Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Πηγές για την ιστορία της Μακεδονίας
(1889-1905: Εκκλησία και κράτος)
Συγγραφέας:   Σοφία Βούρη


Offer
Η ποικιλία και ο πλούτος των πληροφοριών που μας παρέχουν οι πηγές της συλλογής αυτής εμπλουτίζουν το πεδίο έρευνας με νέα στοιχεία και πληροφορίες για επίκαιρα ζητήματα που περιμένουν απάντηση. Το βασικότερο όμως είναι η στάση του Πατριαρχείου απέναντι στην εθνική πολιτική του ελληνικού κράτους στη Μακεδονία ή, διαφορετικά διατυπωμένο, ως πότε το Πατριαρχείο υπηρέτησε το οικουμενικό ιδεώδες και αντιστάθηκε στον εθνικισμό; Το αρχειακό υλικό που δημοσιεύεται στο βιβλίο επιβεβαιώνει την άποψη ότι το οικουμενικό ιδεώδες αποτελούσε βασικό άξονα της πολιτικής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έως τα τέλη του 19ου αιώνα, και ως εκ τούτου ερχόταν συνεχώς αντιμέτωπο με τον ελληνοκεντρικό προσανατολισμό του ελληνικού κράτους για μια κρατική ελληνική Εκκλησία. Τις διάφορες όψεις αυτού του ζητήματος φωτίζουν με πληρότητα οι επιλεγμένες πρωτογενείς πηγές αυτού του τόμου, οι οποίες αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των εθνικών αντιλήψεων και των κριτηρίων που χαρακτήριζαν τους υπεύθυνους φορείς της εκκλησιαστικής και εκπαιδευτικής πολιτικής στη Μακεδονία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες, στο βαθμό που αποτυπώνουν ανάγλυφα για γενικές τάσεις, τις διαφορετικές ιδεολογίες για την πολιτική βούληση διαφορετικών κέντρων εξουσίας: της Υψηλής Πύλης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ελληνικού κράτους.

21χ14 εκ., 335 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.94 (Μακεδονία - Ιστορία), 320.949 5 (Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς), 262 (Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ISBN: 978-960-01-0796-8
ISBN (10ψήφιο): 960-01-0796-3
Βάρος: 0.507 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 1999
Γράψε τη δική σου κριτική
19.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.06
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Σοφία Βούρη είναι σήμερα αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκει ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Το συγγραφικό της έργο είναι επικεντρωμένο στην αρχειακή έρευνα για τα εκπαιδευτικά δρώμενα του μακεδονικού χώρου την εποχή των εθνικών ανταγωνισμών και την έκδοση τόμων με σχετικό αρχειακό υλικό. Επίσης στο έργο της μελετά ζητήματα που αναφέρονται στη σχέση της εθνικιστικής ιδεολογίας με τη συγκρότηση εθνικής συνείδησης, με πεδίο αναφοράς τα σχολικά εγχειρίδια των βαλκανικών χωρών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.