Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η προς Ρωμαίους επιστολή
Συγγραφέας:   Karl, 1886-1968 Barth


Η προς Ρωμαίους επιστολή
Αν έχω ένα "Σύστημα", τότε αυτό συνίσταται στο ότι διατηρώ κατά το δυνατόν επίμονα προ οφθαλμών αυτό που ο Κίρκεγκωρ αποκάλεσε "άπειρη ποιοτική διαφορά" χρόνου και αιωνιότητας, με τη θετική και την αρνητική της σημασία. "Ο Θεός βρίσκεται στον ουρανό και εσύ στη γη". Η σχέση αυτού του Θεού προς αυτόν τον άνθρωπο, η σχέση αυτού του ανθρώπου προς αυτόν τον Θεό είναι για μένα το θέμα της Βίβλου και η σύνοψη της φιλοσοφίας εν ταυτώ. Στο σταυροδρόμι αυτό η Βίβλος βλέπει τον Ιησού Χριστό.
Προσεγγίζοντας τώρα ένα κείμενο όπως η Προς Ρωμαίους επιστολή, ασχολούμαι με αυτό υπό την προσωρινή προϋπόθεση ότι η εξίσου λιτή όσο και απροσμέτρητη σημασία αυτής της σχέσης θα πρέπει να ήταν για τον Παύλο, καθώς οικοδομούσε τις έννοιές του, προ οφθαλμών, και μάλιστα με την ίδια τουλάχιστον οξύτητα που παρουσιάζεται και μπροστά μου, καθώς τώρα καταπιάνομαι με τον προσεκτικό αναστοχασμό πάνω στις έννοιες του.
Το να προϋποθέτω προσωρινά ότι ο Παύλος στην Προς Ρωμαίους επιστολή μίλησε όντως για τον Ιησού Χριστό και όχι για κάτι άλλο είναι κατ΄ αρχήν μια παραδοχή τόσο καλή ή τόσο κακή όσο οποιαδήποτε άλλη από τις προσωρινές παραδοχές των ιστορικών. Αν με ρωτούσε βέβαια κανείς για ποιο λόγο προσεγγίζω την Προς Ρωμαίους επιστολή με αυτήν ακριβώς την παραδοχή, θα απαντούσα αντερωτώντας: θα μπορούσε ένας σοβαρός άνθρωπος να προσεγγίσει ένα κείμενο που εκ των προτέρων δεν είναι ανάξιο κάθε σεβασμού με μια άλλη παραδοχή από το να δεχτεί ότι ο Θεός είναι Θεός;
Και αν επέμενε κανείς να παραπονιέται για το πόση βία ασκώ στον Παύλο με αυτή την παραδοχή, τότε θα έπρεπε να διατυπώσω το αντίθετο παράπονο, ότι δηλαδή άσκηση βίας στον Παύλο είναι τούτο: όταν κανείς τον κάνει να μιλάει κατ΄ επίφασιν για τον Ιησού Χριστό, αλλά στην πραγματικότητα τον παρουσιάζει να ομιλεί για ένα ανθρωποσοφικό χάος από απόλυτες σχετικότητες και σχετικές απολυτότητες. Για το χάος αυτό ο Παύλος σε όλες του τις Επιστολές επιφυλάσσει μόνο εκφράσεις βαθύτατης απέχθειας.

Karl Barth
(από την πρόλογο της δεύτερης έκδοσης)

24χ17 εκ., 679 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 230 (Θεολογία )
Άλλα πρόσωπα: Γεώργιος Βλαντής (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-8053-49-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8053-49-8
Βάρος: 1.235 κιλά
Εκδότης: Άρτος Ζωής
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
30.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Κάρλ Μπάρτ (1886-1968) γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας. Από το 1904 έως το 1908 σπούδασε ευαγγελική θεολογία στη Βέρνη, στο Βερολίνο, στην Τυβίγγη και στο Μαρβούργο, και από το 1911 έως το 1921 υπηρέτησε ως πάστορας στην εργατική ενορία του Σάφενβιλ. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Γοττίγγης (1921-1925), του Μύνστερ (1925-1930) και της Βόννης (1930-1935). Ανέπτυξε αντιναζιστική δράση, η οποία εκφράστηκε κυρίως μέσω της Ομολογούσας Εκκλησίας, της οποίας έγινε ο θεολογικός μέντορας. Για τη δράση αυτή διώχθηκε πειθαρχικά, αναγκάστηκε σε πρόωρη συνταξιοδότηση και υποχρεώθηκε να μετοικήσει στη γενέτειρά του Βασιλεία, όπου το 1935 εξελέγη καθηγητής. Μεταπολεμικά έλαβε μέρος στην ιδρυτική συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (1948) και συμμετείχε σε διάφορες οικουμενικές συνατνήσεις. "Η προς Ρωμαίους επιστολή", το γνωστότερο έργο του, έχει εκδοθεί στα ελληνικά από τον Άρτο Ζωής (2015).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.