Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η Νικόπολη του Πόντου
Συγγραφέας:   Νίκος Εμμανουηλίδης


Η Νικόπολη του Πόντου
Η ένδοξη Επαρχία Νικοπόλεως του Πόντου, τιμάται με ένα νέο βιβλίο που έχει τίτλο "Η Νικόπολη του Πόντου", το οποίο συνέγραψε ο Νίκος Εμμανουηλίδης, της ιστορικής οικογένειας των Εμμανουηλάντων, που κατάγονται από το χωριό Ασαρτσούχ Νικοπόλεως.
Τη βασική έρευνα και δουλειά είχε κάνει η Λαογραφική και συντακτική επιτροπή Εκκλησιαστικής Επαρχίας Νικοπόλεως Πόντου, με Πρόεδρο τον Π. Φουρνιάδη, Γεν. Γραμματέα τον Κ. Γανωτίδη, Ταμία τον Θ. Ιωσηφίδη και μέλη τους Χ. Εμηνίδη και Ι. Χατζηλιάδη, που εξέδωσαν το μνημειώδες έργο "Ιστορία και λαογραφία εκκλησισταικής επαρχίας Κολωνείας και Νικοπόλεως (Σεμπίν - Καραχισάρ), το 1964, στην Καβάλα, τη "Μητρόπολη" των εν Ελλάδι Νικοπολιτών.
Έκτοτε η Νικόπολη δοξάστηκε με άρθρα και αναφορές, για να έλθει ο Νίκος Εμμανουηλίδης, εκλεκτό τέκνο της εν Πόντω πατρίδας μας, και να συγγράψει το έργο "Η Νικόπολη του Πόντου", που κυκλοφορείται από τις εκδόσεις "Ινφογνώμων".
Στο βιβλίο, που μπορεί να θεωρηθεί και μια μικρογραφία του προαναφερθέντος έργου της Επιτροπής, υπάρχουν τα βασικά στοιχεία της ιστορίας της πόλης καθώς και των χωριών της Εκκλησιαστικής Επαρχίας Κολωνείας και Νικοπόλεως, καθώς και στοιχεία για τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου.
Με δεδομένο ότι το προηγούμενο έργο της Επιτροπής εξαντλήθηκε εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα επανέκδοσής του, η κυκλοφορία του βιβλίου "Η Νικόπολη του Πόντου", του Νίκου Εμμανουηλίδη, μπορούμε να πούμε ότι καλύπτει ένα τεράστιο κενό, για την ιστορία και τον πολιτισμό μιας περιοχής που έπαιξε σοβαρό ρόλο στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού του Πόντου και της Ανατολής.

218 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ιστορικά
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.293 (Πόντος - Ιστορία ), 938.499 (Ιστορία - Ελληνισμός της διασποράς)
ISBN: 978-960-8362-94-9
ISBN (10ψήφιο): 960-8362-94-6
Βάρος: 0.4 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Γράψε τη δική σου κριτική
13.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.57
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Εμμανουηλίδης, Νίκος
Ο Νίκος Εμμανουηλίδης γεννήθηκε το 1932 στα Κύργια Δράμας και είναι το τέταρτο από τα επτά παιδιά προσφύγων γονέων. Τα παιδικά του χρόνια σφραγίστηκαν από έντονα βιώματα της κατοχής. Τελείωσε το 1945 το Δημοτικό με πολλά μαθησιακά κενά. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας δίνει εξετάσεις το 1951 και πετυχαίνει στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορία ως ανθυποσμηναγός. Μέχρι το διορισμό του εργάζεται στο Ιδιωτικό Γυμνάσιο της Νάουσας. Το 1961 διορίζεται δημόσιος καθηγητής στο Γυμνάσιο Προσοτσάνης και μετά διετία μετατίθεται στο Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας. Το 1967, μετά από ειδική πρόσκληση, τοποθετείται οργανικά στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιά. Εκεί γνωρίζει και παντρεύεται την Ειρήνη Τζιβρά, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, με την οποία αποκτά τη Βασιλική-Χριστίνα, καθηγήτρια πιάνου, και το Χρήστο, γιατρό. Παρακολουθεί σεμινάρια "Γλώσσας και Πολιτισμού" στην πόλη Aix-en-Provence της Γαλλίας. Μετά από επιτυχείς εξετάσεις επιμορφώνεται στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης (1972-1974), απ΄ όπου αποφοιτά με "άριστα". Το 1983 μετατίθεται στην Πρότυπο Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης. Προάγεται σε Γυμνασιάρχη και τοποθετείται στο Γυμνάσιο Σκύρου (1984-1986). Μετά την προαγωγή του σε Λυκειάρχη μετατείθεται στο Β΄ Λύκειο Καλλιθέας Αθηνών, απ΄ όπου το 1990 συνταξιοδοτείται. Διαμένει μόνιμα από το 1975 στη Νέα Σμύρνη. Ο Νίκος Εμμανουηλίδης διακρίθηκε ως εκπαιδευτικός. Αγάπησε με πάθος το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και το υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση υποδειγματική, αφήνοντας πίσω του αξιόλογο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο. Έχει μεταφράσει από τη γαλλική κείμενα εκπαιδευτικού περιεχομένου και ένα ιστορικό βιβλίο και έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία με εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Μετά τη συνταξιοδότησή του, δημοσιεύει τακτικά κείμενα σε ποντιακά περιοδικά, πεζά και ποιήματα στην τοπική εφημερίδα της γενέτειράς του.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.