Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Benedetto Croce, Από την αισθητική εποπτεία στην άμεση έκφραση του πραγματικού
Συγγραφέας:   Δημήτριος Δακρότσης


Benedetto Croce, Από την αισθητική εποπτεία στην άμεση έκφραση του πραγματικού
Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να προβληθεί η πορεία του στοχασμού του σύγχρονου Ιταλού φιλοσόφου Benedetto Croce προς την ενοποίηση των αρχών του πνεύματος, δηλαδή της Αισθητικής, της Ηθικής, της Λογικής και της Ιστοριογραφίας με άξονα την άμεση ενορατική γνώση ή αισθητική εποπτεία. Συνεξετάζοντας τις αρχές αυτές, ο Δημήτρης Δακρότσης καταλήγει στο ότι, η άμεση ενορατική γνώση έχει το ίδιο ειδικό βάρος σε όλα τα πεδία της φιλοσοφίας, γιατί εκβάλλει σε λεπτές πτυχές των επιπέδων της πραγματικότητας αναδεικνύοντας κάθε φορά μία διαφορετική οπτική τους. Η ανάδειξη αυτή, παίρνει τη μορφή διακλάδωσης, δεδομένου ότι κατά την εκδήλωσή της, κάθε κατηγορία, υποκατηγορία, μορφή ή τρόπος του πνεύματος, καταλήγει να συνδέεται με μία αισθητικά επιβεβαιωμένη ενορατική γνώση. Ίσως γι΄ αυτό, αυτή η διακλάδωση ή καλύτερα πολυμορφική εκδήλωση της ενορατικής γνώσης προέταξε το κριτήριο της Αισθητικής στη φιλοσοφία του Croce. Ενώ λοιπόν η ενορατική γνώση θα μπορούσε να θεωρηθεί Αισθητική, στην πραγματικότητα είναι μόνο μία λειτουργία της, η οποία εισδύει στα υπόλοιπα πεδία της φιλοσοφίας. Στο παρόν έργο ωστόσο, αυτή η διακλάδωση αφορά κυρίως σε θέματα πολιτικά, σε θέματα συμπεριφορών και γενικότερα ηθικής.

24χ17 εκ., 186 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστήμες
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 100 (Φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική), 190 (Φιλοσοφία, Σύγχρονη)
ISBN: 978-618-81897-8-2
ISBN (10ψήφιο): 618-81897-8-0
Βάρος: 0.41 κιλά
Εκδότης: Ανάτυπο
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
13.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.57
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Δακρότσης, Δημήτριος
Ο Δημήτριος Δακρότσης (Θεσσαλονίκη, 1972) είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας. Απόφοιτος Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού, Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Ηθική). Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής στη Διημερίδα Ηθικής Φιλοσοφίας (συνδιοργάνωση Πανεπιστημίων: Αθηνών-Πελοποννήσου και Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής, 2009) και στο 23ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας, (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2013). Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, κριτικές και μελέτες γύρω από την Ηθική, Αισθητική και Πολιτική Φιλοσοφία. Από το 2013 συνεργάζεται με το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης ως διδάσκων-επιστημονικός υπεύθυνος σε προγράμματα φιλοσοφίας. Το 2014 έλαβε το τρίτο βραβείο στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Δοκιμίου του περιοδικού Νέα Σκέψη, ενώ το 2015 έλαβε το πρώτο βραβείο Δοκιμίου στον 33ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει διδάξει Λαογραφία στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Αισθητική Φιλοσοφία στον 7ο Κύκλο Εξειδικευμένων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Απόφοιτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο Έργο: "Ακαδημία Πλάτωνος - η Πολιτεία και ο Πολίτης" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Διδασκόντων του Έργου: "Ακαδημία Πλάτωνος" Εξειδικευμένα Προγράμματα για Απόφοιτους Ανώτατης Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και προς ένταξη στο Υπομητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.