Προμηθέας δεσμώτης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Προμηθέας δεσμώτης

Αισχύλος

  • Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας

  • ISBN:

    9789605763633

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο

  • Έτος κυκλοφορίας

    2015

  • Εκδότης

    Γαβριηλίδης

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Στη βία και το θράσος και την αυθαιρεσία του! Μα θα συμμαζευτεί, θα λουφάξει σαν δαρμένο σκυλί, όταν τον στείλει κι αυτόν και την αδίστακτη εξουσία του στη λήθη ο γάμος που ετοιμάζεται να κάνει. Έτσι θα εκπληρωθεί η κατάρα που του έδωσε ο πατέρας του, ο Κρόνος, όταν του πήρε τον αρχαίο του θρόνο. Θα πνίγεται στο αίσχος του και μόνο εγώ θα ξέρω τον τρόπο να επιπλεύσει. Ας καμαρώνει τώρα. Ας παίζει με τον τρόμο των βροντών και τη φωτιά των κεραυνών του- δεν θα του χρησιμεύσουν όταν ξεσπάσει η θύελλα του εξευτελισμού του. Γιατί εγκυμονεί, ο άθλιος, τον χειρότερο αντίπαλο του: τερατώδη μαχητή, που πυρπολεί όσο κανένας κεραυνός και σπέρνει πανικό όσο καμιά βροντή· αυτόν που θα συντρίψει την κατάρα της θάλασσας και της στεριάς, την τρίαινα, το δόρυ του Ποσειδώνα. Ναι, θα πάθει τα πάνδεινα ο Δίας και θα μάθει τι σημαίνει να είσαι αφέντης και τι δούλος.
Γιώργος Μπλάνας

Γιώργος Μπλάνας (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Μπλάνας γεννήθηκε στο Αιγάλεω Αττικής το 1959. Σπούδασε ηλεκτροτεχνία και βιβλιοθηκονομία. Εργάστηκε ως ταχυδρόμος, βιβλιοθηκάριος, βιβλιοϋπάλληλος και κειμενογράφος στη διαφήμιση. Συνεργάστηκε με πολλά πολιτικά και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία ποίησης: "Η ζωή κολυμπά σαν φάλαινα ανύποπτη πριν τη σφαγή", Υάκινθος, 1987, "Η αναπόφευκτη ανθηρότητά σου", Διάττων, 1990, "Νύχτα", Νεφέλη, 1991, "Παράφορο!", Δελφίνι, 1997, "Άννα", Ερατώ, 1998, "Η απάντησή του", Νεφέλη, 2000, "Επεισόδιο", Νεφέλη, 2002, και "Τα ποιήματα του προηγούμενου αιώνα" -επανέκδοση των τεσσάρων πρώτων συλλογών, Ερατώ, 2004) "Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη", Γαβριηλίδης, 2010 "Στασιωτικά [1-50]", Γαβριηλίδης, 2011, καθώς και μεταφράσεις σύγχρονων και παλαιότερων αμερικανών και άγγλων πεζογράφων και ποιητών, ελλήνων κλασικών και ποιητών της τέχνης του χαϊκού.

Αισχύλος

Αισχύλος (Συγγραφέας)

Αισχύλος (525 - 455 π.Χ.). Υπήρξε πολύ μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας, ίσως και μεγαλύτερος απ όλους γενικά τους άλλους ομοτέχνους του. Ήταν επίσης αρχιτέκτονας, σκηνοθέτης και μουσικός. Από τα έργα του 67 χάθηκαν και μόνο 7 διασώθηκαν ("Προμηθέας Δεσμώτης", "Ικέτιδες", "Πέρσες" και "Επτά επί Θήβαις", καθώς και η τριλογία του υπό τον τίτλο "Όρέστεια" που περιλαμβάνει τα μερικότερα έργα: "Αγαμέμνων", "Χοηφόροι" και "Ευμενίδες"). Ο Αισχύλος διακρίθηκε σαν μαχητής στο Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα. Πήρε εξάλλου, 13 πρώτα βραβεία από έργα του, εκτός από τα δεύτερα και τρίτα, που κατά καιρούς του απονεμήθηκαν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Με το Αισχύλο η αρχαιοελληνική τραγωδία εξελίχθηκε, από τον αρχικό διθύραμβο, σε πολυπρόσωπη παράσταση και έφθασε στο μεσουράνημά της. Το ύφος του διακρίνεται για τη μεγαλοπρέπειά του, το όλο δε έργο του για το βάθος, την πρωτοτυπία στη μορφή και την ισχυρότατη φαντασία του μεγάλου ποιητή. Κατά γενική, σχεδόν, αναγνώριση ο Αισχύλος υπήρξε μέγας και, από κάθε άποψη, ασύγκριτος δημιουργός. Πέθανε από ατύχημα στη Γέλα της Σικελίας, σε ηλικία 70 ετών, και τάφηκε εκεί. Κατά σχετική ανεπιβεβαίωτη παράδοση, μια χελώνα, πέφτοντας στο κεφάλι του από ψηλά, τον σκότωσε. Στον τάφο του οι Σικελοί Έλληνες ανάγειραν μετά μνημείο, στο οποίο χάραξαν επίγραμμα, που το είχε φτιάξει ο ίδιος ο Αισχύλος, διαισθανόμενος ίσως πως το τέλος του πλησίαζε.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
119
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.263 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση