Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Όπου και όπως δει
(Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο)

Όπου και όπως δει
Για να θεωρηθεί μια διδασκαλία αποτελεσματική, ότι έχει δηλαδή επιτύχει τον στόχο της, προϋποθέτει προβληματισμένο δάσκαλο, ο οποίος έχει οικειοποιηθεί σε βάθος το διδακτικό του αντικείμενο, το έχει μελετήσει πολύ καλά, έχει κατακτήσει τα μορφωτικά αγαθά της ειδικότητάς του, αλλά κατέχει και γενικές γνώσεις, διότι δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος που ζει και δρα μέσα σε μιαν ανθρώπινη κοινωνία, που ορίζεται από τις δυναμικές των μελών της.
Επίσης, την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας την εξασφαλίζει και η πλήρης κατοχή από τον διδάσκοντα των διδακτικών τεχνικών που απαιτούνται, ώστε να μεταλαμπαδευτούν τα μορφωτικά αγαθά και γενικότερα τα αγαθά του πολιτισμού από τον διδάσκοντα στους μαθητές. Ο διδάσκαλος δεν πρέπει να αρκείται μόνον σε έναν τρόπο μετάδοσης του διδακτικού αγαθού. Οφείλει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στις μεθόδους διδακτικής, να παρακολουθεί σεμινάρια διδακτικών τεχνικών, να διδάσκεται ο ίδιος από τους διδακτικούς πειραματισμούς και να τους τολμά, σταθερά με τη συνεργασία των μαθητών του. Εδώ το μαζί έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν σε μια νέα λογική διδακτικής και παιδαγωγικής προσέγγισης του μαθήματος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς διευκολύνουν:

-την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην αναζήτηση πληροφοριών
-την κριτική επεξεργασία και συνθετική παρουσίαση των στοιχείων που επιλέγονται – την ενεργητική / κριτική μάθηση
-τη χρήση και την παραγωγή πολυτροπικών κειμένων
-την προσέγγιση και πραγμάτευση ενός θέματος από διαφορετικές οπτικές γωνίες
-τον πειραματισμό κατά το γράψιμο και την παραστατικότητα κατά την παρουσίαση
-τη συνεργατική μάθηση και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών εντός της ομάδας
-τη διεύρυνση της γλωσσικής κατάρτισης
-την καλλιέργεια των μεταγνωστικών δεξιοτήτων, δηλαδή "να μαθαίνουμε πώς μαθαίνουμε"

24χ17 εκ., 130 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 480.07 (Ελληνική γλώσσα, Αρχαία - Σπουδή και διδασκαλία)
ISBN: 978-618-81728-3-8
ISBN (10ψήφιο): 618-81728-3-7
Βάρος: 0.286 κιλά
Εκδότης: Ownbook
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
12.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τσενόγλου, Ελένη
Η Ελένη Τσενόγλου γεννήθηκe στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1978 από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Εθνολογία και Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Paris VII, Jussieu. Το 1985 απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Ως εθνολόγος έχει εργαστεί στο Musee de lʼ Homme (Παρίσι), στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών επιμελήτρια των λαογραφικών συλλογών της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Από το 1983 υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση ενώ από το 1990 ως το 2013 υπηρέτησε σε πειραματικά σχολεία Υπήρξε επίσης επιμορφώτρια καθηγητών στη Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. και στο Π.Ε.Κ. Ηρακλείου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και επιστημονικές ομάδες, ενώ, παράλληλα, έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα και άρθρα, τόσο ανθρωπολογικά όσο και φιλολογικά. Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας.

Φλαριώτη, Ευθυμία
Η Ευθυμία Φλαριώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού - Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής. Εργάζεται για 30 συναπτά έτη ως φιλόλογος καθηγήτρια και την τελευταία 25ετία στο 1ο Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.