Προς έναν νέο τύπο κοινωνικού ανθρώπου;
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Προς έναν νέο τύπο κοινωνικού ανθρώπου;

Επιστημονικό συμπόσιο, 8 και 9 Απριλίου 2011

Συλλογικό έργο

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος

Γιάννης Σταυρακάκης

16.00€ -10% 14.40€
Στα πρακτικά του επιστημονικού συμποσίου με τίτλο ΄Προς έναν νέο τύπο κοινωνικού ανθρώπου;΄, που εξέδωσε η Εταιρεία Σπουδών, επιχειρείται μια περιήγηση στα δεδομένα των αλλαγών στο κοινωνικό πεδίο τις τελευταίες δεκαετίες, που οι σύγχρονες εξελίξεις επιταχύνουν ραγδαία. Πώς διαγράφεται η ιστορική διαδρομή του Homo Economicus στον 20ό και 21ο αιώνα; Ποιες κριτικές έχει δεχτεί από τις νεότερες θεωρίες; Πώς ερμηνεύεται η ρήση του Άλντους Χάξλεϊ, ότι η τεχνολογία της επικοινωνίας συγκεντρώνει την προσοχή στο εφήμερο και εξαφανίζει την ιστορία; Ποια η ιδιαίτερη κοινωνικότητα του ανθρώπου του διαδικτύου, ο οποίος διατρέχει τον κόσμο μένοντας ακίνητος μπροστά σε ένα χειριστήριο; Κατά πόσο η σημερινή κρίση αποτελεί σύμπτωμα ενός ηθικού, πολιτιστικού, πνευματικού μετασχηματισμού που έλαβε χώρα μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο; Με ποιον τρόπο τις προηγούμενες δεκαετίες η κοινωνία της επιβεβλημένης απόλαυσης αντικατέστησε την κοινωνία της απαγόρευσης; Ποιο είναι το παράδοξο στην έκφραση "φιλελεύθερη ουτοπία"; Κατά πόσο η έννοια της πολιτικής διαφθοράς συνιστά τη βασική αιτία παρακμής του δυτικού πολιτισμού; Πώς διαμορφώνονται οι έννοιες "άτομο", "πολίτης" "πολιτικό" στον σύγχρονο δυτικό κόσμο; Στοχαστές από το χώρο της πολιτικής επιστήμης, του συνταγματικού δικαίου, των νεοελληνικών σπουδών, των διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της φιλοσοφίας της ψυχανάλυσης κ.ά. αναπτύσσουν τον προβληματισμό τους: Αθηνά Αθανασίου, Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Αριστείδης Αντονάς, Πόπη Διαμαντάκου, Τάκης Καφετζής, Σπύρος Μακρής, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Παπανικολάου, Βασίλης Πεσμαζόγλου, Νικόλας Σεβαστάκης, Γιάννης Σταυρακάκης, Θανάσης Χατζόπουλος, Δημήτρης Κ. Ψυχογιός.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Ρaris V. Από το 1980 διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το 1992 εξελέγη καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Τακτικός συνεργάτης του "Βήματος" από το 1986 έως το 2000 και σήμερα των Νέων. Δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έχει γράψει μεταξύ άλλων: "Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας, 1922-1974" (Θεμέλιο, 1983, γ΄ έκδ. 1996), "Ο αβέβαιος εκσυγχρονισμός και η θολή συνταγματική αναθεώρηση" (Πόλις, 2001), "Η βασιλική περιουσία στο Στρασβούργο" (Α. Σάκκουλας, 2003) και "Πέρα από το 16: Τα πριν και τα μετά" (Αθήνα: Μεταίχμιο, 2007).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Σταυρακάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Σταυρακάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνεται, εκτός του "Lacan and the Political" (Routledge, 1999), και η μονογραφία "The Lacanian Left" (Edinburgh University Press/SUNY Press, 2007). Έχει ακόμη συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Φύση, κοινωνία, πολιτική" (Νήσος, 1997), "Discourse Theory and Political Analysis" (Manchester University Press, 2000) και "Lacan & Science" (Karnac Books, 2002), ενώ είναι εκ των συγγραφέων της μελέτης "Φύση, κοινωνία, επιστήμη στην εποχή των τρελών αγελάδων: διακινδύνευση και αβεβαιότητα" (Νεφέλη, 1999).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Κ. Ψυχογιός

Δημήτρης Κ. Ψυχογιός (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός γεννήθηκε το 1948 στα Λεχαινά Ηλείας. Γνωρίζει ανάγνωση και γραφή, θυμάται λίγη από την αριθμητική που έμαθε όταν σπούδαζε Φυσική και αρκετή από την ιστορία και εθνολογία της Ελλάδας με την οποία ασχολήθηκε στο διδακτορικό του. Υπήρξε ερευνητής στο ΕΚΚΕ, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου δίδασκε μαθήματα για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τη γραφή, μέλος του ΕΣΡ. Ασχολήθηκε κατά καιρούς με την πολιτική, εργαζόταν πάντα σε εφημερίδες και περιοδικά ("Ελευθεροτυπία", "Αυγή", "Αντιθέσεις", "Αντί", "Δίφωνο"), για να καταλήξει το 1990 στο "Βήμα", στο οποίο συνεχίζει να γράφει κάθε Κυριακή με το ψευδώνυμο Διόδωρος Κυψελιώτης. Παντρεμένος, πατέρας πολλών παιδιών. Το μυθιστόρημα "Χιονίζει ήσυχα στις Αγριόλευκες" (Γαβριηλίδης, 2011) είναι το πρώτο που εξέδωσε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλας Α. Σεβαστάκης

Νικόλας Α. Σεβαστάκης (Συγγραφέας)

Ο Νικόλας Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο και πολιτική θεωρία στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Lyon II της Γαλλίας. Η διδακτορική του διατριβή αναφέρεται στη χαϊντεγγεριανή κριτική της τεχνικής και της νεωτερικότητας. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το δοκίμιο, την κριτική και περιστασιακά με τη μετάφραση. Από το 1999 διδάσκει πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία, αρχικά στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, και από το 2006 ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Μέσα από μια σειρά βιβλίων και άρθρων του, έχει ασχοληθεί με ζητήματα κριτικής της ιδεολογίας και της νεωτερικότητας. Ζει στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθηνά Αθανασίου (Συγγραφέας)

Η Αθηνά Αθανασίου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα κοινωνικής ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Pembroke Center for Teaching and Research on Women του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά γύρω από ζητήματα φύλου, τεχνολογιών σώματος και βιοπολιτικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Χατζόπουλος

Θανάσης Χατζόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1961 στο Αλιβέρι Ευβοίας όπου έζησε ως το 1978. Σπούδασε Ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην παιδοψυχιατρική. Είναι ψυχαναλυτής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και είναι μέλος της Société de Psychanalyse Freudienne (Παρίσι) και της International Winnicott Association (Σάο Πάολο). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2013 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου (ίδρυμα Πέτρου Χάρη). Το 2014 ονομάσθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία Ιππότης στην τάξη των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Έχει δημοσιεύσει:

 

ΠΟΙΗΣΗ: Ιδίοις σώμασι (Πλέθρον, 1986, Καστανιώτης, 1997), Η Κοίμηση (Καστανιώτης, 1988), Το Άφωτο (Καστανιώτης, 1990, 1999), Από καταβολής δρόσου (Καστανιώτης, 1991, 1999), Ο εξ αίματος νεκρός (Καστανιώτης, 1994, 1999), Στον ήλιο μοίρα (Καστανιώτης, 1996, Μεταίχμιο, 2004), Ωσεί παρόν (Διάμετρος, 1997), Κανόνας (Καστανιώτης, 1998), Κελί (Το Ροδακιό, 2000), Μιγαδικά και Αμφιθαλή (Μεταίχμιο, 2003), No humans’ land – αναφορά (Μεταίχμιο, 2005), Ψηφία για ψηφίδες (Μεταίχμιο, 2006), Πέρασμα (Ύψιλον/βιβλία, 2007), Μετόπη (Ύψιλον/βιβλία, 2007), Πρόσωπο με τη γη, (Γαβριηλίδης, 2012), Φιλί της ζωής (Κίχλη, 2016).

 

ΠΟΙΗΤΙΚΗ: Ρήματα για το ρόδο (Καστανιώτης, 1997), Αναγραμματισμοί στη σιωπή (Πόλις, 2002).

 

ΠΑΡΑΜΥΘΙ: Ένα μικρό κουτάκι, ξύλινο (Μεταίχμιο, 2004).

 

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ: Οι λησμονημένοι, δύο νουβέλες (Γαβριηλίδης, 2014), Ιστορικός Ενεστώς (Πόλις, 2020).

 

ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΕΙΣ: Ζήτημα φωτός, ο Θανάσης Χατζόπουλος ανθολογεί τις Μέρες του Γιώργου Σεφέρη (Μπάστας-Πλέσσας, 1995, Ίκαρος, 2007), Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα, ο Κ. Γ. Καρυωτάκης ανθολογείται από τον Θανάση Χατζόπουλο (Διάμετρος, 2001).

 

Έχει μεταφράσει επίσης από ευρωπαϊκές γλώσσες στα ελληνικά λογοτεχνικά έργα και βιβλία ψυχαναλυτικού ενδιαφέροντος.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Πεσμαζόγλου

Βασίλης Πεσμαζόγλου (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Πεσμαζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε και εργάστηκε στις ΗΠΑ, την Αγγλία και το Βέλγιο. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει γράψει το αφήγημα 1993 (εκδόσεις Ηριδανός).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριστείδης Αντονάς

Αριστείδης Αντονάς (Συγγραφέας)

Ο Αριστείδης Αντονάς ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά τις εγκατέλειψε το 1984 για να αποφοιτήσει ως Αρχιτέκτων Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1988 και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Nanterre. Δίδαξε φιλοσοφία, θεωρία της αρχιτεκτονικής αλλά και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό σε πανεπιστήμια όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Massachussets Institute of Technology και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από την ηλικία των δέκα ετών (κατά τις θερινές διακοπές, όσο έλειπε από την πόλη) παρουσίασε έντονη αλλεργική δύσπνοια που τον ανάγκαζε να μένει ξύπνιος τις νύχτες. Άρχισε να γράφει στη διάρκεια των μοναχικών αυτών αϋπνιών, στην αρχή θεατρικά έργα και κατόπιν πεζογραφία. Μαζί με τον εικαστικό καλλιτέχνη Ζάφο Ξαγοράρη και την ποιήτρια Φοίβη Γιαννίση (που έζησε μαζί του επί δεκαεπτά χρόνια) εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό "Μαύρο Μουσείο" που κυκλοφόρησε το 1986 με ψευδυπόγραφα κείμενα, διανθισμένα με πλαστά βιογραφικά υποτιθεμένων πεζογράφων: τα δημοσιεύματα παρουσιάζονταν αναμεμειγμένα με αληθινά στοιχεία που φανέρωναν τους πραγματικούς συντελεστές του περιοδικού. Ο συγγραφέας Ε. Χ. Γονατάς (από τους λίγους που αντελήφθησαν τη φάρσα) έγινε ο δάσκαλός του στη γραφή και στην ανάγνωση. Κατά τη διαμονή του στο Παρίσι ο Αντονάς γνώρισε τη φιλοσοφική σκηνή της εποχής και ήρθε σε επαφή με τον Jacques Derrida. Επέστρεψε από την Γαλλία και εργάστηκε ως επαγγελματίας αρχιτέκτων: έκτισε κατοικίες και καταστήματα, σχεδίασε επίσης σειρά κτισμάτων χωρίς εργοδοτική εντολή, προτείνοντας την εγκατάσταση ιδιόμορφων κτιριολογικών προγραμμάτων σε ειδικές τοποθεσίες. Τα λογοτεχνικά του κείμενα χαρακτηρίστηκαν εν σμικρύνσει φιλοσοφικά μυθιστορήματα, αφηγήματα τρόμου, περιπετειώδεις ιστορήσεις, αστυνομικά διηγήματα, οικογενειακά χρονικά, μινιμαλιστικές καταγραφές, αδύνατοι αποχωρισμοί, αποκρυφιστικές αλληγορίες, ηθικές παραβολές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πόπη Διαμαντάκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Μακρής

Σπύρος Μακρής (Συγγραφέας)

Ο Δρ. Σπύρος Μακρής είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επίσης είναι μέλος της ΄Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης΄ (ΕΕΠΕ), της ΄Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας΄ (ΕΦΕ), της ΄Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας΄ (EKE), της ΄International Association for Greek Philosophy΄ (IAGP), της ΄European Sociological Association΄ (ESA), του ΄European Consortium for Political Research΄ (ECPR), της ΄Global Studies Association΄ (GSA), Royal Holloway, University of London, UK,του ΄Hannah Arendt Center for Politics and Humanities΄ (HA Center), Bard College, New York, USA και της ΄British Philosophical Association΄ (BPA), United Kingdom. Για τις μονογραφίες του στα ελληνικά, βλ. στη βάση της Biblionet. Από την εργογραφία του στα αγγλικά, βλ., inter alia: "Discontent, but also blind? Understanding the discipline of International Relations in Greece", Hellenic Studies, Volume 16, No. 1, Spring 2008, σσ. 155-180 (μαζί με τον Κυριάκο Μικέλη)· "The Internasionalist Thought οf Constantine Tsatsos. From the idealistic Kantian peace to the realistic Hegelian international res publica. A model of international society", Annuaire International Des Droits De L΄ Homme, III, 2008, Bruxelles: Bruylant, σσ. 585-598· "American constitutional history through St. George Tucker΄s Selected Writings: A case of Jeffersonian republicanism", Annuaire International Des Droits De L΄ Homme, IV, 2009, Bruxelles: Bruylant, σσ. 685-686· "Hegemonism. American Foreign Policy and International Society. Alternative Perspectives", Bruxelles: Etablissements Emile Bruylant, S. A., 2010 (Μονογραφία)· "Discourses of revolutionary subject in contemporary Marxism. Critical reflections through Ernesto Laclau and Chantal Mouffe΄s oeuvre", Theoria & Praxis. International Journal of Interdisciplinary Thought, Vol. 3, No. 1, 2015, σσ. 1-10· "Jacques Derrida and the Case of Cosmopolitanism: ΄Cities of Refuge΄ in the Twenty-First Century" στο Darren O΄Byrne and Sybille De La Rosa (eds), The Cosmopolitan Ideal. Challenges and Opportunities, London: Rowman & Littlefield International, Ltd., 2015, σσ. 177-194· "Balance of power and democratic peace vs. Hegemonism. Demosthene΄s Grotian realism in the post Cold perspective", Annuaire International Des Droits De L΄ Homme, Volume VIII, 2014, Issy-les-Moulineaux Cedex, Paris: L.G.D.J. lextensoeditions, 2016, σσ. 679-705· "Politics, ethics and strangers in the 21st century. Fifteen critical reflections on Jacques Derrida΄s concept of hos(ti)pitality", Theoria & Praxis. International Journal of Interdisciplinary Thought, Vol. 5, No. 1, 2017, σσ. 1-21· "Aristotle in Hannah Arendt΄s Republicanism. From homo faber to homo politicus", Annuaire International Des Droits De L΄ Homme, Volume IX, 2015-2016, Issy-les-Moulineaux Cedex, Paris: L.G.D.J. lextensoeditions, 2017, σσ. 535-563· "Democracy as a ΄form of society΄. Claude Lefort΄s post-foundational approach", 13th Conference of the European Sociological Association. (Un)Making Europe: Capitalism, Solidarities, Subjectivities. ESA 2017 Athens 29. 08 - 01. 09. Abstract Book, European Sociological Association, Hellenic Sociological Society, Paris: European Sociological Association, 2017, pp. 739-740 και "European demos, citizenship and migrants in a globalized world. Some critical reflections from a Habermasian perspective" στο Marco Caselli and Guia Gilardoni (eds), Globalization, Supranational Dynamics and Local Experiences, New York: Palgrave Macmillan, 2018, σσ. 87-107. κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος διεθνών συνεδρίων και ημερίδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Παπαθεοδώρου (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ασχολείται με ζητήματα θεωρίας και ιστορίας της λογοτεχνίας και οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη σχέση ιδεολογίας και κουλτούρας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Παπανικολάου

Δημήτρης Παπανικολάου (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διδάσκει από το 2004, καλύπτοντας επίσης τις θεματικές των πολιτισμικών σπουδών, της queer theory και των σπουδών φύλου. Είναι εταίρος του Κολεγίου St. Cross. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Αθηνών (BA, Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία) και Λονδίνου (MA, PhD, Συγκριτική Φιλολογία). Ως ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής έχει συνεργαστεί με τα πανεπιστήμια UCL, NYU, Columbia και Princeton. Ως δημοσιογράφος έχει εργαστεί στην εφημερίδα "Επενδυτής" και στην ελληνική υπηρεσία του BBC. Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Unfollow" και της εκδοτικής επιτροπής του "Journal of Greek Media and Culture" και τακτικός αρθρογράφος της "Αυγής". Στα αγγλικά κυκλοφορεί το βιβλίο του "Singing Poets: Literature and Popular Music in France and Greece" (Legenda, 2007). Το 2013 επιλέχθηκε ως επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος Ωνάση για το Αρχείο Καβάφη. Οι δημοσιεύσεις του αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στους Ν. Καζαντζάκη, Κ. Π. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, Α. Φραγκιά, κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: http://www.mod-langs.ox.ac.uk/people/dimitris-papanikolaou.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάκης Καφετζής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ουρανία Καϊάφα (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
196
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση