Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση
(6.9.-30.11.1944: Απελευθέρωση, "Λαϊκή εξουσία" του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ), Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας)
Συγγραφέας:   Νίκος Ι. Ζερβής


Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση
"Με τον παρόντα ΣΤ΄ τόμο παρουσιάζονται τα γεγονότα, όπως εκτυλίχθηκαν, αμέσως μετά την Απελευθέρωση και καταγράφονται από την πλευρά του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ). Μοναδική μας πηγή - από Ελληνικής πλευράς - είναι οι κομματικές εφημερίδες και οι προκηρύξεις της εποχής εκείνης που επαγγέλλονταν την "Λαϊκή "Εξουσία", και εκδίδονταν κυρίως στην Καλαμάτα, δεδομένου ότι η άλλη πλευρά είχεν εξοντωθεί ή της είχε απαγορευθεί να εκφράζεται ελευθέρως. Εξ άλλου, η "Λαϊκή Εξουσία", είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία των παραδοσιακών εφημερίδων της Καλαμάτας ή άλλου έντυπου που ήταν αντίθετο προς την γραμμή του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ). Έτσι, οι εφημερίδες και οι ιδέες, που κυκλοφορούσαν δημοσίως, ανήκαν στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ και είχαν την έγκρισή τους. Η ιστορία γραφόταν τότε και γράφεται και σήμερα - από τους όψιμους απολογητές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ) - κατά τρόπον μανιχαϊκό: Το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ) απαρτιζόταν από τους πατριώτες και όσοι δεν πίστευαν στη γραμμή του αποτελούσαν τους "προδότες", τους "αντιδραστικούς" και τους "συνεργάτες" του εχθρού! Με τον τρόπο αυτό συνεχίσθηκε και μετά την Απελευθέρωση η διχόνοια των Πανελλήνων, πού είχε ως κατάληξη την Κομμουνιστική Ανταρσία, δηλαδή τον Τρίτο Γύρο για την κατάληψη της Εξουσίας.
Οι Έλληνες είχαν εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο, από τον όποιον άργησαν να εξέλθουν. Ο φόρος του αίματος ήταν πολύ βαρύς (Κατοχή, Δεκεμβριανό Κίνημα, Κομμουνιστική Ανταρσία). Και τούτο, επειδή το θέλησε και το αποφάσισε το ΚΚΕ, παρασύροντας τους μαχητές του ΕΛΑΣ και τους οπαδούς του σε έναν άπελπιν αγώνα, ο οποίος αποδείχθηκε - στις ημέρες μας -και μάταιος".

24χ18 εκ., 597 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Καλαμάτα
Αριθμός τόμου: 6
Ταξινόμιση DDC: 938.926 (Μεσσηνία - Ιστορία), 938.764 (Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944)
ISBN: 978-960-90690-8-3
ISBN (10ψήφιο): 960-90690-8-8
Βάρος: 1.255 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
31.35
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

28.22
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ζερβής, Νίκος Ι.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 12 Μαρτίου 1927, στην οποία και διαμένει έκτοτε. Τα διαβάσματα του είναι πολλά, άλλα μελέτα συστηματικά την Ιστορία της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Καλαμάτας. Έχει γράψει πλήθος μελετών για την γενέτειρα πόλη, πολλές από τις όποιες έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Θάρρος", της οποίας υπήρξε συνεργάτης από την δεκαετία του 50. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στα "Πελοποννησιακά" "Μεσσηνιακά Γράμματα", "Μεσσηνιακά Χρονικά", "Νέα "Εστία", "Ευθύνη", "Ιθώμη" κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.