Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ψυχιατρείο Λέρου και μεταρρύθμιση
(Δημόσιες πολιτικές, ίδρυμα, ασθενείς, κοινότητα)
Συγγραφέας:   Μαρία Μητροσύλη


Offer
Την τελευταία τριακονταετία το ελληνικό κράτος εφάρμοσε πολιτικές ψυχικής υγείας που είχαν στόχο την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, με το πέρασμα από την ασυλική περίθαλψη στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

Ο Ν. 2716/1999, που αντανακλά θεσμικά την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, καθώς και τα ευρωπαϊκά κείμενα ή εθνικά σχέδια -όπως ο Καν. (ΕΟΚ) 815/1984, το διαρκώς αναθεωρούμενο πρόγραμμα "Ψυχαργώς" και τα Σύμφωνα των Επιτρόπων Κοινωνικών Υποθέσεων της Κομισιόν και των Υπουργών Υγείας της Ελλάδας- έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν έμφαση στην τομεοποίηση, την ανάπτυξη κοινοτικών μονάδων και τη συρρίκνωση ή κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων, καθώς και στην προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Ωστόσο, εξαιτίας αδρανειών τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και λόγω της μη τακτικής χρηματοδότησης από την ΕΕ, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα προσδοκώμενα. Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση μετέβη, μετά το Ψυχαργώς Β, από την ακμή στην κρίση και από το διοικητικό-θεραπευτικό μοντέλο στη λήψη βεβιασμένων μέτρων τα δυσμενή οικονομικά της χώρας επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σε αυτές τις κοινωνικές-οικονομικές συνθήκες, τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές παραβιάζονται. Προφανής απόδειξη περιορισμού του δικαιώματος στην ψυχική υγεία είναι η νομοθετική ρύθμιση για την παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά αρρώστων που διαβιούν σε κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η "Λέρος", μνημείο φυλακτικής περίθαλψης και απάνθρωπης συμπεριφοράς, συμβολίζει πλέον ένα χρεοκοπημένο παρελθόν εγκλεισμού και απομόνωσης των ψυχικά αρρώστων. Πράγματι, το ιδρυματικό μοντέλο αποδυναμώθηκε σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του ΄90, με την εφαρμογή προγραμμάτων Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου και σε άλλα ψυχιατρεία. Όμως, ο αποκλεισμός και ο στιγματισμός διεισδύουν εύκολα, όχι μόνο στις νοσηλευτικές αλλά και στις κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας στέγασης, και παράγουν νεοϊδρυματισμό. Έτσι η "Λέρος" αναβιώνει και διαιωνίζει την κάθε "λέρο".

24χ17 εκ., 384 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνικές Επιστήμες και Υγεία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 351.7 (Υγειονομική πολιτική ), 362.1 (Υγειονομικές υπηρεσίες)
ISBN: 978-960-02-3051-2
ISBN (10ψήφιο): 960-02-3051-Χ
Βάρος: 0.804 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
26.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Μαρία Μητροσύλη Ασημακοπούλου είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Α-ΤΕΙ Αθήνας. Είναι Δικηγόρος Αθηνών. Διετέλεσε Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (1998-2003) στον Κύκλο Κοινωνικής Προστασίας (υγεία-πρόνοια-κοινωνική ασφάλιση-προστασία ευάλωτων ομάδων) και συνέβαλε στη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του παιδιού με το Ν. 3094/2003. Υποστηρίζει με το έργο της και την ενεργό δράση της την προάσπιση και εμπέδωση των δικαιωμάτων (Μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές). Υπήρξε εμπειρογνώμονας της ΕΕ και εξακολουθεί να παρέχει τεχνική βοήθεια σε Διεθνείς Οργανισμούς, Υπουργεία και Υπηρεσίες. Συνέβαλε ως μέλος ή εισηγήτρια Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών στην επεξεργασία νομοσχεδίων, που είναι σε ισχύ νόμοι του Ελληνικού κράτους (Ν. 2716/1999, Κεφ. ΣΤ Ν. 2071/1992). Επίσης έπαιξε ρόλο, ως εισηγήτρια, στη θέσπιση των Κοι.Σ.Π.Ε (άρθρο 12 του Ν. 2716/1999) και με την ερευνητική της πρόταση ("Μελέτη του θεσμικού και νομικού πλαισίου του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας", ΙΚΠ-ΕΚΚΕ, 2007) επέδρασε στο Ν. 4019/2011 για την κοινωνική οικονομία και τη ρύθμιση των κοινωνικών επιχειρήσεων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (1978) και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre, Νομική Σχολή: DEA στη Συγκριτική Ιστορία και Κοινωνιολογία των Συστημάτων του Δικαίου ( 1981) και Doctorat d΄ ?tat en Droit "Η Νομική Ιστορία της Ψυχικής Διαταραχής στον 19ο κα 29ο αιώνα στην Ελλάδα. Θεσμοί και Νόμοι", (1991, βαθμός άριστα με διάκριση, πρόταση για έκδοση της διατριβής με δημόσιους πόρους και τιμητικό βραβείο. Έχει πλούσια ερευνητική και μελετητική εμπειρία και εξειδικευμένες δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την οπτική της κοινωνιολογίας του δικαίου, του δικαίου της υγείας και της βιοηθικής. Τέλος συμμετείχε, ως συνεργάτης σύνταξης, στο περιοδικό "Εκ των Υστέρων" και είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού "Κοινωνική Πολιτική" της ΕΕΚΠ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.