Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η οδός των πνευμάτων
(Σουφισμός, πνευματοληψία και μαγεία στο Σουδάν)
Συγγραφέας:   Γεράσιμος Μακρής


Η οδός των πνευμάτων
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια κριτική παρουσίαση της zar tumbura, μιας πνευματοληπτικής λατρείας στο Σουδάν, που εξασκείται κυρίως από μαύρους Αφρικανούς απογόνους δούλων. Παρακολουθώντας τους ιστορικούς μετασχηματισμούς της tumbura σʼ ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από αραβο-ισλαμικές εκδοχές της σουδανικής ταυτότητας, το βιβλίο καταδεικνύει πώς η συμμετοχή στη λατρεία εκ μέρους των κοινωνικά υποδεέστερων πιστών τούς επιτρέπει να συγκροτήσουν μια θετική ταυτότητα ως "αληθινοί" μουσουλμάνοι και "πραγματικοί" κάτοχοι του Σουδάν. Μέσα από περίπλοκες τελετές, εκστατικούς χορούς και την εκτέλεση ιερών ωδών, τα μέλη της tumbura αφηγούνται με τα σώματά τους μια εναλλακτική ιστορία, όπου οι δούλοι πρόγονοί τους παρουσιάζονται ως ηρωικές φιγούρες ενός αγώνα που δυστυχώς χάθηκε, μια εναλλακτική ύπαρξη που αποσιωπήθηκε από τους νικητές της ιστορίας.

Μέσα από την ανάλυση ενός πλούσιου εθνογραφικού υλικού, η μελέτη ανοίγει ένα παράθυρο για την κατανόηση ευρύτερων κοινωνικο-πολιτισμικών μετασχηματισμών σε μια κοινωνία στην οποία ο αραβικός και ο αφρικάνικος κόσμος συναντώνται μέσα σʼ ένα κοινό σύμπαν ισλαμικού υβριδισμού και σε μια περίοδο βίαιης νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης κάτω από την κυριαρχία ενός αραβο-ισλαμικού καθεστώτος.

Παράλληλα, μελετώντας τις πλέον πρόσφατες μορφές που η λατρεία της tumbura έχει πάρει, ο συγγραφέας αναλύει τα μαγικά εκείνα στοιχεία που αναδεικνύουν τη δύναμη της μαύρης Αφρικανής ιέρειας-μάγισσας σε ρυθμιστή της καθημερινότητας όσων επιζητούν τις υπηρεσίες της. Τα πνεύματα των δούλων στοιχειώνουν την πραγ­ματικότητα όχι μόνο των απογόνων τους, αλλά και των απογόνων των δουλεμπόρων, σʼ ένα παιχνίδι ισλαμικών αποχρώσεων με σκληρούς κανόνες και αβέβαιο αποτέλεσμα.

23χ16 εκ., 476 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεωρητικές Επιστήμες: Ανθρωπολογία
Ονομασία υποσειράς: Ανθρωπολογικοί Ορίζοντες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 133.9 (Πνευματισμός), 248.3 (Θρησκευτική λατρεία), 306 (Κοινωνική ανθρωπολογία)
Άλλα πρόσωπα: Δήμητρα Γκέφου - Μαδιανού (Υπεύθυνος Υποσειράς)
ISBN: 978-960-16-6452-1
ISBN (10ψήφιο): 960-16-6452-1
Βάρος: 0.773 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
27.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.03
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

0 Γεράσιμος Μακρής είναι καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο LSE. Έχει κάνει επιτόπια εθνογραφική έρευνα στο Σουδάν. Στα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η μελέτη του ισλαμικού λόγου στη Μέση Ανατολή, η ανθρωπολογία της θρησκείας, η ανάλυση μορφών σύγχρονης θρησκευτικότητας στον ισλαμικό αλλά και στον χριστιανικό κόσμο, που περιλαμβάνει νέες μορφές μαγείας, πνευματοληψίας, ευσεβισμού και θεμελιοκρατίας, καθώς και η συνάρθρωση της θρησκείας με την πολιτική στο πλαίσιο της εκκοσμίκευσης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βασικές δημοσιεύσεις: "Changing Masters: Spirit Possession and Identity Construction among Slave Descendants and Other Subordinates in the Sudan" (2000), "Ισλάμ: Πεποιθήσεις, Πρακτικές και Τάσεις" (2004), "Islam in the Middle East: A Living Tradition" (2007).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.