Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γεωπολιτική πραγματικότητα στο δίπολο Ελλάδος-Κύπρου
(Λύσεις και άλλοθι)

Offer
Το θέμα θα παρουσιάσει και θα επισημάνει την απουσία συγκεκριμένης γεωπολιτικής αναλύσεως με στόχο τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για το Κυπριακό, από πλευράς του Διπόλου Αθηνών και Λευκωσίας. Η έρευνα θα εστιάσει αρχικώς στη συνολική εικόνα των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, όπως: 1ον) η αναδυομένη γεωπολιτική δυναμική την οποία αποκτά η Ρωσία στην Αρκτική Ζώνη εξελισσομένου του φαινομένου της τήξεως των πάγων, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, 2ον) των ανακατατάξεων κατανομής ισχύος στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή προς όφελος της Μόσχας και του Πεκίνου, αλλά εις βάρος της Τουρκίας. Επίσης, η παρούσα ανάλυση θα προσπαθήσει να αναδείξει τα τελεσθέντα διεθνή εγκλήματα εις τα οποία δεν απεδόθη, ως έδει, η προσήκουσα σημασία από την ελλαδοκυπριακή πλευρά ούτε και απαιτήθη πιεστικώς από τη διεθνή κοινότητα η επιβολή αντιστοίχων κυρώσεων εις τον δράστη, δηλαδή την Τουρκία. Ιδιαιτέρως, εφόσον άρχισε η διαδικασία συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του "εκπροσώπου" του ψευδοκράτους των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών του βορείου τμήματος της Κύπρου. Οι ανωτέρω πράξεις και παραλείψεις από πλευράς σχεδιασμού πολιτικής για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, στερούν από τον Ελληνισμό ισχυρά διαπραγματευτικά εργαλεία, και εξισώνουν το θύμα με τον θύτη. Υπ΄ αυτές τις συνθήκες, οι οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των παρανόμων "εκπροσώπων" των κατεχομένων του βορείου τμήματος της Κύπρου στερούνται νομιμότητας και καταδικάζουν τον Ελληνισμό σε βαθμιαία υποχώρηση, η οποία οδηγεί στον αφανισμό. Με δεδομένες και τις δημογραφικές μεταβολές εξωγενών αιτίων, οι οποίες συντελούνται ταχύτατα στη Νήσο, η προοπτική του αφελληνισμού της προκύπτει σαφής και απειλητική. Δια τη θεραπεία των ανωτέρω ελλείψεων και κενών αναφορικώς με την ύπαρξη συντονισμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού, ο εισηγητής θα καταλήξει σε πρόταση δημιουργίας θεσμικού φορέως υπό την επωνυμία "Εθνικό Ίδρυμα Γεωγραφικών και Γεωπολιτικών Μελετών Μεσογείου/ΕΘ.Ι.ΓΕ.ΜΕ" όπως και Πανεπιστημιακού Τμήματος Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής σε ΑΕΙ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντα με την έγκρισή της μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας.

Καθηγητής Ιωάννης Θ. Μάζης, Πανεπιστήμιον Αθηνών

24χ17 εκ., 200 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Geo Cultures: Πολιτική και Πολιτισμός
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 327.101 (Γεωπολιτική)
Άλλα πρόσωπα: Ιωάννης Θ. Μάζης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-02-3070-3
ISBN (10ψήφιο): 960-02-3070-6
Βάρος: 0.428 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2014
Γράψε τη δική σου κριτική
14.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μάζης, Ιωάννης Θ.
Ο καθηγητής Ι. Θ. Μάζης είναι διπλωματούχος Α.Τ. Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Είναι επίσης Δρ. Γεωγράφος/Γεωπολιτικός, ο οποίος ολοκήρωσε τις σπουδές του στην Οικονομική Γεωγραφία με τετραετείς σπουδές στο Ανώτατο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Universite Aix-Marseille II στο Aix en Provence της Γαλλίας. Είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών του Λονδίνου, μέλος της International Society of Intercommunication of New Ideas (U.S.A.), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού, μέλος της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, μέλος του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνωρίσεως Τίτλου Σπουδών Αλλοδαπής (1994-2000), Σύμβουλος Σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμύνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο διοικεί για 16 συνεχή έτη, και ex officio μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου επί οκτώ έτη, μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει πολυάριθμα διεθνή και ελληνικά διεθνολογικά, γεωπολιτικά και γεωγραφικά συνέδρια και έχει ορισθεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς σε σημαντικές φάσεις του ευρωϊσλαμικού διαλόγου. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει τα ειδικά γνωστικά πεδία της Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως και της Γεωπολιτικής με ειδίκευση στη Γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ν/Α Μεσογείου. Είναι ο κατ΄ εξοχήν ειδικός στη Γεωπολιτική του Ισλαμιστικού Κινήματος και των πολιτικο-πολιτισμικών των εκφάνσεων στο διεθνές περιβάλλον.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.