Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το σχολικό βιβλίο
(Σχεδιασμός, διδασκαλία, αξιολόγιση)

Offer
Τρία είναι τα κομβικά στάδια στη ζωή ενός σχολικού βιβλίου:

1. Το στάδιο της δημιουργίας, δηλαδή του σχεδιασμού
2. Το στάδιο της εφαρμογής, δηλαδή της χρήσης του ως μέσου διδασκαλίας και μάθησης, και
3. Το στάδιο της αξιολόγησης (διαμορφωτικής ή τελικής). Αυτά τα τρία στάδια συνθέτουν τον σκελετό επί του οποίου εξελίσσεται η μελέτη των σχολικών βιβλίων στον παρόντα τόμο.

Στο πρώτο μέρος, τον "Σχεδιασμό", παρουσιάζουμε τη διαδικασία σχεδιασμού, τους φορείς και τις προοπτικές στην παραγωγή των σχολικών βιβλίων και εν γένει των μέσων διδασκαλίας. Επισημαίνεται ότι η τεχνολογία των σχολικών βιβλίων, συμβατική ή ψηφιακή, καλείται να καλύψει ανάγκες και γι αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τα όρια και τις δυνατότητές της, για να την αξιοποιήσουμε με τον πιο πρόσφορο παιδαγωγικά τρόπο. Τον πρόσφορο παιδαγωγικό τρόπο, τον οποίο υιοθετούν οι εκπαιδευτικοί κατά τη χρήση των σχολικών βιβλίων στη σχολική τάξη, εξετάζουμε στο δεύτερο μέρος αυτού του τόμου, τη "Διδασκαλία". Παρουσιάζουμε ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα από έρευνα στο πεδίο που διεξήχθη σε 3 δημοτικά σχολεία του κέντρου της Αθήνας το 2009-2010. Υποστηρίζουμε ότι, προκειμένου να αξιοποιούνται παιδαγωγικά τα σχολικά βιβλία επ΄ ωφελεία των μαθητών και της μάθησης, απαιτείται συντονισμένος και στρατηγικής φύσεως μακρο-πρόθεσμος προγραμματισμός για μια "Παιδαγωγική του Σχολικού Βιβλίου", με κυριότερες προϋποθέσεις: α. την αναθεώρηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων και την περικοπή της ύλης, β. την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στον σχεδιασμό εκπαιδευτικού υλικού με παιδαγωγικούς όρους, γ. τη διαχρονική έρευνα στον τρόπο παιδαγωγικής αξιοποίησης και αποτελεσματικότητας των σχολικών βιβλίων και εν γένει των εκπαιδευτικών μέσων, κατά τη μαθησιακή διαδικασία. Στο τρίτο μέρος, στη θεματική της "Αξιολόγησης" των σχολικών βιβλίων ο αναγνώστης θα βρει κείμενα των Κυριάκου Μπονίδη, Όθωνα Μπουραντά, Ηλία Γ. Ματσαγγούρα, Ευτυχίας Αντωνίου, Ντίας Γαλανοπούλου, Ειρήνης Πετράτου και Αλεξάνδρας Χ. Κουλουμπαρίτση, τα οποία επικεντρώνονται στις διαδικασίες και τα εργαλεία έρευνας και αξιολόγησης των σχολικών βιβλίων.

24χ17 εκ., 342 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 375 (Εκπαίδευση - Προγράμματα μαθημάτων), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική)
ISBN: 978-960-333-852-9
ISBN (10ψήφιο): 960-333-852-4
Βάρος: 0.718 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
26.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.02
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ντία Γαλανοπούλου πήρε πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα χημείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι σήμερα Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο Τμήμα Χημείας του ιδίου Πανεπιστημίου. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το North Carolina State University των ΗΠΑ, στα ερευνητικά της δε ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη του μεταβολισμού των λιπιδίων, της δομής και των λειτουργιών των βιολογικών μεμβρανών και των μοριακών μηχανισμών μεταγωγής σήματος, καθώς και η Διδακτική της Βιοχημείας. Έχει διδάξει Χημεία Τροφίμων στα Τμήματα Χημείας, Βιολογίας και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Αλεξάνδρα Χ. Κουλουμπαρίτση είναι σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Γεννήθηκε στο Βελγικό Κογκό και σπούδασε παιδαγωγικές επιστήμες στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία. Ως υπότροφος του ΙΚΥ απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό δίπλωμα στην εκπαιδευτική τεχνολογία. Έχει εργασθεί σε σχολικές μονάδες γενικής και ειδικής αγωγής και παλιννοστούντων-αλλόγλωσσων μαθητών. Διετέλεσε για πέντε έτη σχολική σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της κινούνται γύρω από τη θεωρία και την πράξη των αναλυτικών προγραμμάτων, της διδακτικής μεθοδολογίας και των διδακτικών μέσων με έμφαση το σχολικό εγχειρίδιο.

Ο Ηλίας Ματσαγγούρας είναι καθηγητής διδακτικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με κεντρικό άξονα επιστημονικής ενασχόλησης τη θεωρία και την πράξη της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας έχει ασχοληθεί με την κριτική σκέψη, τη στοχαστικοκριτική προσωπική θεωρία διδασκαλίας, τη διαθεματική σχολική γνώση, την κειμενοκεντρική προσέγγιση του γραπτού λόγου, τον σχολικό εγγραμματισμό, την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και την οργάνωση της σχολικής τάξης. Διατέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του τμήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά το παρελθόν, θέση στην οποία υπηρετεί και κατά το παρόν διάστημα. Στα δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται και τα παρακάτω βιβλία: - Η σχολική τάξη (2001) - Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση (2000) - Θεωρία της διδασκαλίας (1999) - Στρατηγικές διδασκαλίας (2000) - Η εξέλιξη της διδακτικής (επιμ. 1995).

O Κυριάκος Θ. Μπονίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής και Παιδαγωγικής της Ειρήνης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι κυριότερες δημοσιευμένες μελέτες και οι ερευνητικές εργασίες του αφορούν την έρευνα των σχολικών βιβλίων και των μέσων διδασκαλίας, τον σχολικό πολιτισμό ειρήνης, την εκπαιδευτική έρευνα και την ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης.

Ο Όθων Α. Μπουραντάς είναι απόφοιτος του τμήματος φιλολογίας και παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στον κλάδο της σχολικής παιδαγωγικής του ίδιου τμήματος. Από το 2005 είναι απόφοιτος διδάκτορας του τομέα παιδαγωγικής της φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. και υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Τα κυριότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δημοσιευμένα κείμενα του στρέφονται γύρω από την έρευνα των μέσων διδασκαλίας και των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.