Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μυθοπλασία, βίωμα και παιδεία
(Διδασκαλίας τέχνη: Θεωρία και εφαρμογές)
Συγγραφέας:   Γιάννης Παπαδόπουλος


No Cover
Ο όρος "μυθοπλασία" σημαίνει την σύνθεση μύθων. Ως μυθοποιός ο ποιητής πλάθειή μετα-πλάθει (διασκευάζει) κάποιο μύθο, δομώντας την υπόθεση, δηλαδή την πλοκή του δράματος. Βάσει της μιμήσεως το δράμα παριστάνεται από σκηνής ενώπιον του κοινού, εγείροντας πάθη και προκαλώντας παθήματα, προσφέροντας την επικυρωμένη γνώση και περαίνοντας την κάθαρση.

Ο όρος "βίωμα" αποδίδει τον έντονο και ενσυνείδητο τρόπο ζωής. Ως δρων πρόσωπο καθένας/ μία ηθοποιός παριστάνει τα δραματικά γεγονότα. Λόγω της ψευδαισθήσεως τα αίτια και τα αποτελέσματα της σκηνικής δράσεως ισοδυναμούν με προσομοιώσεις των αυθεντικών παθών και παθημάτων. Ανάλογα προς την μέθεξη και την ταύτιση, τα μέλη του κοινού βιώνουν τον μύθο, προσλαμβάνουν την γνώση και προσεγγίζουν την κάθαρση.

Ο όρος "παιδεία" περιγράφει το όχημα με το οποίο καλύπτεται η μετάβαση από την τάξη της φύσεως προς τον λόγο του πολιτισμού, μέσω των διαδικασιών της κοινωνικοποιήσεως και του κοινωνικού ελέγχου. Βάσει της μιμήσεως θεμελιώνονται οι πρώτες γνώσεις και προάγεται το μανθάνειν. Συστηματικά, σύμφωνα με την παιδεία ο εαυτός μεταμορφώνεται σε εγώ και μετέχει στο άλλο, οπότε αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση και καλλιεργείται η συλλογική ταυτότητα.

Συνδέοντας τους ανωτέρω όρους, αφενός θεωρητικά, η παρούσα μελέτη διερευνά τις δυνατότητες αξιοποιήσεως της μυθοπλασίας και της βιωματικής διδασκαλίας στα πλαίσια της παιδαγωγικής διαδικασίας. Αφετέρου, παρουσιάζει δύο σειρές εφαρμογών της προτεινόμενης μεθόδου, για την Προσχολική Αγωγή και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

21χ14 εκ., 432 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 372 (Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια)
ISBN: 978-960-8295-34-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8295-34-3
Βάρος: 0.667 κιλά
Εκδότης: Ψηφίδα
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
21.90
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.49
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Παπαδόπουλος, Γιάννης
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και ανακηρύχθηκε διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Θεάτρου από το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ίδιου πανεπιστημίου. Το έργο του "Ο Α, ο Β και ο Γ" (1984), διακρίθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Eργου για δόκιμους συγγραφείς και ανέβηκε από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Συνέγραψε σενάρια κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, ενώ είχε την επιστημονική ευθύνη της παραγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε βίντεο. Επί σειρά ετών διδάσκει Κοινωνιολογία του Θεάτρου σε ανώτερες θεατρικές σχολές και επιμορφωτικά σεμινάρια. Από το 1998 συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο οποίο εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής τον Φεβρουάριο του 1999, με γνωστικό αντικείμενο τη Θεατρική Παιδεία και Αγωγή-Θέατρο και Κοινωνία. Τέλος, έχει συνεργαστεί ως δημοσιογράφος με εφημερίδες και περιοδικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.