Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Από την τονική στη σύγχρονη μουσική θεωρία

Offer

Ο φιλόμουσος, ο ερευνητής ή ο σπουδαστής ξεκινά μελετώντας την παραδοσιακή θεωρία του τονικού συστήματος, την οποία κατόπιν χρησιμοποιεί ως αφετηρία για τη μελέτη της μουσικής θεωρίας με την ευρύτερη έννοια. Η πορεία αυτή ακολουθείται και στην παρούσα εργασία. Η περιεχόμενη ύλη είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί α) για διδακτικούς σκοπούς, σύμφωνα με τον πρόγραμμα της διδακτέας ύλης της θεωρίας, β) για σπουδαστικούς και ερευνητικούς σκοπούς από σπουδαστές οργάνων, ανώτερων θεωρητικών και μουσικούς γενικά, και γ) για επιμορφωτικούς σκοπούς, χωρίς να προαπαιτούνται μουσικές γνώσεις. Η λύση που εδώ προτείνεται στο πρόβλημα της διαστηματικής ανάλυσης βρίσκεται στην ερμηνεία της θεωρίας και αρμονίας με βάση τη χρωματική κλίμακα, και όχι τη διατονική μείζονα και ελάσσονα, όπως συνήθως γίνεται. Παρατίθενται, ακόμη, μερικά βασικά στοιχεία μουσικής ακουστικής, που βοηθούν άμεσα στην αξιοκρατική χρήση του φθογγικού υλικού ανεξαρτήτως μουσικού συστήματος. Γίνεται επίσης μια εσωτερικότερη επισκόπηση του τονικού συστήματος και της πορείας του προς το χρωματισμό, υπό το πρίσμα της διαστηματικής ανάλυσης, καθώς και μια συνοπτική παρουσίαση των φθογγικών και αρμονικών συστημάτων του 20ού αιώνα, μέχρι την ατομικότητα και το σειραϊσμό.


24χ17 εκ., 414 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 780 (Μουσική)
ISBN: 978-960-8041-11-0
ISBN (10ψήφιο): 960-8041-11-2
Βάρος: 0.865 κιλά
Εκδότης: Τυπωθήτω
Έτος Κυκλοφορίας: 1999
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon
Εξαντλήθηκε
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Αντωνόπουλος, Αντώνιος Ι.
Γεννήθηκε στην Αθήνα (1958),όπου ολοκλήρωσε τις μουσικές και πανεπιστημιακές του σπουδές (Δίπλωμα Σύνθεσης, Δίπλωμα Πιάνου, Πτυχίο Παιδαγωγικού τμήματος Παν/μίου Αθηνών). Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ των Παν/μίων Sorbonne-Paris 4 και Montpellier 3 στη Γαλλία, με αντικείμενο έρευνας τη φιλοσοφική θεμελίωση της ποιητικής του Ιάννη Ξενάκη και τη σχέση της με το μουσικό φιλοσοφικό σύστημα στην Αρχαία Ελλάδα.. Έχει συγγράψει το θεωρητικό έργο "Από την τονική στη σύγχρονη μουσική θεωρία" (Εκδόσεις Τυπωθήτω, Αθήνα, 1999), διετέλεσε παραγωγός στο Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (εκπομπή Μούσα Πολύτροπος), έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις του σε συνέδρια και σεμινάρια (διοργάνωση δημοσίων και ιδιωτικών φορέων), κατέχει τη θέση Διευθυντή Σπουδών σε Ωδεία και Μουσικές Σχολές και έχει διατελέσει καθηγητής στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης. Διδάσκει Σύνθεση και Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής και δραστηριοποιείται στη μουσικολογική έρευνα. Μελέτες και άρθρα του για τον Αρχαίο Ελληνικό Μουσικό Πολιτισμό έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Συνθέσεις του παρουσιάζονται σε συναυλίες ανά την Ελλάδα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.