Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οικονομικοί θεσμοί, διεθνής ανταγωνιστικότητα και οικονομική πολιτική
Συγγραφέας:   Χρήστος Πιτέλης


Offer
Μετά από μια εκτενή περίοδο αποκλειστικής σχεδόν ενασχόλησης με τη φύση και το ρόλο της αγοράς στον καπιταλισμό, το ενδιαφέρον της οικονομικής ανάλυσης εστιάζεται σήμερα στο σύνολο των οικονομικών θεσμών του καπιταλισμού κυρίως της αγοράς της επιχείρησης και του κράτους, περιλαμβανομένων των πολυεθνικών επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών. Η σημασία της ανάλυσης των οικονομικών θεσμών συνίσταται μεταξύ άλλων στο ότι στην αλληλοδράση τους οι οικονομικοί θεσμοί και τα οικονομικά δρώντα άτομα προσδιορίζουν τη σχετική οικονομική επίδοση μιας χώρας, τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα. Τέλος, η γνώση των παραπάνω μπορεί να συνεισφέρει στον κρίσιμο τομέα της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων προς ικανοποίηση των στόχων τους.
Σκοπός του βιβλίου είναι να διαπραγματευθεί τα παραπάνω ζητήματα στην αλληλεξάρτησή τους. Το βιβλίο αποτελείται από δέκα ήδη δημοσιευμένες μελέτες του συγγραφέα, και από μία εισαγωγή. Οι μελέτες αυτές διαπραγματεύονται τη φύση, το ρόλο και τις συνέπειες στη διεθνή ανταγωνιστικότητα και οικονομική πολιτική, της επιχείρησης, του κράτους και των διεθνών οργανισμών, της αγοράς και της διάρθρωσης των βιομηχανικών κλάδων. Εξετάζονται κριτικά οι υφιστάμενες απόψεις περί των θεμάτων αυτών από οικονομολόγους διαφόρων σχολών -ενδεικτικά της ορθόδοξης νεοκλασικής, της μαρξιστικής και της νεοφιλελεύθερης σχολής- και προτείνονται νέες απόψεις που προκύπτουν από μια ιστορικοεξελικτική προσέγγιση και διαλεκτική σύνθεση, όπου αυτό είναι δυνατό, ή υπέρβασή τους. Εξετάζονται θέματα έντονου πρόσφατου ενδιαφέροντος, όπως η θεωρία κόστους συναλλαγών του Ronald Coase, των πόρων της Edith Penrose, οι απόψεις του Douglass North, καθώς επίσης και θεωρίες οικονομικών κρίσεων, ανταγωνιστικότητας και (μικρο- και μακρο-) οικονομικής πολιτικής του κράτους στη σχέση τους με τη στρατηγική των επιχειρήσεων.

24χ17 εκ., 290 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330 (Οικονομία ), 338.9 (Οικονομική πολιτική)
ISBN: 978-960-7643-82-7
ISBN (10ψήφιο): 960-7643-82-8
Βάρος: 0.612 κιλά
Εκδότης: Τυπωθήτω
Έτος Κυκλοφορίας: 1998
Γράψε τη δική σου κριτική
21.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.54
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Είναι αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Centre of International Business and Management του Πανεπιστημίου του Cambridge.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.