Τα ποιήματα του 2012
zoom in
9.00€ -10% 8.10€
Το 2012 υπήρξε χρονιά εντατικής ποιητικής παραγωγής, παρά το γεγονός πως η χώρα βυθίζεται χρόνο με το χρόνο σε βαθύ κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό τέλμα. Αυτή η κατάσταση, θα μπορούσε να πει κανείς πως ανήκει στις θετικές παραμέτρους για την καταφυγή στην ποιητική δημιουργία. Ωστόσο, σε τέτοιες περιόδους, και τα οικονομικά μέσα καθιστούν δύσκολη την εκτύπωση βιβλίων και η κοινωνική αναστάτωση ευνοεί την ενδοσκόπηση, η οποία χαλαρώνει την δραστικότητα της ποιητικής γραφής. Παρόλα αυτά, και πολλά ποιητικά βιβλία εκδόθηκαν και η "μέση" γραφή των νεαρών κυρίως ποιητών δεν αφέθηκε στον χαλαρό συναισθηματισμό. Φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζουν την ποίηση μόνο ως έκφραση ή "καλό λόγο", αλλά ως πνευματική πρακτική στραμμένη προς τον Άλλο. Η επιλογή ήταν σχετικά εύκολη, αφού τα ενδιαφέροντα ποιήματα συνέχισαν να απέχουν παρασάγγας από τα μη ενδιαφέροντα (όπως συμβαίνει πάντα όταν ασχολείται με τη λογοτεχνία απρόσμενος αριθμός νέων ανθρώπων). Θα είμαστε ευτυχείς αν καλύψαμε, τελικά, το πιο ενδιαφέρον μέρος της ποιητικής παραγωγής του 2012, αν και κανείς -ιδίως οι ποιητές- δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κίνδυνο της υποκειμενικής κρίσης. (Ντίνος Σιώτης, από τον Πρόλογο)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Γκιόκας (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Γκιόκας γεννήθηκε στα Ιωάννινα τον Απρίλιο του 1986. Σπούδασε πληροφορική και μουσική, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Γράφτηκε στη σχολή ανωτέρων θεωρητικών του Ηπειρωτικού Ωδείου Τσακάλωφ τον Οκτώβριο του 2001 και αποφοίτησε το 2004, παίρνοντας το πτυχίο ειδικού αρμονίας. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου, πιανιστικού ντούο και σύνθεσης. Ζει στην Αθήνα και συνεχίζει τις σπουδές του στο Ωδείο Περιστερίου Ανδρέα Νικήτα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καίτη Βασιλάκου

Καίτη Βασιλάκου (Συγγραφέας)

Η Καίτη Βασιλάκου γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Ζει μόνιμα στην Αθήνα. Το βιβλίο "Ο πειρασμός του ερημίτη Χάρτμουτ Λιμπέργκερ και άλλες ιστορίες" (εκδόσεις Ιωλκός, 2008) είναι η πρώτη της εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλας Ευαντινός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Αναγνώστου (Συγγραφέας)

Το πλήρες όνομά του είναι Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ηπειρωτικής καταγωγής, από τη Φιλιππιάδα Πρεβέζης, με σπουδές Φιλολογίας και Βυζαντινής Ποίησης. Εργάστηκε στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Γερμανία. Ζει κατά περιόδους σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Κύπρο και Νότιο Γαλλία (Aix-en-Provence). H σχέση του με την ποίηση ξεκινά από πολύ παλιά, όταν διάφορα περιοδικά φιλοξενούσαν περιστασιακά στίχους του. Όσο περνούν τα χρόνια, η δραστηριότητά του εντείνεται και αρκετά ποιήματα δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο: Νέα Εστία, Νέα Πορεία, Μανδραγόρας, Ακτή, Πνευματική Κύπρος, Άνευ κ.λπ. καθώς και λίγες μεταφράσεις σύγχρονων Γάλλων ποιητών. Έχουν εκδοθεί οι συλλογές ποιημάτων: - "Τα καθημερινά", Εκδόσεις Λωτός, Αθήνα 1993 - "Επιστροφή στο μέλλον", Εκδόσεις Σήμα, Αθήνα 2008 - "Στιγμή", Εκδόσεις Σήμα, Αθήνα 2010 - κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου (Συγγραφέας)

Η Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου γεννήθηκε το 1969 στον Πειραιά. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Μανώλη Καλομοίρη. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της, σε μουσικό επίπεδο, στην Ακαδημία της Σόφιας και σε φιλολογικό επίπεδο, στον τομέα της διδακτικής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Πάτρας και της μετάφρασης - μεταφρασεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου και ξένων γλωσσών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Κατσίρη (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Κατσίρη γεννήθηκε στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας. Από το 1976 ζει στην Αθήνα. Πολλά ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Βαρθαλίτης

Γιώργος Βαρθαλίτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Βαρθαλίτης γεννήθηκε το 1972 στην Κόρινθο. Σπούδασε κλασσική και σύγχρονη φιλολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης (διδακτορική διατριβή). Είναι ποιητής, μελετητής και μεταφραστής ποίησης από τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και από τα Ελληνικά του Βυζαντίου (έχοντας μεταφράσει έργα των Πόε, Γέητς, Χόφμαννσταλ, Βαλερύ, Γκεόργκε, Ιωάννη Γεωμέτρη, Χριστόφορου Μυτιληναίου, Μιχαήλ Μάρουλλου, κ.ά.). Επιμελήθηκε το αφιέρωμα του περιοδικού "Πλανόδιον" στον ποιητή Στέφαν Γκεόργκε, του οποίου στη συνέχεια εξέδωσε ανθολογία με ποιήματα και πεζά. Έχει εκδώσει, επίσης, βιβλία με κριτικά μελετήματα για τον Κ.Π. Καβάφη, τον Κωστή Παλαμά και τον Άγγελο Σικελιανό (τον οποίο έχει ανθολογήσει), και έχει δημοσιεύσει άρθρα, βιβλιοκρισίες και μελετήματα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Ζηλάκος

Βασίλης Ζηλάκος (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Ζηλάκος γεννήθηκε το 1980. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού "Οδός Πανός" το χρονικό διάστημα 2007 - 2008. Το 2009 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο "Κουκούτσι". Έχει συγγράψει πέντε βιβλία, τέσσερεις ποιητικές συλλογές και ένα παραμύθι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λένια Ζαφειροπούλου

Λένια Ζαφειροπούλου (Συγγραφέας)

Η Λένια Ζαφειροπούλου είναι λυρική τραγουδίστρια, ποιήτρια και μεταφράστρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε τραγούδι, πιάνο και Lied στη Musikhochschule της Στουτγάρδης και όπερα στο Opera Course του Guildhal School of Music and Drama και στο National Opera Studio του Λονδίνου. Έχει κερδίσει υποτροφίες των ιδρυμάτων Μαρία Κάλλας και Αλέξανδρος Ωνάσης, καθώς και του Royal Opera House Covent Garden. Το 2009 κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών για νέους καλλιτέχνες.Το πρώτο της ποιητικό βιβλίο "Patternoster Square" (Πόλις, 2012), τιμήθηκ με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού "Αναγνώστης" και ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το 2012. Εμφανίζεται με ορχήστρες και σχήματα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άρθρα, ποιήματα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Αντί", "Περιοδικό ΕΦ", "Ποιητική", "The Books΄ Journal" και "The Athens Review of Books".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευγένιος Δαμουλάκης

Ευγένιος Δαμουλάκης (Συγγραφέας)

Ο Ευγένιος Δαμουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και σπούδασε θετικές επιστήμες, με αντικείμενο την Τεχνολογία Τροφίμων και τη Γεωπονική.
Στον χώρο των θεωρητικών επιστημών το αντικείμενο των σπουδών του ήταν η Παιδαγωγική και η Συμβουλευτική στην Ψυχολογία.
Μέχρι το 2003 εξασκούσε το επάγγελμα του γεωπόνου, ενώ παράλληλα, από το 2000, δίδασκε ως ωρομίσθιος καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 2006 μονιμοποιήθηκε και δίδαξε έως το 2022.
Εξέδωσε τέσσερις ποιητικές συλλογές: Ποιήματα (Γκοβόστης, 2012), Σιγά, η πόλη κοιμάται (Γκοβόστης, 2013), Πληγή κι αλάτι (Γκοβόστης, 2016) και Εξ αλλοτρίων τα ημέτερα (Κέδρος, 2020). Πέθανε το 2022.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Α. Κακαβελάκης (Συγγραφέας)

O Δημήτρης Α. Κακαβελάκης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοϋπερρεαλιστικής ποίησης στην Ελλάδα, με εμφανείς τις γλωσσσοκεντρικές αναφορές, γεννήθηκε στα Χανιά. Στη διάρκεια της Κατοχής σχεδίασε τα πρώτα του ποιήματα που εξέδωσε σε μικρά φυλλάδια. Εργάστηκε για χρόνια (1970-1981) ως διευθυντής Δημοσίων σχέσεων στον ΔΟΛ. Στη διάρκεια της δικτατορίας με το ψευδώνυμο "Δημήτρης Λευκορείτης" δημοσίευσε τρία σημαντικά ποιητικά έργα τα: "Νήσος", "Massa Confusa" και "Τυραννίες". Στην ποίησή του έχουν αναφερθεί οι Γ. Σεφέρης, Τάκης Σινόπουλος, Μηνάς Δημάκης, Κίμων Φράιερ κ. ά. Εκτός της ποίησης έχει δημοσιεύσει δοκίμια, αφηγήματα, ενώ έχει στο ενεργητικό του τρία θεατρικά έργα. Σήμερα είναι σύμβουλος εκδόσεων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας και εντεταλμένος διευθυντής της Στοάς του Βιβλίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Βερυκίου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Βερυκίου γεννήθηκε και ζει στη Λευκάδα. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί από το 1999 ως το 2002 στο περιοδικό Αντί.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Βαλαωρίτη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Γαλανόπουλος

Παναγιώτης Γαλανόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο ΕΜΠ και εργάσθηκε ως Πολιτικός Μηχανικός. Έχει εκδώσει τρία βιβλία ποίησης: "Τραίνα στο σκοτάδι κ.α. φωτεινά ποιήματα", Απόπειρα, 2012, "Στο διάβολο κρύβουνε τις λεπτομέρειες (το φίδι ποίημα)", Κουκούτσι, 2015 (δεύτερο στην κατηγορία ποίησης των βραβείων Αναγνώστη 2016) και "Στα κάγκελα κ.α. ποιήματα", Σμίλη, 2016.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Αθηνάκης

Δημήτρης Αθηνάκης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Αθηνάκης γεννήθηκε στη Δράμα το 1981. Σπούδασε κοινωνική θεολογία, φιλοσοφία και φιλοσοφία της επιστήμης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Άμστερνταμ. Από το 2006, έχει επιμεληθεί και διορθώσει περισσότερα από 150 βιβλία όλων των ειδών, με έμφαση στη λογοτεχνία, για εκδοτικούς οίκους και συγκροτήματα Τύπου. Έχει μεταφράσει λογοτεχνία, κυρίως από τα αγγλικά και λιγότερο από τα γαλλικά και τα γερμανικά. Έχει ασχοληθεί με την κριτική λογοτεχνίας σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνος Επικοινωνίας του Προγράμματος Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων. Έχει εκδόσει τέσσερις ποιητικές συλλογές ενώ ποιήματα και κριτικές του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, για ανθολογίες και περιοδικά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αιμίλιος Ζαχαρέας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
80
Διαστάσεις:
21χ15
Βάρος:
0.142 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση