Από τους καθ' ημάς αντίποδες: Όψεις της ιστορίας της ελληνοαυστραλιανής παροικίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από τους καθ' ημάς αντίποδες: Όψεις της ιστορίας της ελληνοαυστραλιανής παροικίας

Όψεις της ιστορίας της ελληνοαυστραλιανής παροικίας

Χρήστος Ν. Φίφης

20.00€ -21% 15.80€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602088975

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2015

  • Εκδότης

    Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.

Η μεγάλη και οργανωμένη παροικία των Ελλήνων στην Αυστραλία, με τις Κοινότητες, τις εκκλησίες, τα σχολεία, τους οργανισμούς και τις αδελφότητες, έχει τις ρίζες της ήδη στον 19ο αιώνα. Οι οικονομικές δυσχέρειες, οι πολιτικές διώξεις και άλλοι παράγοντες έκαναν χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Στο ανά χείρας βιβλίο επιχειρείται, με σαφή, περιεκτικό και αντικειμενικό τρόπο, η καταγραφή αυτής της μακράς και πολύπλευρης ιστορίας, ενώ εξηγούνται οι κοινωνικές και πολιτικο-οικονομικές συνθήκες εντός των οποίων συντελέστηκαν τα γεγονότα. Βεβαίως, επισημαίνεται η πολιτιστική προσφορά του Ελληνισμού των Καθ` ημάς Αντιπόδων, χωρίς όμως να αποφεύγονται και ορισμένα ενοχλητικά ερωτήματα που αφορούν άμεσα τους ίδιους τους Ελληνοαυστραλούς: "Πώς και πού ζούμε;", "Ποιοι είμαστε;", "Τι έχει απογίνει από τους σκοπούς και τα οράματα των πρωτοπόρων;" "Ποια είναι η κατεύθυνσή μας;"
Ξεναγός μας σε αυτό το ταξίδι είναι ο Χρήστος Φίφης, ο οποίος γνωρίζει καλά την ιστορία της Αυστραλίας και της Ελληνοαυστραλιανής παροικίας, καθώς τη σπούδασε και τη δίδαξε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αυστραλίας για 30 χρόνια. Η παρούσα μονογραφία του είναι αναμφίβολα πολύτιμη για όλους εκείνους που ασχολούνται με ζητήματα της Ελληνικής Διασποράς.

Χρήστος Ν. Φίφης

Χρήστος Ν. Φίφης (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Φίφης υπήρξε μέλος του ιδρυτικού προσωπικού του Προγράμματος Διερμηνέων και Μεταφραστών που δημιουργήθηκε στο RMIT της Μελβούρνης το 1975 όπου δίδαξε ως Λέκτορας Νέων Ελληνικών από το 1975 ως το 1981. To 1982 ο κλάδος Διερμηνέων και Μεταφραστών μεταφέρθηκε στο VICTORIA COLLEGE της Μελβούρνης στο οποίο δίδαξε επίσης ως το 1986. Το 1987 διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής Νέων Ελληνικών και πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Τον Ιανουάριο του 2005 αφυπηρέτησε από την ενεργό διδασκαλία και τώρα εξακολουθεί να είναι Honorary Research Associate του Πανεπιστημίου La Trobe. Έχει επιμεληθεί τη συγκέντρωση και έκδοση των ποιημάτων του Νίκου Νινολάκη, "Αργοναύτης του Νότου", Αθήνα, 1986. Το 2009 έχει επίσης επιμεληθεί σε συνεργασία με τη Δρ Μαρία Ηροδότου και το Δρ Θανάση Σπηλιά και το περιοδικό "Παρουσία "της Αθήνας, ένα ειδικό αφιέρωμα για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, με μια σύντομη Ανθολογία Ελληνικής Ποίησης στην Αυστραλία. Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, τόμους πρακτικών συνεδρίων και κεφάλαια σε άλλους συλλογικούς τόμους για το έργο του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου, της Ζωής Καρέλλη, του Γιώργου Βαφόπουλου, του Θανάση Παπαθανασόπουλου, του Δημήτρη Τσαλουμά, του Αριστείδη Παραδείση, για το έργο άλλων ελληνοαυστραλών συγγραφέων και την Ελληνοαυστραλιανή λογοτεχνία, για θέματα της Ελληνομάθειας στην Αυστραλία και ζητήματα της Ελληνοαυστραλιανής παροικίας. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες. Από το 2009 είναι ταχτικός συνεργάτης του "Παροικιακού Βήματος" της Νότιας Αυστραλίας. Επίσης από το 2004 επιμελείται την εβδομαδιαία ελληνική εκπομπή "Συνάντηση" του πολυπολιτισμικού ραδιοσταθμού 3ΖΖΖ της Μελβούρνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
368
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.46 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση