Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση
(1.1.-5.9.1944: Δεύτερη γερμανική κατοχή, Τάγματα ασφαλείας, αποχώρηση γερμανικού στρατού)
Συγγραφέας:   Νίκος Ι. Ζερβής


Καλαμάτα: Κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση
"Το μεγαλείο της Εθνικής Αντιστάσεως δεν εξαρτιόταν από τον αριθμό των σκοτωμένων στρατιωτών του Κατακτητή. Στηριζόταν στην αμετάκλητη απόφαση των αγωνιζομένων Ελλήνων να αντισταθούν, με κάθε μέσο, (όπλο, δολιοφθορά, Μυστικό Τύπο και με το λόγο), εναντίον του ολοκληρωτισμού της Ναζιστικής Γερμανίας, του τυχοδιωκτισμού της Φασιστικής Ιταλίας και του καιροσκοπισμού της Δικτατορικής Βουλγαρίας, πιστής συμμάχου του Άξονα [...] Αξία είχε η ακατάβλητη θέληση των Ελλήνων πατριωτών να πολεμήσουν, με κάθε τρόπο, εναντίον της τριπλής Κατοχής της πατρίδας τους".

"Τον τελευταίο χρόνο της Γερμανικής Κατοχής κορυφώνεται ο αγώνας εναντίον του ανελέητου Κατακτητή, ο όποιος δεν χάνει την ευκαιρία να αποκαλύπτει τα βάρβαρα ένστικτά του εναντίον του αμάχου πληθυσμού (ομαδικές συλλήψεις, ομαδικές εκτελέσεις, όμηροι, καταναγκαστική εργασία, πυρπολήσεις χωριών κ.α). Οι Αντάρτες του ΕΛΑΣ. κάτω από την ηγεσία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) στήνουν ενέδρες στον Κατακτητή, ο όποιος ανταποδίδει με σκληρό αντίποινα κατά των σκλαβωμένων Ελλήνων.
Τους πρώτους μήνες τον 1944 δημιουργήθηκαν στην Καλαμάτα - και αργότερα στη Μεσσηνία - τα Τάγματα Ασφαλείας. Πρόκειται περί ενός γεγονότος που υπήρξεν αμφιλεγόμενο Ωστόσο, η συγκρότησή τους, τους τελευταίους μήνες της Κατοχής οφειλόταν, εν πολλοίς, στις αγριότητες τον ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) εναντίον εκείνων που διαφωνούσαν με την πολιτική γραμμή του. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη, ότι το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) είχε διαλύσει τις Εθνικές Ομάδες Ανταρτών του ΕΣ, επειδή τις έβλεπε ως εμπόδιο στα μελλοντικά σχέδιά του, μετά την Απελευθέρωση Έτσι, μονοπώλησε τον Απελευθερωτικό Αγώνα, και αποκάλυψε, στην άλλην όχθη, τις πραγματικές προθέσεις του: την κατάληψη της εξουσίας".

24χ18 εκ., 591 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Καλαμάτα
Αριθμός τόμου: 5
Ταξινόμιση DDC: 938.926 (Μεσσηνία - Ιστορία), 938.764 (Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944)
ISBN: 978-960-90690-7-6
ISBN (10ψήφιο): 960-90690-7-Χ
Βάρος: 1.225 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
31.35
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

28.22
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ζερβής, Νίκος Ι.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 12 Μαρτίου 1927, στην οποία και διαμένει έκτοτε. Τα διαβάσματα του είναι πολλά, άλλα μελέτα συστηματικά την Ιστορία της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Καλαμάτας. Έχει γράψει πλήθος μελετών για την γενέτειρα πόλη, πολλές από τις όποιες έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Θάρρος", της οποίας υπήρξε συνεργάτης από την δεκαετία του 50. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στα "Πελοποννησιακά" "Μεσσηνιακά Γράμματα", "Μεσσηνιακά Χρονικά", "Νέα "Εστία", "Ευθύνη", "Ιθώμη" κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.