδάκη, Θανάσης Χατζόπουλος, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Βασίλης Καρύδης, Τηλέμαχος Κώτσιας, Δημήτρης Χριστόπουλος, Ντίνα Βαΐου, Έφη Βουτυρά, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Άννα Φραγκουδάκη.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου

Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου (Συγγραφέας)

Η Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει σλαβική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία, και σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Mακεδονίας. Ασχολείται κυρίως με τη συγκριτική λογοτεχνία, ενώ έχει δημοσιεύσει μελέτες και για τη νοτιοσλαβική διαλεκτολογία. Επίσης, έχει μεταφράσει λογοτεχνικά και θεωρητικά βιβλία από τα ρωσικά, τα γερμανικά και τα πολωνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Χ. Καρύδης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Καρύδης είναι επίκουρος καθηγητής ποινικού δικαίου στο Τμήμα Νομικής του ΔΠΘ. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Εγκληματικότητα και κοινωνικός έλεγχος στην ΕΣΣΔ" (1990) και "Η εγκληματικότητα των μεταναστών στην Ελλάδα" (1996), εκδ. Παπαζήση, καθώς και δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σχετικά με τις όψεις του εγκληματικού φαινομένου, του κοινωνικού ελέγχου και της παρεκλίνουσας συμπεριφοράς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Λυδάκη

Άννα Λυδάκη (Συγγραφέας)

Η Άννα Λυδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Ηράκλειο και στην Αθήνα και κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπέβαλε τη διδακτορική της διατριβή στην κοινωνική λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΠΤΔΕ). Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει ποιοτικές μεθόδους κοινωνικής έρευνας και κοινωνική λαογραφία. Έχει γράψει τα βιβλία: "Μπαλαμέ και Ρομά: οι τσιγγάνοι των Άνω Λιοσίων", Αθήνα 1997, "Οι τσιγγάνοι στην πόλη: μεγαλώνοντας στην Αγία Βαρβάρα", Αθήνα 1998, "Ποιοτικές μέθοδοι της κοινωνικής έρευνας", Αθήνα 2001, "Μέσα από την κάμερα. Κινηματογράφος και κοινωνική πραγματικότητα", Αθήνα 2009, 2012. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και εφημερίδες. Τα βιβλία της για τους Τσιγγάνους έχουν μεταφραστεί στα ουγγρικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Χατζόπουλος

Θανάσης Χατζόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1961 στο Αλιβέρι Ευβοίας όπου έζησε ως το 1978. Σπούδασε Ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην παιδοψυχιατρική. Είναι ψυχαναλυτής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και είναι μέλος της Société de Psychanalyse Freudienne (Παρίσι) και της International Winnicott Association (Σάο Πάολο). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2013 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου (ίδρυμα Πέτρου Χάρη). Το 2014 ονομάσθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία Ιππότης στην τάξη των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Έχει δημοσιεύσει:

 

ΠΟΙΗΣΗ: Ιδίοις σώμασι (Πλέθρον, 1986, Καστανιώτης, 1997), Η Κοίμηση (Καστανιώτης, 1988), Το Άφωτο (Καστανιώτης, 1990, 1999), Από καταβολής δρόσου (Καστανιώτης, 1991, 1999), Ο εξ αίματος νεκρός (Καστανιώτης, 1994, 1999), Στον ήλιο μοίρα (Καστανιώτης, 1996, Μεταίχμιο, 2004), Ωσεί παρόν (Διάμετρος, 1997), Κανόνας (Καστανιώτης, 1998), Κελί (Το Ροδακιό, 2000), Μιγαδικά και Αμφιθαλή (Μεταίχμιο, 2003), No humans’ land – αναφορά (Μεταίχμιο, 2005), Ψηφία για ψηφίδες (Μεταίχμιο, 2006), Πέρασμα (Ύψιλον/βιβλία, 2007), Μετόπη (Ύψιλον/βιβλία, 2007), Πρόσωπο με τη γη, (Γαβριηλίδης, 2012), Φιλί της ζωής (Κίχλη, 2016).

 

ΠΟΙΗΤΙΚΗ: Ρήματα για το ρόδο (Καστανιώτης, 1997), Αναγραμματισμοί στη σιωπή (Πόλις, 2002).

 

ΠΑΡΑΜΥΘΙ: Ένα μικρό κουτάκι, ξύλινο (Μεταίχμιο, 2004).

 

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ: Οι λησμονημένοι, δύο νουβέλες (Γαβριηλίδης, 2014), Ιστορικός Ενεστώς (Πόλις, 2020).

 

ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΕΙΣ: Ζήτημα φωτός, ο Θανάσης Χατζόπουλος ανθολογεί τις Μέρες του Γιώργου Σεφέρη (Μπάστας-Πλέσσας, 1995, Ίκαρος, 2007), Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα, ο Κ. Γ. Καρυωτάκης ανθολογείται από τον Θανάση Χατζόπουλο (Διάμετρος, 2001).

 

Έχει μεταφράσει επίσης από ευρωπαϊκές γλώσσες στα ελληνικά λογοτεχνικά έργα και βιβλία ψυχαναλυτικού ενδιαφέροντος.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Φραγκουδάκη (Συγγραφέας)

Η Άννα Φραγκουδάκη είναι καθηγήτρια κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έζησε στη Γαλλία, 1964-1976, όπου σπούδασε κοινωνιολογία και ειδικεύθηκε στην κοινωνιολογία της παιδείας. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Rene Descartes - Paris V (1975, τμήμα επιστημών της εκπαίδευσης) και υφηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1978, Φιλοσοφική Σχολή). Οι κύριες δημοσιεύσεις της αφορούν τις κοινωνικές ανισότητες, τις διακρίσεις με βάση το φύλο και την κουλτούρα, την ιστορική διγλωσσία και την κοινωνική της λειτουργία, την ανάλυση των σχολικών βιβλίων, τον εθνοκεντρισμό και το ρατσισμό στην εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ντίνα Βαΐου (Συγγραφέας)

Η Ντίνα Βαΐου είναι καθηγήτρια στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα, οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εισηγήσεις σε συνέδρια περιλαμβάνουν: τη φεμινιστική κριτική της μελέτης της πόλης, τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά των τοπικών αγορών εργασίας, με έμφαση στις λειτουργίες του άτυπου τομέα, τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στις πόλεις της νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα της μετανάστευσης γυναικών. Μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών European Planning Studies, European Journal of Women΄s Studies, Social and Cultural Geography, Γεωγραφίες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι συγγραφέας μελετών σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων, συνεργάτης ερευνητικών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών, και ιδρυτικό μέλος του ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Κ. Χριστόπουλος

Δημήτρης Κ. Χριστόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει από το 2000. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο πεδίο της πολιτειολογίας και των δικαιωμάτων και εστιάζουν στην ιδιότητα του πολίτη, τη μετανάστευση, τη λογοκρισία και τις μειονότητες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ). Την περίοδο 2003-11 υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Από το 2016, είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τηλέμαχος Κώτσιας

Τηλέμαχος Κώτσιας (Συγγραφέας)

Ο Τηλέμαχος Κώτσιας γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Βρυσερά της Δρόπολης, στη Βόρεια Ήπειρο. Μαθητής του Λυκείου Αργυροκάστρου, διακρίθηκε για την κλίση του στα γράμματα. Φοιτητής στο Ανώτατο Γεωπονικό Ινστιτούτο διώχθηκε για πολιτικούς λόγους. Με την αλλαγή του καθεστώτος άρχισε να δημοσιεύει ξανά στο Λογοτεχνικό Λαϊκό Βήμα, όργανο της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Ζει στην Αθήνα από το 1990. Εργάζεται ως μεταφραστής στη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων.Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και μυθιστορήματα. Το μυθιστόρημά του "Στην απέναντι όχθη" ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω και του περιοδικού (Δε)κατα. Έχει μεταφράσει πλήθος αλβανικών έργων στα ελληνικά και αντίστροφα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ουρανία Καϊάφα (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
184
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση