Δημοκρατία ή Καπιταλισμός.
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δημοκρατία ή Καπιταλισμός.

Η Ευρώπη σε κρίση. Τόμος Β'.

Συλλογικό έργο

Jurgen Habermas

Paul R. Krugman

15.00€ -27% 10.95€

Η συγκεντρωτική έκδοση της αρθρογραφίας στο γερμανικό περιοδικό Blätter für deutsche und internationale Politik για την κρίση στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ είναι μια περιεκτική παρουσίαση του θέματος: πολυπρισματική, διεπιστημονική, ενημερωτική για το ευρύτερο κοινό, πέραν των «ειδικών» της πολιτικής και της οικονομίας. Η πολύπλευρη οπτική γωνία πολλών γνωστών συγγραφέων συμβάλλει στο δύσκολο εγχείρημα να γίνει η συνολική εικόνα της κρίσης πιο ευκρινής και συνεκτική.

 

«Η καθήλωση μπορεί να ξεπεραστεί μόνον αν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα συνεργαστούν, παραμερίζοντας τα σύνορα των χωρών τους, με καμπάνιες εναντίον της παραποίησης που μετατρέπει τα κοινωνικά ζητήματα σε εθνικά.

Αντί να στήνουν λάθος μέτωπα κατά μήκος των εθνικών συνόρων, καθήκον των κομμάτων είναι να διακρίνουν τις κοινωνικές ομάδες που βγήκαν χαμένες ή κερδισμένες από τη διαχείριση της κρίσης, άλλες λίγο, άλλες πολύ περισσότερο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους».

(Γιούργκεν Χάμπερμας, «Δημοκρατία ή καπιταλισμός; Από την δυστυχία του κατακερματισμού σε εθνικά κράτη, σε μια καπιταλιστική ενοποιημένη παγκόσμια κοινωνία»)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jurgen Habermas

Jurgen Habermas (Συγγραφέας)

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας γεννήθηκε το 1929 στη μικρή πόλη Γκούμερσμπαχ της Γερμανίας. Σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια του Γκέτινγκεν και της Βόννης. Βοηθός του Theodor Adorno στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης από το 1956, διαδέχεται τον Max Horkheimer στην έδρα της φιλοσοφίας του ίδιου Πανεπιστημίου το 1964 και ενσαρκώνει τη δεύτερη γενιά της σχολής της Φραγκφούρτης. Διαφοροποιείται ωστόσο από τους δασκάλους του καθώς αρνείται τον πεσιμισμό τους και προσπαθεί με το έργο του να ανανεώσει τη συζήτηση για τη δημοκρατία, το διαφωτισμό και τον κριτικό ορθολογισμό. Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα αρθρογραφεί στον Τύπο και παίρνει θέση σε όλα τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα της εποχής του. Τη δεκαετία του ΄60 συνδέεται με τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος αλλά συγκρούεται μαζί τους όταν τάσσεται υπέρ του ριζοσπαστικού ρεφορμισμού. Από το 1971 ως το 1982 διευθύνει το Ινστιτούτο Max-Plank των κοινωνικών επιστημών και διδάσκει στα Πανεπιστήμια του Μάρμπουργκ και της Χαϊδελβέργης πλάι στον Gadamer. Το 1982 το Πανεπιστήμιο του Μονάχου αρνείται να τον εκλέξει καθηγητή, ενώ ο Τύπος της δεξιάς εξαπολύει εναντίον του οξύτατη δυσφημιστική εκστρατεία. Το 1983 επανεκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης όπου και διδάσκει μέχρι σήμερα ως ομότιμος καθηγητής. Το 1986 αντιπαρατέθηκε έντονα με τους συντηρητικούς ιστορικούς οι οποίοι θεωρούσαν το ναζισμό ως μια αμυντική απάντηση στην εμφάνιση του κομμουνισμού. Τα τελευταία χρόνια, τόσο με τα βιβλία όσο και με τα άρθρα του, ασχολείται με τη σχέση μεταξύ της οικουμενικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολυπολιτισμικότητας, με την κρίση του κράτους-έθνους, την παγκοσμιοποίηση, καθώς και με τα προβλήματα της βιοηθικής, του ρατσισμού, της μετανάστευσης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Paul R. Krugman

Paul R. Krugman (Συγγραφέας)

Ο Πωλ Κρούγκμαν είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στο Κέιμπριτζ των ΗΠΑ. Η βράβευσή του με το μετάλλιο του John Bates Clark τον κατέστησε , το 1991, τον νεότερο επιστήμονα, τότε τριάντα επτά ετών, που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των υποψηφίων νομπελιστών για τις οικονομικές επιστήμες. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, αρθρογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες (όπως "Fortune", "New York Times","Washington Post" και στο περιοδικό του internet "Slate"). Στα ελληνικά δημοσιεύονται άρθρα του τακτικά στην εφημερίδα "Το Βήμα". O Κρούγκμαν θεωρείται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της παγκόμιας οικονομίας και των μηχανισμών της. Αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο ταλέντο στην παρουσίαση και ανάλυση του διεθνούς γίγνεσθαι και των οικονομικών δομών με τον πιο εύληπτο και προκλητικό τρόπο, που γεννά άμεση ευχαρίστηση στον αναγνώστη. Και όλα αυτά χωρίς να γίνεται η σκέψη του απλοϊκή. Ο ίδιος εντάσσεται στο ρεύμα του κριτικού ριζοσπαστικού κεϊνσιανισμού. Ο Πωλ Σάμουέλσον τον χαρακτήρισε ως τον σημαντικότερο οικονομολόγο του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα. Στο ΜΙΤ αναδείχθηκε και ως ο πλέον αγαπητός οικονομολόγος καθηγητής στους νέους και στους διανοούμενους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Elmar Altvater (Συγγραφέας)

Ο Elmar Altvater γεννήθηκε την 24η Αυγούστου του 1938. Το 1970 συνίδρυσε το γερμανικό περιοδικό "Prokla". Zeitschrift fur kritische Sozialwissenschaft (περιοδικό για τις κριτικές κοινωνικές επιστήμες), του οποίου παραμένει συντάκτης. Από το 1971 υπήρξε καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Otto Suhr του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, μέχρι τη συνταξιοδότησή του στις 30 Σεπτεμβρίου του 2004. Συνεχίζει να εργάζεται στο Ινστιτούτο, συγγράφοντας άρθρα και βιβλία. Εκτός από ζητήματα θεωρίας της ανάπτυξης, χρεωστικής κρίσης και ρύθμισης των αγορών, επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των καπιταλιστικών οικονομιών στο περιβάλλον. Ο Altvater είναι διάσημος επικριτής της "πολιτικής οικονομίας" και συγγραφέας πολλών έργων για την παγκοσμιοποίηση, καθώς και κριτικών του καπιταλισμού. Το βιβλίο του "The Limits of Globalization" (1996), που συνέγραψε με τη σύντροφό του Birgit Mahnkopf, αποτελεί έργο αναφοράς. Ο Altvater υποστήριξε τους Γερμανούς Πράσινους για αρκετό καιρό, αλλά μετά τη στρατιωτική επέμβαση στο Κόσοβο (την οποία το κόμμα έπρεπε να υποστηρίξει ως μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού) διατήρησε μια αυξανόμενη κριτική αποστασιοποίηση. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Έρευνας "Παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Προκλήσεις και απαντήσεις (1999-2002)" του γερμανικού Κοινοβουλίου. Σήμερα είναι υποστηρικτής της ATTAC και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Wolfgang Streeck (Συγγραφέας)

Ο Βόλφγκανγκ Στρεκ (Wolfgang Streeck) γεννήθηκε το 1946 στο Λέγκεριχ της Γερμανίας και από το 1995 έως το 2014 ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck για την Κοινωνική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου-Βραδεμβούργου, καθώς και της Academia Europaea. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Γουισκόνσιν, της Φρανκφούρτης, του Μπίλεφελντ, ενώ συμμετέχει σε πολλές διεθνείς ερευνητικές επιτροπές και έχει τιμηθεί επανειλημμένως για το έργο του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Peter Bofinger (Συγγραφέας)

Ο Peter Bofinger γεννήθηκε το 1954. Από το 1992, είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ. Τον Αύγουστο του 1997 ήταν από τους πρωτεργάτες μιας πρωτοβουλίας 59 καθηγητών υπέρ του ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2012 υποστήριξε, μαζί με τον Γιούργκεν Χάμπερμας και τον Γιούλιαν Νίντα-Ρύμελιν, μια σαφή αλλαγή πορείας της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην κρίση του ευρώ. Από κοινού με επιφανείς Ευρωπαίους οικονομολόγους, είναι υπέρμαχος ενός συμφώνου για την απόσβεση των χρεών και μιας κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής. Από τον Μάρτιο του 2004, ο Bofinger είναι μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης (των "σοφών της οικονομίας"), με αρμοδιότητα την αξιολόγηση των συνολικών οικονομικών εξελίξεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Stephan Schulmeister (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Hubert Zimmermann (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Karl Georg Zinn (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρούλα Γκόλιου

Ρούλα Γκόλιου (Επιμέλεια)

Η Ρούλα Γκόλιου, η οποία συνέγραψε τη "Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων", είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" (1977-80) και, από το 1980, υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση, οπότε και δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ανέπτυξε κοινωνική και πολιτιστική δράση μέσα από τοπικούς συλλόγους και φορείς, είτε ως ενεργό μέλος είτε ως εκλεγμένη εκπρόσωπος. Αρθρογράφησε και αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο, αλλά και σε περιοδικά, σε θέματα κυρίως εκπαίδευσης, περιβάλλοντος και κοινωνικού χαρακτήρα. Από το 2000 ασχολήθηκε με συγγραφή, επιστημονική επιμέλεια και μεταφράσεις βιβλίων και είχε την ευκαιρία να εντρυφήσει σε θέματα ολιστικής και εναλλακτικής θεραπευτικής. Προηγούμενα βιβλία της - όλα των εκδόσεων "Μαλλιάρης Παιδεία": - 200 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, 2007 (επανεκδόθηκε αρκετές φορές) - Τα άγρια χόρτα στο πιάτο σας, 2013 (2η εκδοση 2014) - Βότανα στον κήπο και στο μπαλκόνι μας, 2015 - Τα άγρια βότανα, 2015 - Τα εδώδιμα φυτά και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, 2015.


Γιώργος Ριτζούλης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
2 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
344
Βάρος:
0.718 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση