Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών και διδακτική μεθοδολογία
Συγγραφέας:   Ιωάννης Μ. Φύκαρης


Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών και διδακτική μεθοδολογία
Στο παρόν πόνημα μελετάται η δυναμική αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη διδακτική διαδικασία. Κύρια επισήμανση αποτελεί ότι οι ΤΠΕ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτοσκοπό της διδασκαλίας και κατ΄ επέκταση αναγκαίο διδακτικό δεδομένο στη διδασκαλία. Αντίθετα, μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα χρήσιμο διδακτικό και, κυρίως, ως ένα δυναμικό και πολυ-λειτουργικό εποπτικό μέσο διδασκαλίας, το οποίο μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας, ελκύοντας τους μαθητές και διατηρώντας ενεργό το ενδιαφέρον τους στη διδακτική διαδικασία. Ως απόρροια των ανωτέρω αποσαφηνίζεται ότι ο προσδιορισμός του πονήματος είναι ερωτηματικός, με συχνά τα "γιατί" και τα "πώς", αλλά και το "από πού;" και "για πού;". Επιπλέον,επισημαίνεταιότιοτρόποςαξιοποίησής των ΤΠΕ, αλλά και η τελική αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον εκπαιδευτικό, ο οποίος αφενός θα κάνει τις ανάλογες διδακτικές επιλογές των ΤΠΕ και, αφετέρου θα επιχειρήσει την αντίστοιχη προσαρμογή και λειτουργική τους ένταξη στο πλαίσιο της διδακτικής διαδικασίας. Η όλη προσέγγιση στο παρόν πόνημα γίνεται από την πλευρά και την επιστημονική οπτική της Παιδαγωγικής και της Διδακτικής. Για την επιλογή αυτή, πέραν όποιας άλλης αντίληψης, λειτουργεί ως ισχυρό δεδομένο το γεγονός ότι το φαινόμενο της εξέλιξης και της ευρείας διάδοσης των ΤΠΕ δεν αποτελεί μόνο ένα τεχνικό ζήτημα- και ίσως αυτό να είναι μόνο μία επιμέρους παράμετρος- αλλά είναι εξόχως κοινωνικό ζήτημα. Ως εκ τούτου, αποφασίζοντας ο εκπαιδευτικός να τις αξιοποιήσει πρέπει να είναι ανάλογα εκπαιδευμένος και προετοιμασμένος, τόσο σε επίπεδο χειρισμού όσο και νοητικής και ηθικής διαχείρισης.

24χ17 εκ., 136 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 371.307 8 (Εκπαιδευτική τεχνολογία)
ISBN: 978-618-5105-67-9
ISBN (10ψήφιο): 618-5105-67-5
Βάρος: 0.298 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2014
Γράψε τη δική σου κριτική
14.90
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.26
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ιωάννης Φύκαρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος του European Diploma of Education and Teacher΄s Training της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Φιλοσοφίας. Υπηρετεί ως Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και διδάσκει ως Ειδικός Επιστήμονας στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας. Τα βασικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της Σχολικής Παιδαγωγικής.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.