Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τουρκία και ανατολικά ζητήματα
(Από την οθωμανική αυτοκρατορία)

Τουρκία και ανατολικά ζητήματα
Στο βιβλίο "Τουρκία και ανατολικά ζητήματα τόμος α΄, ο συγγραφέας πραγματεύεται σημαντικές πτυχές του Ανατολικού Ζητήματος από τον 18ο αιώνα έως τον Μεσοπόλεμο. Εξετάζοντας την αλληλοδράση ενδογενών και εξωγενών παραγόντων, παρουσιάζεται η μετάβαση από την πολυθρησκευτική, πολυεθνική, αλλά υπό την κυριαρχία του ισλάμ Οθωμανική Αυτοκρατορία στη νεότερη Τουρκία, η δημιουργίας νέων κρατών καθώς και ενός νέου διεθνούς συστήματος. Αναδεικνύονται πτυχές της αντιπαλότητας Τούρκων και Ελλήνων, ιστορικών πολιτισμικών-πολιτικών οντοτήτων που διατηρούν μακραίωνες σχέσεις.
Στη Μικρά Ασία, που οι διάδοχοι των Οθωμανών Τούρκων διεκδικούν ως πατρίδα τους, έζησαν επί αιώνες εθνότητες, με σημαντικότερες τους Έλληνες και τους Αρμενίους. Οι Νεότουρκοι επιδίωξαν την δημιουργία μιας "τουρκικής πατρίδας". Επωφελούμενοι των συνθηκών που δημιουργήθηκαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με την ελληνική μικρασιατική εκστρατεία, εξαφάνισαν από την χερσόνησο τις χριστιανικές εθνότητες. Συνδυασμός διαδικασιών και συνέργεια παραγόντων, επέφεραν έξοδο από την Αυτοκρατορία και μετατροπή της εξισλαμισμένης Ανατολής σε πυρήνα ενός διάδοχου κράτους.
Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922 το εθνικό τουρκικό κίνημα επικράτησε. Ο κεμαλισμός ακολούθησε πολιτική εξόντωσης και εξορισμού του ελληνικού στοιχείου. Παρά τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενσωμάτωσε σε κάποιον βαθμό τις μειονότητες στην βίαιη δομή του τουρκικού κράτους. Χρησιμοποίησε οθωμανικούς μηχανισμούς για να δημιουργήσει ομοιογενές κράτος-έθνος. Ο στρατός και η κρατική γραφειοκρατία ανέλαβαν την τήρηση των θεμελιωδών αρχών του κεμαλισμού. Πλέον την μόνη απειλή για την ενότητα του τουρκικού κράτους εκπροσωπούσε το αγωνιζόμενο κουρδικό κίνημα.

24χ17 εκ., 652 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Πολιτική
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1
Ταξινόμιση DDC: 320.956 1 (Πολιτική - Ιστορία - Τουρκία)
ISBN: 978-960-8362-83-3
ISBN (10ψήφιο): 960-8362-83-0
Βάρος: 1.35 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
30.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θεόδωρος Σπυρ. Μπατρακούλης γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Προσανατολίσθηκε στη μελέτη των Γεωιστορικών, Πολιτιστικών και Γεωπολιτικών παραγόντων, καθώς και των θεσμικών προβλημάτων της πορείας της Τουρκίας, της Εγγύς-Μέσης Ανατολής καθώς και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκάνια). Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (DEA), με θέμα: "Η Ελλάδα μεταξύ της νέας βαλκανοποίησης και των ευρωπαϊκών επιταγών" (1993). Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ (Docteur, Ph. D.) του Πανεπιστημίου Paris VIII - Saint Denis το 2000 με θέμα: "Γεωπολιτική θεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη μεταδιπολική περίοδο. Αλληλεπιδράσεις με τις περιφερειακές μεταβολές μετά το 1989". Στα βιβλία και τις διαλέξεις του χρησιμοποιεί διεπιστημονική μέθοδο υπό το φως των διδαγμάτων της σύγχρονης Γεωπολιτικής. Από το 1987 εργάσθηκε ως δικηγόρος. Προσέφερε υπηρεσίες του Υπουγείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υπήρξε μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2003 έως το 2010, όπου στο Πρόγραμμα σπουδών "Ευρωπαϊκός Πολιτισμός" δίδαξε Γενική Ιστορία της Ευρώπης. Έχει λάβει μέρος πραγματοποιώντας ανακοινώσεις για θέματα Γεωιστορίας, Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων σε συνέδρια, διεθνή και στην Ελλάδα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.