Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η γυναίκα στα ονειροκριτικά κείμενα
(Από την ύστερη αρχαιότητα έως το ύστερο Βυζάντιο)
Συγγραφέας:   Βασιλική Γ. Κόκκορη


Η γυναίκα στα ονειροκριτικά κείμενα
Τις τελευταίες δεκαετίες η ιστορική έρευνα έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον από θέματα εξουσίας, μεγάλων προσωπικοτήτων και πολέμων, στους ανώνυμους, τις κοινωνικές ομάδες και τις συνθήκες της καθημερινής ζωής οι οποίες είχαν για καιρό αγνοηθεί. Στα πλαίσια της νέας οπτικής της ιστορικής έρευνας εντάσσονται, ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, και τα Ονειροκριτικά κείμενα.

Σκοπός αυτού του πονήματος είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων που διέπουν και καθορίζουν το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στον κοινωνικό ιστό από την Ύστερη Αρχαιότητα (2ος αι. μ.Χ.) έως το Ύστερο Βυζάντιο (15ος αι. μ.Χ). Κόρες και σύζυγοι, ελεύθερες και δούλες, Αυγούστες και κοινές θνητές, ευυπόληπτες και πόρνες, παρελαύνουν μέσα από την αφήγηση των ονείρων και την εξήγηση των συμβόλων.

Με οδηγό τα σωζόμενα Ονειροκριτικά αναζητείται η συνέχεια των αρχαιογενών αντιλήψεων που διαμόρφωσαν την εικόνα της γυναίκας και που πέρασαν σχεδόν αυτούσιες στον βυζαντινό κόσμο. Η στάση αυτών των ιδιότυπων μαντικών κειμένων αποδεδειγμένα αντανακλά την ανδρική αντίληψη των πραγμάτων, διατυπωμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, σε βάρος των γυναικών.

Μια έρευνα που προωθεί τις γνώσεις μας γύρω από τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών στον ιδιωτικό καθώς και στο δημόσιο βίο.

24χ17 εκ., 285 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 888 (Βυζαντινή γραμματεία - Ιστορία και κριτική), 938.3 (Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453)
ISBN: 978-960-565-134-3
ISBN (10ψήφιο): 960-565-134-3
Βάρος: 0.602 κιλά
Εκδότης: Andy΄s Publishers
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
16.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.24
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Βασιλική Γ. Κόκκορη γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Κάτοχος Master στη Βυζαντινή Ιστορία του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και Διδακτορικού Διπλώματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Επίσης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ-Αθήνας. Επί σειρά ετών έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και έχει διδάξει σε Επιμορφωτικά Κέντρα της Αθήνας. Μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα με δημοσιεύσεις άρθρων και εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα εργάζεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.