Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η κοσμοθεωρητική βάση της 3ης του Σεπτέμβρη
Συγγραφέας:   Δαμιανός Βασιλειάδης


Η κοσμοθεωρητική βάση της 3ης του Σεπτέμβρη
Στην θεωρία το κοσμοθεωρητικό υπόβαθρο της 3ης του Σεπτέμβρη δεν είχε να ζηλέψει τίποτε απολύτως από τις καθιερωμένες κοινωνικές θεωρίες. Μάλιστα η ιστορική πραγματικότητα έδειξε τα αδιέξοδα στην αντικειμενική πραγματικότητα τόσο της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, όσο και του φιλελευθερισμού. Και τα δύο αποδείχτηκαν ανεπαρκή και ανίκανα να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε μια πραγματική ευδαιμονία, που θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ο τελικός στόχος της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως κατά πλειοψηφία ισχυρίζονται οι φιλόσοφοι. Προηγούνται βέβαια κοινωνικοί αγώνες, για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου. Όμως οι αγώνες αυτοί οφείλουν να προσεγγίσουν ακριβώς αυτό το δίπολο της ελευθερίας και της ισότητας.
Οι διάφορες διακηρύξεις αρχών είναι υποχρεωμένες να έχουν αυτό το κοσμοθεωρητικό υπόβαθρο.
Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ βασίστηκε στις δύο αυτές αρχές της ελευθερίας και της ισότητας, ώστε να προκύψουν προτάσεις που εξέφραζαν αυτό το όραμα συγκερασμού δύο διαφορετικών και αντιτιθέμενων κοσμοθεωριών.
Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη βασίστηκε σʼ αυτό το δίπολο. Όμως η εφαρμογή της πήρε άλλη κατεύθυνση, όχι γιατί η θεωρία ήταν λάθος, αλλά γιατί το ιστορικό υποκείμενο της υλοποίησης αυτού του στόχου, είτε εγκατέλειψε τον αγώνα είτε τον χρησιμοποίησε για την επίτευξη αλλότριων σκοπών απʼ αυτούς που διακήρυττε η θεωρία. Έτσι η 3η του Σεπτέμβρη διαστρεβλώθηκε στην πορεία, σε μεγάλο βαθμό ακυρώθηκε και τελικά μεταβλήθηκε και μεταλλάχτηκε στο αντίθετό της. Ενώ στο αρχικό της στάδιο υπήρξε το όραμα και η ελπίδα μιας κοινωνίας, τελικά εκείνοι που κλήθηκαν να την υπηρετήσουν δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και την ακύρωσαν.

21χ14 εκ., 85 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.495 (Πολιτική - Ελλάς - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις), 324.249 5 (Πολιτικά κόμματα - Ελλάς)
ISBN: 978-960-6826-58-0
ISBN (10ψήφιο): 960-6826-58-9
Βάρος: 0.156 κιλά
Εκδότης: Γόρδιος
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
10.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.90
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βασιλειάδης, Δαμιανός
Ο Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός, γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1937. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της γενέτειράς του και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου πήρε ενεργό μέρος στο ελληνικό και γερμανικό φοιτητικό κίνημα και στην ίδρυση της Ποντιακής Λέσχης Μονάχου, ως ιδρυτικό στέλεχος. Η δικτατορία τον βρήκε στο Μόναχο. Αμέσως εντάχτηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα και με τη δημιουργία από τον Ανδρέα Παπανδρέου του ΠΑΚ (Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος) υπήρξε από τα ιδρυτικά του στελέχη. Επί σειρά ετών σε υπεύθυνες θέσεις του Κινήματος διετέλεσε το 1973-4 Γενικός Γραμματέας των οργανώσεων της Δυτικής Γερμανίας, Δυτικού Βερολίνου των Φίλων του ΠΑΚ. Ήταν μέλος του "Εθνικού Συμβουλίου" του ΠΑΚ, υπεύθυνος του ΚΕΜΕΔΙΑ (Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης) επί ΠΑΚ και ΠΑΣΟΚ και μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του. Ως υπεύθυνος του ΚΕΜΕΔΙΑ διεύθυνε τις εργασίες και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγγραφή της Διακήρυξης 3ης του Σεπτέμβρη. Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1977, διαπιστώνοντας οριστική απόκλιση της διακηρυγμένης θεωρίας από την πολιτική πρακτική του Κινήματος. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της πολιτικής κίνησης "Άμεση Δημοκρατία" με πρόεδρο τον Μανώλη Γλέζο και υπεύθυνος της ομάδας του ΠΑΚ που μετείχε, ως μία από τις τρεις συνιστώσες, στην πρωτοβουλία αυτή. Διετέλεσε επί δύο δεκαετίες πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Ελληνοκουρδική Ένωση Φιλίας". Χρημάτισε επί σειρά ετών γραμματέας του "Κέντρου Πολιτικού Προβληματισμού" και του "Κέντρου Έρευνας και Πολιτικού Προβληματισμού". Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Ως εκπαιδευτής ορεινής πεζοπορίας και οδηγός βουνού καθιέρωσε πρώτος τις ήπιες μορφές τουρισμού στην Ελλάδα, (ορειβασία, ορεινή ποδηλασία κλπ.), δρώντας στον τομέα της προστασίας και σωστής αξιοποίησης της ορεινής φύσης. Συνέγραψε το βιβλίο "ΠΑΚ ΠΑΣΟΚ, Μύθος και πραγματικότητα", εκδ. "Διάλογος", Αθήνα 1977 και τη μελέτη "Δημοκρατικός Σοσιαλισμός ή το όραμα του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η εφαρμογή του στην πράξη", "Εναλλακτικές εκδόσεις", Αθήνα 2006. Δημοσίευσε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στη διαλεκτική σχέση θεωρίας και πράξης, μετέχοντας ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.