Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το θανατικόν της Ρόδου
Συγγραφέας:   Εμμανουήλ Λιμενίτης


Το θανατικόν της Ρόδου
Το έμμετρο "Θανατικόν της Ρόδου" του Εμμανουήλ/Μανόλη Λιμενίτη (γνωστού παλιότερα ως Γεωργηλλά) αναφέρεται στην επιδημία πανούκλας που ξέσπασε στην ιπποτοκρατούμενη πόλη της Ρόδου τον Οκτώβριο του 1498. Ακολουθώντας μια παραδοσιακή χριστιανική κοσμοθεωρία, που αποδίδει τις φυσικές και άλλες καταστροφές στις αμαρτίες των ανθρώπων, κυρίως στον ελεύθερο ερωτισμό, στα τυχερά παιχνίδια και στην απληστία, ο ποιητής παρουσιάζει την επιδημία ως δίκαιη θεία τιμωρία.

Το ποίημα διαθέτει και στοιχεία "ιστορικού θρήνου", που γίνεται λυρικότερος με τη χρήση πολλών κοινωνικοανθρωπολογικών και λαογραφικών παρατηρήσεων για τις ωραίες Ροδίτισσες και γενικά τον αστικό και τον ιπποτικό κόσμο του νησιού, καθώς και γνωρίσματα της διαδεδομένης στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση παραινετικής και ηθικοδιδακτικής λογοτεχνίας, ειδικότερα του είδους των "ομιλιών" και της μισογυνικής σάτιρας του "καθρέπτη γυναικών". Τμήματα του ποιήματος με ξεχωριστό ενδιαφέρον αποτελούν η εικαστική, δυτικοευρωπαϊκού τύπου περιγραφή ("έκφραση") του Χάρου και ο διάλογος του Ποιητή με τον "Λογισμό" του, που παραπέμπει στο είδος του θεατρόμορφου/δραματικού διαλόγου.

Σε Επίμετρο, ο γλωσσολόγος επιμελητής της έκδοσης Gunther Steffen Henrich, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λιψίας, παραθέτει και άλλες "εκφράσεις" του Χάρου, ποιητικές περιγραφές για την Ημέρα της Κρίσεως και λογοτεχνικές μαρτυρίες για επιδημίες και φυσικές καταστροφές.

24χ16 εκ., 128 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Παλιότερα Κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 889.1 (Νεοελληνική ποίηση), 889.1 (Νεοελληνική ποίηση - Ιστορία και κριτική)
Άλλα πρόσωπα: Gunther Steffen Henrich (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-231-169-1
ISBN (10ψήφιο): 960-231-169-Χ
Βάρος: 0.262 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
12.72
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.32
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Εμμανουήλ Λιμενίτης (γνωστού παλιότερα ως Γεωργηλλά) υπήρξε λόγιος και κληρικός από τη Ρόδο. Έζησε από το 15ο ως το 16ο αιώνα. Συνέγραψε έργα που δίνουν πληροφορίες για δραματικά γεγονότα στη Ρόδο, στα τέλη του 15ου αιώνα. Το σημαντικότερό του έργο είναι το "Θανατικόν της Ρόδου", στο οποίο εξιστορούνται τα γεγονότα έπειτα από την επιδημία της πανώλης που έπληξε το Νησί των Ιπποτών το 1498. Άλλο του έργο είναι η διασκευή βυζαντινού μυθιστορήματος, το οποίο αναφέρεται σε φανταστικές περιπέτειες του στρατηγού Βελισσάριου, με τίτλο "Ιστορική εξήγησις περί Βελισσαρίου".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.