Η δική μου ζωή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η δική μου ζωή

Σκέψεις για τον επικείμενο θάνατο

Oliver Sacks

David Hume

Στις 19 Φεβρουαρίου 2015 o διάσημος νευρολόγος και συγγραφέας Όλιβερ Σακς, στα ογδονταένα του χρόνια, ανακοινώνει την απρό­σμενη διάγνωση των γιατρών για τον επικείμενο θάνατό του. Δημο­σιεύει ένα κείμενο με τίτλο Η δική μου ζωή, όπου δανείζεται τον τίτλο από αντίστοιχο κείμενο του Ντέηβιντ Χιουμ του 1776, στο οποίο ο μεγάλος φιλόσοφος ανακοίνωνε κι αυτός μια αντίστοιχη διάγνωση των γιατρών στα εξηνταπέντε του χρόνια. Ο Χιουμ, γράφοντας ένα αυτοβιογραφικό κομμάτι, συνέταξε ταυτόχρονα ένα μανιφέστο για τη φιλοσοφία του.

Και οι δύο πραγματεύονται τη ζωή τους μέχρι τη στιγμή της διά­γνωσης και διατυπώνουν τις σκέψεις τους σχετικά με τον επικείμενο θάνατο και τη διαχείριση του σύντομου χρόνου πού τους απομένει. Τα δύο κείμενα τα ενώνει η στάση απέναντι σε μια ολοκληρωμένη ζωή και τα διαφοροποιεί η ιδιομορφία του καθενός συγγραφέα ως προς τις άμεσες επιλογές του.

Άννυ Σπυράκου (Μεταφραστής)


Γιάννης Πόταγας (Μεταφραστής)


Oliver Sacks

Oliver Sacks (Συγγραφέας)

Ο Όλιβερ Σάκς (1933-2015) γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε νευρολογία στο Queen΄s College της Οξφόρδης και μετά το 1965 έζησε στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε κλινικός καθηγητής νευρολογίας στο Albert Einstein College of Medicicne και στο NYU School of Medicine. Για το επιστημονικό έργο του τιμήθηκε με πολλές διεθνείς διακρίσεις. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης στα περιοδικά "The New Yorker" και "The New York Review of Books", καθώς και σε πολλά ιατρικά περιοδικά. Οι "New York Times" αποκάλεσαν τον Δρα Σακς "the poet laureate of medicine" ("δαφνοστεφή ποιητή της ιατρικής"). Δημοσίευσε τα βιβλία: "Migraine" (1970), "Awakenings" (1973 - "Ξυπνήματα", Καστανιώτης, 1996), "A Leg to Stand On" (1984), "The Man who Mistook his Wife for a Hat" (1985 - "Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο", Καστανιώτης, 2000· Άγρα 2011), "Seeing Voices: A Journey into the World of the Deaf" (1989 - "Βλέποντας φωνές: Περιήγηση στον κόσμο των κωφών", Άγρα 2009), "An Anthropologist on Mars: Seven Paradoxical Tales" (1995 - "Ένας ανθρωπολόγος στον Άρη: Επτά παράδοξες ιστορίες", Άγρα 2007), "The Island of the Colorblind" (1996 - "Το νησί των τυφλών στα χρώματα", Άγρα 2013), "Uncle Tungsten: Memories of a Chemical Boyhood" (2001), "Oaxaca Journal" (2002), "Μusicophilia" (2007 - "Μουσικοφιλία", Άγρα 2011), "The Mind΄s Eye" (2010), "Hallucinations" (2012), "On the Move: A Life" (2015 - "Εν κινήσει: Μια ζωή", Ροπή 2016) και "Gratitude" (μετά θάνατον, 2015). Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε 22 γλώσσες και πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα. Ο Harold Pinter και ο Peter Brook διασκεύασαν βιβλία του σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ το "Αwakenings" ("Ξυπνήματα") ενέπνευσε την ομότιτλη αμερικανική ταινία με πρωταγωνιστές τον Robert De Niro και τον Robin Williams. Το 2006 ο Όλιβερ Σακς διαγνώσθηκε με μια σπανιώτατη μορφή μελανώματος και εξαιτίας της ασθένειας έχασε το ένα του μάτι. Αργότερα έμαθε ότι ανήκει "στο 2% των κακότυχων ασθενών" στους οποίους η μορφή αυτή καρκίνου προκαλεί μεταστάσεις. Στις 19 Φεβρουαρίου του 2015 ανακοίνωσε σε άρθρο του στους "New York Times" ότι του έμεναν λίγοι μόνο μήνες ζωής, καθώς οι μεταστάσεις στο ήπαρ του είχαν πολλαπλασιαστεί. "Τώρα θα πρέπει να αποφασίσω πώς θα ζήσω τους μήνες που μου απομένουν. Θέλω να τους ζήσω με τον πιο πλούσιο, βαθύ και παραγωγικό τρόπο που υπάρχει", συμπλήρωσε. Καρπός αυτού του αναστοχασμού υπήρξε το βιβλίο "Η δική μου ζωή: Σκέψεις για τον επικείμενο θάνατο" (Άγρα, 2015, σε συνδυασμό με ένα αντίστοιχο κείμενο του 1776 του David Hume). Επαληθεύοντας τις προβλέψεις της ιατρικής, ο Σακς υπέκυψε στην επάρατη νόσο στις 30 Αυγούστου 2015, σε ηλικία 82 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

David Hume

David Hume (Συγγραφέας)

Ο Ντέιβιντ Χιουμ (1711-1776), ο σημαντικότερος στοχαστής του σκωτικού διαφωτισμού, είναι ο πρώτος στην ιστορία της φιλοσοφίας ο οποίος επιχείρησε την εμπειρική θεμελίωση της "Επιστήμης του ανθρώπου" εισάγοντας την "πειραματική μέθοδο συλλογισμού στα ηθικά θέματα". Γεννήθηκε στο Εδιμβούργο από οικογένεια εμπόρων και, χάνοντας από πολύ νωρίς τον πατέρα τους, ο ίδιος και τα αδέλφια του μεγάλωσαν μόνο με την αφοσιωμένη φροντίδα της μητέρας τους. Από νωρίς στράφηκε με ιδιαίτερη θέρμη στη μελέτη κειμένων της κλασικής γραμματείας, όπως του Κικέρωνος, του Σενέκα, του Λουκρητίου και του Πλουτάρχου, και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το 1734 μετέβη στην πόλη La Fleche της Anjou, στο κολέγιο της οποίας είχε σπουδάσει ο Καρτέσιος, όπου επιδόθηκε στη συγγραφή, και κατόπιν επέστρεψε στο Λονδίνο για να δημοσιεύσει, σε ηλικία 28 ετών, το πρώτο και μεγαλύτερο φιλοσοφικό έργο του, "Πραγματεία για την ανθρώπινη φύση" (1739-40). Η καινοτομία των απόψεών του προκάλεσε την απορριπτική κριτική των συγχρόνων του, οι οποίοι του απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του άθεου και ακραίου αγνωστικιστή. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει τον Σκώτο φιλόσοφο σε νέα συγγραφή του έργου, "Έρευνες για την ανθρώπινη νόηση και για τις αρχές της ηθικής" ("Enquiries concerning human understanding and concerning the principles of morals") (1748, 1751), στο οποίο θα αμβλύνει φραστικά τη σκεπτικιστική οξύτητα ορισμένων από τα συμπεράσματα της "Πραγματείας", χωρίς ποτέ, όμως, να εγκαταλείψει τις θεμελιώδεις θέσεις του "νεανικού" του έργου. Στη συνέχεια δημοσιεύει τα "Ηθικά, πολιτικά, φιλολογικά δοκίμια" ("Essays moral, political, and literary") (1741-52), τις "Τέσσερις διατριβές" ("Four dissertations"), στις οποίες περιλαμβάνεται η "Φυσική ιστορία της θεολογίας" ("Natural history of religion") (1757), και τους έξι τόμους της "Ιστορίας της Μεγάλης Βρετανίας" (The history of Great Britain") (1754-1762). Το 1763 υπηρετεί στη Βρετανική Πρεσβεία του Παρισιού μέχρι το 1769, οπότε και επιστρέφει στη Σκωτία, για να αποσυρθεί και να συγγράψει τους "Διαλόγους για τη φυσική θεολογία" ("Dialogues concerning natural religion") και την "Αυτοβιογραφία μου" ("My own life"), τα οποία δημοσιεύονται μετά το 1776, έτος του θανάτου του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
32
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση