Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Διλήμματα και προοπτικές στην ειδική εκπαίδευση
(3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ειδικής Αγωγής με διεθνή συμμετοχή)

Offer
Η διεξαγωγή του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή που πραγματοποίησε η Εταιρεία Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος με επιτυχία στις 15-18 Απριλίου 2010 (2.230 σύνεδροι από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, 180 εισηγητές, 4 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του εξωτερικού, 19 συμπόσια) και η διακαής αναζήτηση της γνώσης γύρω από τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης αποτέλεσαν ένα από τα κίνητρα για να οργανώσει η Εταιρεία μας το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο.

Επιπλέον οι σύγχρονες βασικές επισημάνσεις τόσο σε επιστημονικό-ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό-πρακτικό επίπεδο, που αναφέρονται στα σύγχρονα διλήμματα και προοπτικές της Ειδικής Εκπαίδευσης σηματοδότησαν τη φιλοσοφία, τις θέσεις και τους στόχους του Συνεδρίου.

Η μεταβατικότητα στους τρόπους σκέψης και τις επιλογές εφαρμογών, που χαρακτηρίζει πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην εποχή μας, αποτυπώνεται καθαρά και στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης. Αφού πέρασε με σχετική επιτυχία (α) από τη φάση της περιθωριοποίησης και της απομόνωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη φάση της αναγνώρισης των ισότιμων δικαιωμάτων και της κοινωνικής αποδοχής τους και (β) από τη φάση της "απασχόλησης" σε δομές ειδικής αγωγής στη φάση της παροχής συστηματικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε γενικά σχολεία, η Eιδική Eκπαίδευση βρίσκεται στις μέρες μας απέναντι σε μια σειρά προκλήσεων που υπόσχονται ελπιδοφόρες προοπτικές, αλλά δημιουργούν και δυσεπίλυτα διλήμματα. Οι προκλήσεις, καθώς και οι προοπτικές και τα διλήμματα που συνδέονται με αυτές, αναφέρονται σχεδόν σε όλο το φάσμα των δομικών στοιχείων της ΕΑΕ και περιλαμβάνουν θέματα: ορολογίας, διαδικασιών ανίχνευσης ειδικών αναγκών, οργάνωσης διδακτικών προγραμμάτων και εκπαίδευσης του προσωπικού, ανταπόκρισης στη διδασκαλία και εφαρμοσιμότητας της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, εμπλουτι­σμού των προγραμμάτων με νέα αντικείμενα (π.χ. αυτοπροσδιορισμός).

Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση και αξιοποίηση του προσωπικού της Ειδικής Εκπαίδευσης. Οι σύγχρονες απαιτήσεις κάνουν αναγκαίο τον ανασχεδια­σμό των σχετικών προγραμμάτων. Οι επαγγελματίες και οι εκπαιδευτικοί που παρέχουν ειδικές υπηρεσίες, όπως λ.χ. η διάγνωση ειδικών αναγκών ή η παράλληλη στήριξη, θα πρέπει να διαθέτουν ουσιαστικά προσόντα και όχι απλώς τυπικές επιμορφώσεις.


Σημείωση: Συγγραφική υπευθυνότητα: Εταιρεία Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος

24χ17 εκ., 420 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1
Ταξινόμιση DDC: 371.9 (Ειδική αγωγή)
ISBN: 978-960-333-898-7
ISBN (10ψήφιο): 960-333-898-2
Βάρος: 0.877 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
24.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.48
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θεόδωρος Γούπος είναι σχολικός σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων και κριτής-αξιολογητής των νέων σχολικών εγχειριδίων.

Δάσκαλος ειδικής αγωγής σε τμήμα ένταξης.

Ο Μανώλης Κουμπιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Έχει σπουδάσει στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Σχολική Ψυχολογία) του Τομέα Ψυχολογίας και διδακτορικού διπλώματος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική διατριβή του αναφέρεται στην αναγνωστική ικανότητα και τα προβλήματα προσοχής μαθητών σχολικής ηλικίας. Έχει πάρει μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε πολλά διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια. Πολλές μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών και επικουρικά στον Τομέα Ψυχολογίας και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε σεμινάρια εκπαιδευτικών και σε προγράμματα επιμόρφωσης ΕΠΕΑΕΚ. Ο Μανώλης Κουμπιάς διατηρεί μέχρι και σήμερα τη θέση του δασκάλου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Παπουτσάκη, Καλλιόπη
Η Καλλιόπη Παπουτσάκη σπούδασε Οικονομικά και Παιδαγωγικά και έχει κάνει μετεκπαίδευση στην Ειδική αγωγή και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Παιδαγωγική και Ψυχολογία.

Η Ελένη Φτιάκα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Ενιαίας Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν διάφορες πτυχές της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης όπως: ειδική και ενιαία εκπαίδευση και κοινωνία, εκπαιδευτική πολιτική και πρακτική, ίσες ευκαιρίες, σχέσεις σχολείου-σπιτιού και ποιοτική ερευνητική μεθοδολογία. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και είναι συγγραφέας βιβλίων στην ελληνική και την αγγλική.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.