Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση
(1.12.1944-31.3.1945: Το κίνημα του Δεκεμβρίου, Η συμφωνία της Βάρκιζας, Η εγκατάσταση των αρχών τους κράτους)
Συγγραφέας:   Νίκος Ι. Ζερβής


Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση
Ο τελευταίος αυτός τόμος, είναι ο τόμος που σφραγίζει μια επίπονη προσπάθεια, και ακόμη πολυετή έρευνα:ταπεινή συμβολή στην ιστορία της γενέτειρας πόλης της Καλαμάτας, και της Μεσσηνίας, γενικότερα, στα δύσκολα και σκληρά χρόνια της γερμανικής και ιταλικής κατοχής και της Απελευθέρωσης. Τότε, που δεν γνωρίζαμε αν θα ζούσαμε την επομένη ημέρα...

Ωστόσο, και η περίοδος της απελευθέρωσης επεφύλαξε πολλά δεινά για τους Πανέλληνες, τα οποία - για όσους είχαμε ζήσει και βιώσει την εχθρική Κατοχή - ήταν αναμενόμενα. Και τούτο επειδή το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ) ουδέποτε είχε αποκρύψει, τουλάχιστον από το 1943, τις προθέσεις του για την κατάληξη της εξουσίας και την εγκαθίδρυση της "Λαοκρατίας". Ασφαλώς όχι με την ψήφο του Ελληνικού λαού -θεμιτή άλλωστε προσδοκία - αλλά με την δύναμη των όπλων, όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα: Κατοχή (1943-1944), Απελευθέρωση (1944-1945). Στην πρώτη περίπτωση, με την διάλυση των εθνικών οργανώσεων Αντιστάσεων και στην δεύτερη με το κίνημα του Δεκεμβρίου, δηλαδή του Πρώτου και του Δευτέρου Γύρου, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται οι ένοπλες αυτές απόπειρες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ).

Οι τρείς κύριες ενότητες του Ζ τόμου καλύπτουν τρείς μεγάλες περιόδους ιστορικών γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία:
1. το κίνημα του Δεκεμβρίου του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ) εναντίον την κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητος, στην οποία συμμετείχε με έξι υπουργούς.
2. η συμφωνία της Βάρκιζας, την οποίαν υπέγραψε το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ), μετά την αποτυχία του να καταλάβει την εξουσία.
3. η εγκατάσταση στην Καλαμάτα της Κρατικής Αρχής και η προσπάθεια για την οργάνωση του κράτους

24χ18 εκ., 525 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Καλαμάτα
Αριθμός τόμου: 7
Ταξινόμιση DDC: 938.926 (Μεσσηνία - Ιστορία), 938.764 (Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944)
ISBN: 978-960-90690-9-0
ISBN (10ψήφιο): 960-90690-9-6
Βάρος: 1.135 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
31.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

28.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ζερβής, Νίκος Ι.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 12 Μαρτίου 1927, στην οποία και διαμένει έκτοτε. Τα διαβάσματα του είναι πολλά, άλλα μελέτα συστηματικά την Ιστορία της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Καλαμάτας. Έχει γράψει πλήθος μελετών για την γενέτειρα πόλη, πολλές από τις όποιες έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Θάρρος", της οποίας υπήρξε συνεργάτης από την δεκαετία του 50. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στα "Πελοποννησιακά" "Μεσσηνιακά Γράμματα", "Μεσσηνιακά Χρονικά", "Νέα "Εστία", "Ευθύνη", "Ιθώμη" κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.