Ιμαρέτ 1
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιμαρέτ 1

Οι δυο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ: Μυθιστόρημα

Γιάννης Καλπούζος

Άρτα 1854-1875. Ένα Ελληνόπουλο και ένα Τουρκόπουλο, ο Λιόντος και ο Nετζίπ, γεννιούνται την ίδια νύχτα. Η φιλία τους ξεκινά απ΄ την παιδική ηλικία και όσο μεγαλώνουν τόσο στεριώνει.
Κινούνται ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς κόσμους, των χριστιανών και των μουσουλμάνων, όμως εκείνοι χαράζουν τον δικό τους δρόμο. Με φύλακα άγγελό τους τον σοφό Παππού Ισμαήλ, βαδίζουν στην απρόβλεπτη και περιπετειώδη ζωή τους.
Στην πορεία τους περιπλέκονται η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πατέρα του Λιόντου, ο φανατικός Ντογάν, το αλληλοδιδακτικό σχολείο, οι φάρσες προς τον ορκισμένο εχθρό τους τον Φάσγανο, οι δυο μάνες, οι δίδυμοι Εβραίοι Γιοσέφ και Μεναχέμ, ο πετροπόλεμος.
Επίσης, τσιφλικάδες, κολίγοι, μάγκες της εποχής, χοροεσπερίδες, ραμαζάνι, Καφέ Αμάν, χαμάμ, επαναστάσεις, τα ερωτικά και κωμικά παραστρατήματα του Λιόντου, ο παράφορος έρωτας του Νετζίπ.
Το κλάμα και το γέλιο, το καλό και το κακό, η ομορφιά και η ασχήμια, η ελπίδα και το όνειρο, όλα έχουν θέση στο Ιμαρέτ του Θεού.

Γιάννης Καλπούζος

Γιάννης Καλπούζος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας, το 1960. Απο το 1982 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 1990 και το 1992 εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: "Έρως και Ευρώς" και "Με το ρυθμό της βροχής". Τα περισσότερα ποιήματα της δεύτερης συλλογής τιμήθηκαν από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με τον έπαινο "Λιλής Ιακωβίδη". Έκτοτε έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα, ένα βιβλίο με διηγήματα και άλλες τρεις ποιητικές συλλογές ("Το νερό των ονείρων", Ελλ. Γράμματα, 2000, "Το παραμιλητό των σκοτεινών θεών", Ίκαρος, 2006, "Έρωτας νυν και αεί", Ίκαρος, 2007). Από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους για περισσότερα από 65 τραγούδια, μεταξύ των οποίων και τα "Γιατί πολύ σ΄ αγάπησα" του Ορφέα Περίδη, "Δέκα μάγισσες" του Γιάννη Σαββιδάκη, κ.ά. ("Απʼ την Πρέβεζα στα Γιάννενα", "Όπου πας να πηγαίνω", "Με το ραβδί του Μωυσή", "Τι μου ʼχει λείψει", "Των άστρων οι φωνές", την ελληνική εκδοχή του "Brazil", κ.ά.) Επίσης έγραψε τους στίχους του παιδικού θεατρικού έργου "Τρυφεράκανθος", της Ελένης Πριοβόλου. Το μυθιστόρημά του "Ιμαρέτ" (Μεταίχμιο, 2008), τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και των Λεσχών Ανάγνωσης, το 2009.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Χαλκιάς (Εικονογράφος)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
312
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.473 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση